Slim onderhandelen, hoe doe je dat?
- Rubriek
- Artikel
- Datum
- 14 februari 2013
- 2 minuten leestijd
Onderhandelen, iedereen doet het. Natuurlijk link je het in eerste instantie aan verkoopgesprekken, maar ook leidinggevenden, adviseurs en projectleiders hebben hier regelmatig (onbewust) mee te maken. De meeste onderhandelingen gaan namelijk over alledaagse dingen, zoals bijvoorbeeld de rolverdeling binnen een project, een op te lossen probleem van een klant of salarisverhoging. Herken je dit? Neem de volgende tips en handvaten mee in je volgende onderhandeling.
Een goede voorbereiding….
Bereid jezelf goed voor door hetgeen je wilt bereiken met het overleg zo concreet mogelijk te maken. En zet je argumenten op papier en bepaal je ondergrens. Stel jezelf de vraag: wanneer ga ik tevreden het gesprek uit? Verdiep je vervolgens in de ander. Wat verwacht jouw gesprekspartner? Wat wordt zijn/haar voorstel? En wat zijn waarschijnlijk de obstakels in het gesprek?
Wees realistisch
Houd niet bij voorbaat al voet bij stuk. Onderhandelen is een kwestie van geven en nemen. Dus stel realistische doelen. Wil je bijvoorbeeld perse loonsverhoging, maar zit het er echt niet in vanwege de crisissituatie binnen je organisatie? Doe dan water bij de wijn en doe een goed voorstel over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Vraag bijvoorbeeld of je dan een training mag volgen: dat is tenslotte gunstig voor beide partijen.
Wees overtuigd maar ook flexibel
Behoud een positieve sfeer en voorkom dat de ander zich aan je gaat ergeren. Moet je een voorstel afwijzen? Geef jezelf de tijd om over iets na denken en zeg niet gelijk nee (of ja). Enerzijds kan een krachtige en vasthoudende opstelling je sterker maken in je onderhandelingen, maar je bent ook afhankelijk van de medewerking van de ander. Wat natuurlijk net zo goed geldt voor je gesprekspartner. Dat vereist enige mate van flexibiliteit en inlevingsvermogen. Verplaats je bijvoorbeeld in de ander en benoem de voordelen voor de tegenpartij.