Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Professionele conflictbemiddeling

Mastermodule Professionele conflictbemiddeling

Hoe beter jouw bemiddeling, hoe tevredener alle partijen

 • Word een neutrale bemiddelaar met de juiste basishouding
 • Ga beter en slimmer om met emoties, machtsverschillen en impasses
 • Leer arbeidsconflicten efficiënter en sneller uit de weg te helpen

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Duur
7 dagen (14 weken)
ECTS (studiepunten)
8 ECTS (studiepunten)
Startmoment
Start al in september
Onderwerpen
 • portret foto jonge vrouw met kort blond haar en groene jas met hoge kraag

Dit ga je leren in Mastermodule Professionele conflictbemiddeling

In deze mastermodule van de NVAO-geaccrediteerde masteropleiding Human Development leer je bemiddelen tussen partijen. Als arbeidsbemiddelaar in een organisatie begeleid je individuen en groepen in conflict naar een oplossing waar iedereen achter staat. Je maakt kennis met verschillende vormen van arbeidsbemiddeling, waarbij ook juridische aspecten aan bod komen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Rol van interne bemiddelaar: hoe creëer je een veilige context?
 • Vertrouwelijkheid en neutraliteit
 • Communicatie en bemiddeling
 • LSD: Luisteren, samenvatten, doorvragen
 • Conflictdynamiek
 • Bemiddelingsproces
 • Omgaan met emoties
 • Machtsbalans (boven- en ondergeschikt, nevengeschikt)
 • Onderhandeling
 • Teambemiddeling

Resultaten

 • Je beheerst diverse bemiddelingsvaardigheden en bemiddelingstechnieken
 • Je kunt een veilige sfeer creëren tijdens het bemiddelen en onderhandelen
 • Je hebt hierbij aandacht voor vertrouwelijkheid en neutraliteit
 • Je kunt goed omgaan met emoties, machtsverschillen en impasses
 • Je hebt inzicht in de juridische en psychologische elementen van geschillen

Word een betrouwbare en goede arbeidsbemiddelaar

Voor wie?

Op je werk heb je regelmatig te maken met conflicten. Niet als onderdeel van het probleem, maar als bemiddelaar. Graag leer je dan ook meer over professionele conflictbemiddeling. Welke interventies kun jij als ervaren leidinggevende, organisatieadviseur, HR-adviseur of juridisch medewerker toepassen? Met welke juridische aspecten moet je rekening houden? Na deze module weet je het.

Toelatingscriteria

Voor alle masterprogramma's heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring. Beschik je niet over een hbo-bachelor of wo-diploma, maar heb je wel aantoonbaar minimaal hbo werk- en denkniveau, dan kun je een toelatingsprogramma volgen.

Mocht je ervoor kiezen om de gehele master te gaan volgen, dan volgt er een studiegesprek met jouw studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je samen een voorlopig studiepad samen.

Inhoud

Naast de genoemde thema’s werk je aan bemiddelingsvaardigheden, zoals goede vragen stellen, LSD, doorvragen op gevoel, intentie en inhoud.

Je leert schillen om tot de kern van het conflict te komen, herformuleren, confronteren, normaliseren, machtsonevenwicht hanteren, bedoeling-, effect- en toekomstgerichte vragen stellen, afspraken vastleggen, emoties hanteren en omgaan met weerstand en de dramadriehoek.

De collegedagen worden ingevuld op basis van de genoemde thema’s en vaardigheden. Daarbij wordt het bemiddelingsproces in de loop van de module verder uitgerold en werken we elke collegedag een of twee thema’s/vaardigheden uit. We behandelen casuïstiek die aansluit bij jouw arbeidscontext en die van de andere deelnemers.

Kosten en financiering

Deze training kost in totaal € 3.750,00 btw-vrijgesteld en is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

Jouw investering in deze mastermodule bedraagt € 3750,00. Hierover wordt geen btw berekend.

Financiering en STAP-budget

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Wil je gebruik maken van de STAP-budget subsidieregeling? Dan kunnen er afwijkende gunstige prijzen en startdata gelden. Alle informatie hierover en de regeling zelf vind je op www.suas.nl/stap-budget.

Materiaal

Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van je studieboeken (ca. € 125,00 per mastermodule). Voor de start van de module ontvang je een modulebeschrijving inclusief literatuurlijst. De kosten voor het studiemateriaal zijn dus niet bij de prijs inbegrepen en worden niet vermeld op de factuur. Je kunt ze eventueel apart declareren bij je werkgever. Colleges zijn in het Nederlands. De literatuur kan naast Nederlands ook in het Engels zijn.

Arrangement

De kosten voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet zijn bij de prijs inbegrepen.

Programma

Collegedagen

De Mastermodule Professionele conflictbemiddeling bestaat uit 7 bijeenkomsten met een doorlooptijd van 14 weken en staat gelijk aan 8 ECTS. Je tijdsinvestering is circa 12 uur zelfstudie per week. Je kunt de modules maximaal 5 jaar combineren tot een complete master. Een complete master bestaat uit 60 ECTS: 48 ECTS voor de modules en 12 ECTS voor de thesis.

