Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Recept om in de puree te raken

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
16 september 2016
2 minuten leestijd

Kom jij weleens in de puree terecht? Doe dan deze opdracht voor een dosis zelfinzicht. Schrijf een recept waarin precies staat beschreven wat een ander vooral wel en niet moet doen om in dezelfde chaos te raken als jij. Hieronder enkele tips bij het maken van je recept. Dit is een originele manier om zicht te krijgen op je eigen gewoontepatronen.

#1. Bedenk een titel voor je recept

De titel van je recept moet uitstralen hoe jij bent als je in de puree zit. De titel is het vervelende product dat je zelf maakt. Ben je bijvoorbeeld altijd te druk? Dan is de titel van je recept: ‘Recept om het altijd te druk te hebben.’ De titel van je recept mag niet gericht zijn op verandering of verbetering. Dus niet: ‘Recept om het minder druk te krijgen.’

#2. De tweede persoon

Je schrijft het recept voor iemand anders. Voor je collega, je manager, je vriend of vriendin. Je schrijft het recept dus in de tweede persoon (de je-vorm). Waarom? Zo neem je direct afstand van je probleem.

#3. De gebiedende, raadgevende en voorschrijvende wijs

Je schrijft het recept als raad aan de ander. Je schrijft op wat de ander moet doen om in dezelfde puree te raken. Jij vertelt. Want jij weet het. Jij bent deskundig uit ervaring. Schrijf het recept stap voor stap in de gebiedende wijs.

#4. Voorlezen en overhoren

Is je recept af? Ga naar een vriend of collega en neem het recept met elkaar door. Check of het recept aan de ander gericht is. Of alles in de gebiedende wijs staat. Of er geen verwijten in staan. Lees het recept per alinea, zoals een echt kook-recept, aan hem of haar voor.

Succes met het schrijven van je recept! En onthoud: het recept mag zeker met de nodige humor worden geschreven.

'Als mensen alle stappen op papier kunnen zetten HOE ze het DOEN om zich ongelukkig te maken, dan is het - met deze nieuwe bewustheid - onmogelijk om even serieus en onnozel in dezelfde kuilen te vallen' - Bruno-Paul de Roeck in zijn boek Recepten om in de puree te raken.

Bron: Bruno-Paul de Roeck, Recepten om in de puree te raken, Uitgeverij Toorts B.V, ISBN 9789060203293

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Sterker uit de hoek komen? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Man wrijft door zijn haar heen terwijl er een metro voor zijn neus wegrijd

Gerelateerde artikelen