Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

De Kompasvisie: Ambitie en talent als motor voor verandering

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Artikel
Datum
20 september 2011
2 minuten leestijd

Je potentieel is zoveel groter dan wat je werkelijk benut! Een goede coach helpt je talenten vrij te maken en doelgericht nieuwe kwaliteiten te ontwikkelen. Om effectiever en gelukkiger te worden in je werk. Door te ontdekken wat echt belangrijk voor je is. Door je uit te dagen krachtige keuzes te maken om in lijn met die waarden nieuw gedrag te ontwikkelen. Door je te helpen belemmeringen te overwinnen.

Uitgaan van mogelijkheden en talenten maakt een enorme positieve kracht los. Anje-Marijcke van Boxtel, voormalig directeur van Schouten & Nelissen Coaching, weet als geen ander dat het zo werkt. Zij ontwikkelde de ‘Kompasvisie’, een visie op leren en ontwikkelen. ‘Mijn passie ligt in het vertalen van de nieuwste wetenschappelijke inzichten in de psychologie naar de praktijk van het begeleiden van mensen in organisaties. Om zodoende leren en ontwikkelen niet alleen effectiever te maken maar ook leuker”.

Kompasvisie: een nieuwe route voor leren en ontwikkelen

‘Meestal richten coaches zich op de ‘last’ van hun coachee. Op waar mensen in tekort schieten, wat ze niet kunnen, op het aanpakken van hun belemmeringen. Want als je ineffectieve denkpatronen verandert, hef je belemmeringen op en ben je beter in staat om effectiever te werken. Op zich een prima methode om mensen beter te laten functioneren en groeien.
Er is echter ook een andere aanvliegroute, een manier die vaak sneller werkt, duurzamer is en veel plezieriger! In plaats van de aandacht primair te richten op waar je jezelf belemmert, focus je op wat je wél kan. Wat wil je werkelijk, waar zit je verlangen, je ambitie, je talent? Wanneer je je kompasnaald bij wijze van spreken op dat beeld zet creëer je je eigen motor voor verandering. Daar komt een enorme power vandaan, die je in staat stelt je potentieel ten volle te benutten. Dat weten we uit veel nieuw onderzoek in positieve psychologie en breinleren.’

Drie stappen

‘Het begint met onderzoeken waar je kernwaarden liggen. Wat is voor jou werkelijk van belang, waar kom je ’s ochtends je bed voor uit? Dat is de eerste stap, de stap: wie ben je?’ Vanuit deze waarden formuleer je je ambitie, je verlangen; hoe ziet je werk en leven eruit wanneer je deze waarden ook daadwerkelijk in je leven gaat inpassen. Wat ga je doen? Hoe ben je dan? Deze tweede stap gaat over ambitie, over verlangen: hoe wil je zijn? Als je je bewust bent van je waarden en die heel concreet maakt in een ambitie, volgt de derde stap. Een krachtige keuze maken voor die ambitie. Dat is het cruciale moment. Om die focus te zetten stijg je uit boven de waan van de dag. Door je koers te zetten op hoe je je waarden wilt leven, kom je op het beste in jezelf. Ontwikkel je je talenten en groei je in het omgaan met belemmeringen.

Meer weten?

Lees meer over onze coachingstrajecten op de website van onze zuster-organisatie New Dawn Coaching.

Of bekijk al onze coachingsproducten op suas.nl

BEKIJK DE COACHINGSPRODUCTEN

Een man zit aan een tafel achter zijn laptop en kijkt in de camera.

Gerelateerde artikelen