Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Goed samenwerken is elkaar kennen: 3 tips

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Blog
Datum
19 oktober 2017
3 minuten leestijd

Misschien heb je weleens gemerkt dat, als je iemand beter leert kennen, je automatisch meer begrip voor hem of haar krijgt. Dat biedt kansen in de samenwerking. Onze topcoach Anje-Marijcke van Boxtel gaf het al als succesfactor voor een betere samenwerking: toon respect, interesse en nieuwsgierigheid in de ander.

‘Zo komt er vertrouwen in de groep. Dat stimuleert je om werkelijk samen te werken, en niet alleen naast elkaar,’ vertelt Anje-Marijcke. Klinkt dat je als muziek in de oren? De basis van vertrouwen is weten wat je collega goed kan en wat hij of zij belangrijk vindt. Deze drie creatieve (en leuke!) manieren helpen je hopelijk om elkaar beter te leren kennen. Ook als je al jarenlang samenwerkt!

#1 Samen schatzoeken

Bijna iedereen heeft wel een verborgen talent: iets wat je graag en goed doet maar niet aan de grote klok hangt. Soms noemt je collega deze ‘schatten’ terloops in een gesprek. Zo hoor je ineens dat je collega al jarenlang danst of vogelhuisjes bouwt. Wil je weleens weten wat de verborgen schatten van je collega’s zijn? Tijd om actief op zoek te gaan!

Vraag iedereen om een onzichtbaar talent op te schrijven. Verstop de briefjes en ga samen zoeken. Je zult zien dat er hele verrassende dingen opduiken. Zo leer je een andere kant van je collega’s kennen en vind je misschien wel gedeelde interesses (‘hé, ik hou ook van yoga!’). Voilà: een gespreksonderwerp.

#2 Eenmaal andermaal… verkocht

Als iemands positieve eigenschappen in het zonnetje staan ga je mogelijk anders naar diegene kijken. Bij ‘klikloze’ samenwerkingen worden de negatieve trekjes vaker benadrukt dan de positieve. Onbewust let je op die minder leuke kant: ‘zie je wel, hij is zo lomp’. Maar dat maakt je wel een beetje blind voor de goede kant van iemand.

Deze teambuildingsopdracht is een aanrader: houd een veiling voor een halfuurtje een-op-een’en met elkaar. Alle teamleden gaan ‘in de verkoop’ en beschrijven elkaar met lovende woorden. Doe vooral een bod op collega’s die je nog niet zo goed kent. Ga samen lekker lunchen of koffie drinken en praat gewoon eens ongedwongen met elkaar op een plek buiten het werk.

#3 Niet wie, maar wat ben je?

Welk voorwerp lijkt op jou? Vertel je collega’s waarom je eigenlijk diep van binnen dat ding bent. Misschien ben je wel een bril: je zorgt continu voor een heldere visie. Beschrijf jezelf zo beeldend dat niemand het ooit nog vergeet (en je de bijnaam ‘de bril’ krijgt). Ook leuk: teken de voorwerpen of print er plaatjes van uit en maak een wandcollage.

Het nut van deze oefening? Je leert hoe je collega’s zichzelf zien en wat de verschillen en overeenkomsten zijn met hoe jij over diegene denkt. Ook leer je meer over iemands expertise. Dat geeft stof voor een betere samenwerking: ‘goh, ik wist niet dat jij zo goed events kan organiseren. Wil je met me meedenken over…?’ Weg obstakel!

Als de klik er echt niet is

Elkaar beter leren kennen maakt je werkende leven gemakkelijker en leuker. Maar bedenk wel: je hoeft geen vrienden te worden. Als de klik er niet is, dan is die er niet. En dat is oké. Maar begrip voor elkaar doet veel goeds. Tenslotte zit je de hele dag met elkaar ‘opgescheept’ en is het de moeite waard om dat zo leuk mogelijk te maken. Zie je kans om elkaar een beetje beter te leren kennen? Ga ervoor!

Vier collega's zitten rondom een houten tafeltje en overleggen met elkaar.

Gerelateerde artikelen