Ontsnap uit je automatische patronen
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 10 januari 2017
- 4 minuten leestijd
Word je soms moe van jezelf omdat je weer direct reageerde op een situatie, terwijl je eigenlijk anders wilde, of je had voorgenomen om het deze keer anders te doen? Achteraf bedenk je je het wel. Maar dat is achteraf…
Breinsporen
In ons gedrag en onze denkpatronen zitten veel routines. Als je dingen vaak doet of denkt, maak je verbindingen in je brein. Wanneer je bepaalde handelingen, gedrag of denkpatronen vaak herhaalt worden er breinsporen aangelegd die ervoor zorgen dat je deze routinematig kunt uitvoeren. Hoe vaker je dit breinspoor volgt, hoe beter het spoor wordt. Sommige zaken doe je zo vaak dat er een soort snelweg is aangelegd, die pijlsnel kan worden afgelegd als een situatie zich weer voordoet. In veel gevallen heel fijn, omdat je automatisch op het goede spoor komt.
Snelwegen en bospaadjes
Maar wat als deze automatismen je in de weg gaan zitten, omdat het gedrag niet passend meer is? Wanneer je bijvoorbeeld altijd naar anderen wijst als er iets mis gaat, of snel in de verdediging schiet, terwijl je dat eigenlijk niet wilt? Als dit je overkomt en er niets mee doet sta je in feite stil, je leert en ontwikkelt niet. Maar hoe kom je van die aangelegde breinsnelweg af als de situatie zich weer voordoet?
Zo’n automatische snelweg is niet zomaar af te sluiten. Juist omdat dit breinspoor van denken & doen door situaties wordt getriggerd zonder dat je dat bewust aanstuurt. Routines zijn hardnekkig en afleren is moeilijk; je leerhistorie raak je nooit meer kwijt. Maar met wilskracht en een beetje lef kun je zeker veranderen. En in plaats van beginnen met niet-effectief gedrag afleren, kun je dan beter aan de slag gaan om nieuwe breinsporen aan te leggen. Start maar eens met een bospaadje!
Belonend leren
Het gaat er niet om dat je per se klein denkt, maar vooral dat je bewust begint. Bedenk voor jezelf wat je wél wilt in die situaties waarin je nu steeds dingen doet die je niet verder brengen. Zet je kompasnaald op datgene dat je werkelijk wilt, wat je werkelijk belangrijk vindt. Vanuit de mindset van leren en ontwikkelen kijk je naar de talenten die je in huis hebt. Om die vervolgens uit te bouwen naar strengths, naar jouw sterke punten. Hoe? Door te dóen! Door je kennis- en gedragsrepertoire uit te breiden, uit te proberen, in te trainen en er steeds beter in te worden. Heb het lef jezelf feedback te geven op de voortgang die je boekt, om commentaar en raad te vragen aan anderen. Door open te staan voor feedback met je ambitie voor ogen, versterk je jezelf positief, waardoor leren en ontwikkelen belonend wordt in zichzelf. Dat zorgt voor dopamine in de hersenen. En laat dat nu ook weer zorgen voor snellere connecties in je brein! Zo wordt dat bospaadje al breder en sneller.
Routine alert!
De belangrijkste stap heb je nu gezet, maar pas op! Zoals al eerder gezegd, routines zijn vervelend hardnekkig, dus je komt ongetwijfeld weer op die vermaledijde automatische snelweg terecht. De kunst is om je bewust te zijn. Wees een beetje mild naar jezelf : situaties die bedreigend en onveilig voor je zijn triggeren bijna per definitie je oude (survival) gedrag. Onderzoek eens in wélke situaties je nog steeds in dat oude breinspoor schiet, waardoor je dingen doet en zegt die je eigenlijk niet meer wilde.
Want pas als je weet wat jou triggert, ben je in staat de te herkennen wanneer het gebeurt. En precies dát moment geeft je kans om te kiezen, te kiezen voor hoe je wél wilt denken, doen en spreken, te kiezen om je nieuwe breinspoor op te schieten. Hoe vaker je die afslag neemt, hoe sneller je nieuwe routines bouwt en daarmee oude routines afbouwt.
Aan de slag
Kortom:
#1. Weet dat je breinsporen hebt die als een automatische snelweg werken, je routines;
#2. Leg bospaadjes aan naar hoe je wél wilt zijn;
#3. Wees je bewust in welke situaties je terugvalt in je ongewenste routines en train jezelf om op tijd naar je bospaadje af te slaan.
Daadwerkelijke verandering zet je in 21 dagen in. Zolang je die 21 dagen bewust de aandacht erop houdt.
Welke situaties triggeren jou om op je ongewenste routine breinspoor terecht te komen?
Hoe ziet dit breinspoor eruit, wat denk je dan en wat doe je dan? En vooral, wat is het nieuwe breinspoor wat je wilt aanleggen?
Als je je hiervan bewust bent, heb je die eerste belangrijke stap gezet om je oude routine te doorbreken. Je leerhistorie raak je nooit kwijt, breinsporen blijven, ze worden alleen minder actief, omdat je steeds meer een andere afslag kiest. Houd de aandacht er nog even op. Om van nieuwe breinsporen volautomatische routines te maken heb je wel 66 dagen nodig blijkt. Die eerste 21 zijn key! Doorbreek die ongewenste routine en ga aan de slag!