Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

8 oorzaken van werkstress en ongewenst gedrag

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
9 november 2018
2 minuten leestijd

Schouten & Nelissen ondersteunde in samenwerking met het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid 20 organisaties bij de aanpak van werkstress en ongewenst gedrag. We vroegen de deelnemende organisaties naar wat zij als belangrijkste oorzaken zien.

#1 Niet gelukkig met werk

Medewerkers ervaren soms werkstress, omdat zij niet blij zijn met hun baan. Het is lastig om toe te geven. En om er iets mee te doen. Ze blijven daarom ‘hangen’ in werk dat ze niet leuk vinden. Dat levert niet zozeer werkdruk op, maar wel stress en ontevredenheid.

#2 Te weinig of te veel eigen autonomie

Medewerkers vinden het prettig om invloed te kunnen uitoefenen op hun werk en werkwijze. Slechts uitvoerder zijn van beleid, levert ontevredenheid en stress op. Aan de andere kant voelt niet iedereen zich prettig bij te veel autonomie. De overgang naar zelfsturende teams kan bijvoorbeeld onveilig voelen. Medewerkers hebben dan het gevoel alles zelf te moeten uitvinden. Goede begeleiding is cruciaal.

#3 Te veel focus op wat nog moet

Vaak leggen medewerkers de focus wat niet is gelukt. Er ontstaat een negatieve flow. Steeds vaker gaan zij ontevreden naar huis gaan. Want het is weer niet gelukt om de hele ‘to-do-lijst’ weg te werken. Terwijl er zoveel wel is afgerond. Meer oog voor wat wel is gelukt en meer complimenten naar elkaar kunnen hierbij helpen.

#4 Snelle groei van de organisatie

Als een organisatie een snelle groei doormaakt, is het oppassen geblazen. Groei betekent toenemend werk. Soms komt de focus dan zo op het werk komen te liggen, dat aandacht voor elkaar op de achtergrond raakt. Ongewenst gedrag ligt dan op de loer. Er ontstaan vaak culturen binnen een cultuur.

#5 Combinatiedruk

Vaak ontstaat werkstress niet alleen door drukte op het werk, maar ligt de oorzaak in een combinatie van factoren. Dat kan zijn, omdat een medewerker een baan combineert met zorg voor jonge kinderen of de zorg voor een (hulpbehoevende) ouder. Ook een druk sociaal leven kan zorgen voor stress.

#6 Veranderende wet- en regelgeving

Als wetgeving of regels veranderen, kan dat een groot effect hebben op de werkvloer. Dat is bijvoorbeeld het geval in de zorg. Daar zorgden de decentralisaties (de overgang van financiering naar de gemeente) voor een andere werkwijze. Dat leverde onzekerheid op bij medewerkers en daardoor stress.

#7 Tijdelijke contracten

Ook de beperking in tijdelijke contracten levert werkdruk op. Mensen hebben het gevoel dat ze zich in slechts twee jaar moeten bewijzen. Ze gunnen zich te weinig tijd om goed in te werken en pakken alles op. Soms ook is het voor organisaties niet mogelijk om vaste contracten te bieden. Dat betekent dat elke twee jaar een nieuw iemand moet worden ingewerkt. Met werkdruk voor de ‘achterblijvers’ als gevolg.

#8 Verharding in de maatschappij

In beroepen waarin veel contact is met mensen, zoals het onderwijs en de zorg, ervaren steeds meer medewerkers dat dit contact moeizamer of soms zelfs grimmiger verloopt. Mensen zijn mondiger en veeleisender. Soms ook is er sprake van agressie. Dat levert veel onveiligheid op voor medewerkers en daarmee werkstress.

Stress op de werkvloer?

Wil je weten hoe je van een negatieve, een positieve spiraal maakt? Vraag dan een vrijblijvend advies aan. Onze experts helpen je graag verder met mogelijkheden van onderzoek tot actiegerichte aanpak van de uitdagingen.

VRAAG ADVIES AAN

Een man zit op de grond met zijn handen in zijn haar en kijkt ongelukkig naar de grond. De achtergrond is wazig.

Gerelateerde artikelen

  • Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.