Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Coachend leidinggeven is een keuze…!

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Blog
Datum
25 mei 2019
2 minuten leestijd

Wil je als leidinggevende maximaal resultaat behalen met je team? Dan is sturen op deze resultaten alleen niet voldoende. Je bent immers afhankelijk van de kwaliteiten en de motivatie van je medewerkers. Je coachende stijl kan het verschil maken.

Coachend leidinggeven is echter geen stijl die je aan of uit zet. ‘Coachend leidinggeven is een attitude!’ stellen Joost Crasborn en Petra Sevinga, beiden trainers van Schouten & Nelissen. ‘Het is je wat waard om het in de praktijk te brengen. Je raakt er écht van overtuigd dat ieder mens kwaliteiten heeft en die ook in kan zetten, zelfs als deze medewerker het conflict met jou niet schuwt.’ Daar krijg je als leidinggevende ook wat voor terug: medewerkers zijn duurzaam inzetbaar, groeien in hun vak, zijn verbonden met de organisatie en voelen zich eigenaar van afgesproken resultaten.

Als coachend leidinggevende kies je...

  1. ..steeds opnieuw de ambities en potenties van medewerkers en de organisatie met elkaar te verbinden om lange termijn resultaten te bereiken. Een planningsgesprek aan het begin van het jaar is voor jou en de medewerker dus een belangrijk en inspirerend moment en geen ‘…het moet van HR-gesprek…!’
  2. .. te werken vanuit vertrouwen, commitment en verbinding. Het eenvoudige uitgangspunt dat zonder vertrouwen coachen een onmogelijke klus is, behoeft dan voor jou geen verdere uitleg.
  3. …om kritisch én met milde zelfspot naar je eigen handelen te kijken. Dit weerhoud je ervan om het voortdurend met je zelf eens te zijn waardoor je je niks meer aantrekt van de feedback die je krijgt. En het maakt je mens tussen de mensen.
  4. …voor de kracht van het verbinden van de zachte en harde kant. Te herkennen in een aandachtige onderzoekende basishouding, focus op potentieel en ontwikkelingen aan de ene kant en helderheid over resultaten en consequenties, confronteren en durven door te pakken aan de andere kant. Coachend leiderschap is alles behalve soft.
  5. …voor openheid over de dilemma’s in het coachend leidinggeven? Zoals ‘wat doe ik met de medewerker die zich niet wil ontwikkelen en geheel tevreden is, maar ik zie aankomen dat hij het over vijf jaar niet meer redt in zijn functie.’ Of het dilemma van het beoordelen van de medewerker die zich enorm inspant, maar zijn ontwikkeling gaat niet snel genoeg en je moet hem gaan beoordelen.

Heb je de keuze al gemaakt?

Training coachend Leidinggeven

Wil je een full time coachende leidinggevende worden? Iemand die in staat is te coachen, ook als de situatie spannend is? Wil je je coachingsvaardigheden inzetten om het beste uit je medewerkers te halen? Lees meer over detraining Coachend Leidinggeven

BEKIJK DE TRAINING

Een vrouw stapt uit een groep mensen. De groep mensen heeft donkere kleding aan terwijl de vrouw in volledige rode kleding.

Gerelateerde artikelen