Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Zo ont-lastig je lastige collega's

Thema: Communicatie en presenteren
Rubriek
Blog
Datum
24 april 2018
2 minuten leestijd

Je komt ze tegen in alle vormen: zelfingenomen mensen, zeurpieten, betweters of types die ongemotiveerd en ongeïnteresseerd zijn. Aan welke knoppen kun je draaien om lastige collega's te beïnvloeden? Tips om ze te ont-lastigen.

Een lastige collega is iemand die vanuit zijn perceptie handelt en daarbij, vaak onbewust, reacties uitlokt. Het is meestal niet effectief om in de vechtstand te gaan en je zin door te drijven. Hoe buig je de last die je ervaart om naar een productieve samenwerking?

Omgaan met lastige collega's doe je relaxed, door:

  1. Diep adem te halen. Relax en kijk of de bril waardoor je kijkt vertroebeld is. Misschien veroordeel je de ander wel of neem je hem ten onrechte iets kwalijk.
  2. Je eigen aandeel in het patroon te herkennen. Weet wat je wilt: een goede verstandhouding met deze collega. Heb je wel duidelijk aangegeven wat je van de ander verwacht? Was de opmerking van de ander wel echt zo vervelend als bedoeld? Heb je je grenzen wel duidelijk aangegeven?
  3. De vertroebelde bril neer te leggen en de juiste bril op te zetten. Door in zijn schoenen te gaan staan kun je jezelf misschien wat milder stemmen. Welke zorgen of behoeften veroorzaken het gedrag of de houding van de ander? Je zult zien dat als je de juiste bril opzet, het effect van je handelen ook heel anders is. Je verandert de knellende patronen die tussen jou en de ander kunnen ontstaan.
  4. In actie te komen. Zorg ervoor dat je je niet door je emotie laat leiden en je in het oog houdt wat je wilt bereiken. Vervang je irritatie door duidelijkheid en spreek de ander vriendelijk aan.
  5. Dit te herhalen tot het helpt.
  6. Niet alleen te denken, maar…
  7. Te doen! Tot het patroon doorbroken is. Let op: soms ben je ook echt boos en vind je dit ook terecht. Je hoeft absoluut niet je emoties te onderdrukken. Maar soms is het niet in je eigen belang om je emoties voor te laten gaan.

Krijg anderen eenvoudiger mee

Ontdek welke mogelijkheden je hebt om collega's te overtuigen. En hoe je beter omgaat met andere opvattingen of weerstand, zodat je ook lastige onderwerpen gerealiseerd krijgt.

BEKIJK DE TRAINING

Een vrouw en twee mannen staan lachend naast elkaar terwijl de twee mannen elkaar de hand schudden.

Gerelateerde artikelen