Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Relaxed omgaan met lastige mensen

Thema: Communicatie en presenteren
Rubriek
Blog
Datum
18 oktober 2017
2 minuten leestijd

De regie houden over anderen? Gaat dit artikel dan over manipuleren? Nee. Manipuleren is stiekem invloed uitoefenen op anderen door middel van je eigen gedrag. Terwijl je ook in alle openheid invloed kunt hebben en je doelen bereiken.

Dan is er geen sprake van manipuleren. Wel van beïnvloeden. Beïnvloeden houdt in dat je het gedrag van die ander probeert te sturen door je op een bepaalde, bewust gekozen manier te gedragen. Lees hoe je dit kunt gebruiken in de omgang met lastige collega's.

Iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeursstijlen in het omgaan met anderen. De een is meestal haantje de voorste, de ander wacht liever even af. Sommige types zijn doelgericht en kort door de bocht, andere zijn meer gericht op de relatie, vertellen en vragen honderduit.

Wat is jouw voorkeursgedrag?

Ken jij jezelf in dat opzicht een beetje? Weet jij wat jouw voorkeursgedrag is? Hoe je je ook opstelt ten opzichte van anderen, als zij een heel andere stijl hebben dan jij, kan dat botsen.

Maar ook iemand met dezelfde soort eigenschappen kan het je lastig maken. Met elkaar omgaan en samenwerken is lang niet altijd even eenvoudig.

Jij wilt bijvoorbeeld graag snel en zonder poespas je taak afmaken. Je collega wil het echter gezellig hebben op het werk en vraagt naar jouw weekend. Je wilt niet bot overkomen maar je wilt wel door werken. Lastig!

Maak het niet moeilijker dan het is

Op dat moment is je collega een lastig type. Je kunt immers niet zomaar doen wat je wilt. Je wordt gedwongen om een keuze te maken. Moeilijk? Nee hoor. Relaxed omgaan met lastige mensen betekent juist dat je het niet moeilijker maakt dan het is.

Allereerst is het belangrijk dat je niet al te gespannen bent. Het is een gegeven dat je veel makkelijker en effectiever met anderen kunt dealen als je ontspannen bent.

Heel relaxed doe je vervolgens drie dingen:

Stap #1.

Je realiseert je dat je met een keuzemoment te maken hebt: jij wilt iets anders dan je collega.

Stap #2.

Je kiest voor doorwerken, even tijd vrij maken of een combinatie, de gulden middenweg.

Stap #3.

Je komt in actie.

En dan?

Je keuze (stap 2) bepaalt wat je doet (stap 3). Eerste mogelijkheid: je besluit om door te werken. Dan zeg je dat kort en bondig en je werkt verder. Tweede mogelijkheid: je besluit om tijd te maken, je laat je werk even voor wat het is en richt je op de ander. Derde mogelijkheid: je besluit tot de combinatie, je stopt even met werken, zegt dat je nu geen tijd hebt maar later graag even over het weekend wilt praten.

Welke mogelijkheid je ook kiest: de kunst is om achter je keuze te blijven staan en er niet over na te denken (had ik niet beter..., zullen ze nou niet..., etc.).

Moeilijk?

Soms wel. Kiezen en ernaar handelen is een kunst op zich. Maar het loont de moeite om ermee te experimenteren. Al doende ontdek je hoe je beter omgaat met lastige collega's.

BEKIJK DE TRAINING

Dit artikel is geschreven door Bert van Dijk naar aanleiding van zijn boek Relaxed omgaan met lastige types.

Een blonde vrouw met een witte trui zit in een stoel en kijkt naar buiten. Naast haar staat nog een bruine bekleede stoel.

Gerelateerde artikelen