Bijeenkomst 1 t/m 7:

 • 1 collegedag van 09.30 tot 17.30 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Diploma

Na succesvolle afronding van deze module ontvang je een deeldiploma van SUAS (8 ECTS). Wanneer je besluit de toets niet te maken of wanneer je de toets onvoldoende afrondt, kun je een bewijs van deelname aanvragen. Hiervoor geldt een aanwezigheidsplicht van 85%.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

STAP-budget

Het Stap-budget is een subsidie vanuit de overheid van maximaal € 1.000,- om een opleiding, training of cursus te volgen. Het is voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen vanaf 18 jaar tot aan de AOW leeftijd. Gebruik het als kans om je kennis te verdiepen binnen je loopbaan, of om eindelijk die omscholing te doen waar je al zo lang van droomt. 

STAP-budget aanvragen? Zo geregeld!

 1. Kies je opleiding en startdatum. Je moet starten binnen drie maanden vanaf het moment dat je het STAP-budget aanvraagt.
 2. Meld je met STAP-budget aan voor je opleiding. Bewaar je bewijs van aanmelding. Die heb je nodig voor je aanvraag bij UWV.
 3. Vraag je STAP-budget aan bij UWV met je bewijs van vooraanmelding. Binnen vier weken krijg je bericht.
 4. Is je aanvraag goedgekeurd? Start met je opleiding!

MEER LEZEN

Docenten

Docenten

Deze module wordt verzorgd door docenten die samen de totale breedte van conflictmanagement binnen Human Development vertegenwoordigen:

 • Dr. Meriem Kalter
 • Mr. Marion Uitslag
 • Prof. dr. Katalien Bollen

Dit worden je docenten

 • dr. Meriem Kalter

  Hogeschool van Utrecht

  portret foto jonge vrouw met kort blond haar en groene jas met hoge kraag

  "Je ziet vaak dat mensen in de slachtofferrol kruipen. Het is heel mooi als je als mediator mensen het gevoel kan geven dat zij er ook mogen zijn, en dat er naar hen wordt geluisterd. Zodra een conflict is opgelost, voelen ze zich sterk en staan ze volledig in hun kracht." Dr. Meriem Kalter is verbonden aan de Hogeschool van Utrecht en de Katholieke Universiteit van Leuven en gepromoveerd in arbeidsmediation. Bij ons is zij verantwoordelijk voor de mastermodules Conflictmanagement en Mediation. Samen vormen zij de MfN erkende mediation opleiding.

 • mr. Marion Uitslag

  Hogeschool Utrecht

  Marion Uitslag heeft na de afronding van de hbo-opleidingen Cultureel Werk en Maatschappelijk Werk geruime tijd als maatschappelijk werkster in het Pieter Baan Centrum gewerkt. Gedurende deze periode heeft zij Nederlands Recht gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2001 is zij werkzaam als MfN-registermediator en rechtbankmediator bij de rechtbanken Midden-Nederland, Overijssel en Gelderland. Marion is gespecialiseerd in bemiddeling, zowel in het bedrijfsleven, de professionele dienstverlening, de (semi-)publieke sector alsook binnen het strafrecht.

 • dr. Katalien Bollen

  Universiteit Maastricht

  Dr. Katalien Bollen werkt als Assistant Professor aan de afdeling Educational Research and Development van de Universiteit Maastricht. Daarnaast is ze als onderzoekster verbonden aan de onderzoeksgroep ‘Arbeids- en Organisatiepsychologie en Professionele Ontwikkeling’ (KULeuven, België) en het Leuven Centre for Collaborative Management (LCM). Ze promoveerde op onderzoek naar mediation in hiërarchische arbeidsconflicten aan de Universiteit van Leuven, waarbij er specifieke aandacht werd geschonken aan de rol van macht, emoties en online tools in bemiddeling. De onderzoeksthema’s waar zij onderzoek naar verricht zijn conflict management (mediation), leiderschap, informeel leren, innovatief werkgedrag, professionele ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Ze publiceert met regelmaat in internationale en nationale tijdschriften, is zelf een gecertifieerd mediator, en verzorgt regelmatig seminars en workshops rond conflictmanagement, bemiddeling, professionele ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Katalien Bollen geeft les in de module Conflictmanagement. Deze module kan losstaand of geïntegreerd in de master Human Development worden gevolgd.

Nu starten met Mastermodule Professionele conflictbemiddeling

Mastermodule Professionele conflictbemiddeling

Hoe beter jouw bemiddeling, hoe tevredener alle partijen

 • Word een neutrale bemiddelaar met de juiste basishouding
 • Ga beter en slimmer om met emoties, machtsverschillen en impasses
 • Leer arbeidsconflicten efficiënter en sneller uit de weg te helpen

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou