Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Samenwerken: de visie van CEO Camiel

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Blog
Datum
12 december 2018
2 minuten leestijd

In je eentje win je misschien wel een wedstrijd, maar alleen samen win je de Champions League. Ik zal deze wijze woorden van mijn collega Anke Baak nooit vergeten. Mijn geloof? Dat effectief samenwerken begint bij het aanspreken en optimaal benutten van de persoonlijke kracht van mensen.

Hoe? Door waarden, ambities en talenten van individuen en teams met elkaar te verbinden. En zo te komen tot een krachtige en duurzame samenwerking.

De juiste mix

Samen ben je gewoon veel slimmer en sta je sterker. Vraagstukken van nu zijn door hun complexiteit en snelheid van veranderen lastig te overzien. De gecombineerde kracht brengt je verder.

Dat betekent voor mij ook dat je de diversiteit in elk team optimaal benut. En er uiteraard voor zorgt dat ieder team uit een juiste mix van mensen bestaat. Dit gaat over kennis, vaardigheden en juist ook over de verschillende karakters van mensen.

Teameffectiviteit centraal

Bij samenwerken kan ook veel misgaan, het is gewoon niet altijd even gemakkelijk. Dan is kijken naar de dieperliggende oorzaken de sleutel. Dat gaat vaak over een gebrek aan een inspirerende visie, duidelijke doelen, heldere rollen en taken, werkzame procedures of prettige persoonlijke relaties. Of een combinatie van deze factoren.

In het boek Verbeteren van teams van collega’s Jan Schouten, Anke Baak en Wiebe Kamminga wordt het teameffectiviteitsmodel beschreven. Dit model geeft hele heldere aangrijpingspunten om de effectiviteit van een team te verbeteren.

Toegevoegde waarde

Om beweging en snelheid in een team te brengen, helpt het om buiten de functiekaders te denken. Te kijken naar de toegevoegde waarde van het individu. Waar is iemand echt goed in? Wat drijft deze persoon?

Dat begint met elkaar beter leren kennen. Alle aanwezige waarden, doelen en talenten boven tafel krijgen. Wat willen we bereiken? Wat verwachten we van elkaar? Hoe realiseren we dat? Bij onze trainingen Co-Active Coaching noemen we dat designing the alliance, en uit eigen ervaring weet ik dat je daar nooit genoeg aandacht aan kunt besteden.

Blijven ontwikkelen

Daarnaast is het belangrijk dat ieder teamlid blijft leren en ontwikkelen, zodat de collectieve vaardigheden up-to-date blijven. Ik denk dan met name aan de skills die juist nu belangrijk zijn voor samenwerken in teams: goed kijken, creëren, organiseren en beïnvloeden. Goede vragen stellen en coachen is hierbij essentieel. Daar kom ik toch altijd wel op uit als ik teams help in het vergroten van hun effectiviteit.

Voor mij is samenwerken waarom ik op maandagochtend uit bed stap en fris de dag begin. Het levert een beter resultaat op en is ook gewoon leuker!

Ga voor een krachtig team

Je wilt de talenten van je medewerkers ontsluiten. En samen de ambities realiseren vanuit ieders unieke bijdrage. Maar hoe? Denk eens aan teamcoaching of teambuilding om een optimale samenwerking te realiseren. Met als resultaat: een daadkrachtig en slagvaardig team.

ONTDEK DE MOGELIJKHEDEN

Een man met bruine, blauwe blazer en een witte blouse. Staat op een grasveld en kijkt in de camera.

Gerelateerde artikelen