Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

7 tips voor salarisverhoging

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
19 oktober 2018
3 minuten leestijd

We vinden allemaal dat we meer verdienen, dan dat we krijgen. Tijd voor loonsverhoging dus. Maar eenmaal bij de baas aan tafel, blijft het een lastig onderwerp om aan te snijden. Het is spannend, maar ook noodzakelijk. Want je vindt dat je er recht op hebt, toch?

Luc van Esch, een van onze trainers in assertiviteit en onderhandelen, geeft je een aantal tips voor salarisverhoging.

Stap in de spanning

Wat je nodig hebt is een flinke dosis assertiviteit. Zeg wat je wilt, durf vragen te stellen en duidelijke afspraken te maken. En ja, dat is spannend. Belangrijk dus om te weten hoe je met deze spanning om kunt gaan. Zodat je de vraag wel durft te stellen.

Oorzaak van de stress zijn de gedachten die je hebt over jezelf en het onderwerp ‘salaris’. Wat je nodig hebt zijn helpende gedachten. Lees daarom deze 7 tips om je loonsverhoging te vragen.

7 tips voor jouw salarisverhoging

#1. Durf te vragen
De belangrijkste reden dat mannen vaak meer verdienen dan vrouwen is omdat ze meer durven te vragen. Je krijgt nooit meer dan je vraagt.

Bedenk: het is jouw recht om te vragen.

#2. Ken je argumentatie
Waarom verdien jij een verhoging? Denk aan hoe je gegroeid bent het afgelopen jaar. Zet jouw beloning af tegen die van collega’s, het salaris in de markt en de verantwoordelijkheden die je draagt. Natuurlijk draagt de salarisstijging ook bij aan jouw motivatie om hard te (blijven) werken.

Bedenk: Je doet het voor jezelf, niet voor een ander en je bent het waard.

#3. Vraag waardering
Zorg dat je leidinggevende uitspreekt dat hij je waardeert. Vraag wat jouw leidinggevende goed vindt aan jou en je werkzaamheden. Wanneer je leidinggevende de waardering voelt en geeft, is hij eerder geneigd voor jou een loonsverhoging te regelen.

Bedenk: Wanneer je leidinggevende je niet waardeert, is het misschien tijd om te vertrekken.

#4. Maak van je leidinggevende een vriend
Je leidinggevende zegt alleen nee omdat zijn leidinggevende waarschijnlijk nee gaat zeggen. Zorg dat je jouw leidinggevende aan jouw kant krijgt. ‘Hoe kan ik jou helpen dit voor elkaar te krijgen bij de directeur? Wat voor argumentatie heb je nodig om dit te regelen (voor mij)?’

Bedenk: Ik voel mij gesteund.

#5. Bereid je voor op de reactie en stel vragen
Bedrijven geven liever geen loonsverhoging, tenzij dit voor het bedrijf iets oplevert. Oefen dit gesprek met iemand en bedenk antwoorden en vragen. Bedenk vooraf in ieder geval hoe jij op een nee gaat reageren. Enkele suggesties voor tegenvragen:

  • Wanneer wel?
  • Wat moet ik er voor doen om deze verhoging te krijgen?
  • Kunnen we dit vastleggen?

Bedenk: Als ik niet vraag, krijg ik niets.

#6. Wees vriendelijk, maar duidelijk
Blijf correct en aardig, maar blijf stevig je antwoorden geven.

Bedenk: ik ben hard op de inhoud, zacht op de persoon.

#7. Wees tevreden en vraag meer
Bedenk dat wanneer je een verhoging krijgt, je werkgever ook vindt dat je het verdient. Valt het aanbod tegen? Vertel dat je meer had verwacht en vraag of ze met een nieuw voorstel willen komen. Wat denk je van een opleiding of training? Maak afspraken en bevestig ze per mail.

Bedenk: Nee heb ik, ja kan ik krijgen.

Toch geen loonsverhoging?

Lukt het je uiteindelijk niet direct om salarisverhoging te krijgen? Balen! Maar bedenk dat je het wel mooi hebt aangekaart. Een goede oefening voor de volgende keer dus. Want over een half jaar probeer je het toch gewoon weer? Zorg dat je afspraken maakt wanneer het wel weer bespreekbaar is.

Structureel daadkrachtiger optreden?

Merk je vaker dat je het lastig vindt om bepaalde zaken aan te kaarten? Te vragen waar je recht op hebt? En te zeggen wat je echt denkt? In onze Assertiviteitstrainingen leer je hoe je structureel daadkrachtiger optreedt.

BEKIJK DE TRAININGEN

Twee mannelijke collega's overleggen, de een heeft een tablet in zijn handen en de ander heeft koffie in zijn hand

Gerelateerde artikelen