Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Professionele conflictbemiddeling

Mastermodule Professionele conflictbemiddeling

Hoe beter jouw bemiddeling, hoe tevredener alle partijen

 • Word een neutrale bemiddelaar met de juiste basishouding
 • Ga beter en slimmer om met emoties, machtsverschillen en impasses
 • Leer conflicten in de organisatiecontext efficiënter uit de weg te helpen

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Duur
7 dagen (14 weken)
ECTS (studiepunten)
8 ECTS (studiepunten)
Startmoment
Start al in september
Onderwerpen
 • +1
  Nog 1 anderen

Dit ga je leren in Mastermodule Professionele conflictbemiddeling

In deze mastermodule van de NVAO-geaccrediteerde masteropleiding Human Development leer je bemiddelen tussen partijen. Als bemiddelaar in een organisatie begeleid je individuen en groepen in conflict naar een oplossing waar iedereen achter staat. Je maakt kennis met verschillende vormen van bemiddeling, waarbij ook juridische aspecten aan bod komen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Rol van interne bemiddelaar: hoe creëer je een veilige context?
 • Vertrouwelijkheid en neutraliteit
 • Communicatie en bemiddeling
 • LSD: Luisteren, samenvatten, doorvragen
 • Conflictdynamiek
 • Bemiddelingsproces
 • Omgaan met emoties
 • Machtsbalans (boven- en ondergeschikt, nevengeschikt)
 • Onderhandeling
 • Teambemiddeling

Resultaten

 • Je beheerst diverse bemiddelingsvaardigheden en bemiddelingstechnieken
 • Je kunt een veilige sfeer creëren tijdens het bemiddelen en onderhandelen
 • Je hebt hierbij aandacht voor vertrouwelijkheid en neutraliteit
 • Je kunt goed omgaan met emoties, machtsverschillen en impasses
 • Je hebt inzicht in de juridische en psychologische elementen van geschillen

Word een betrouwbare en goede arbeidsbemiddelaar

Voor wie?

Op je werk heb je regelmatig te maken met conflicten. Niet als onderdeel van het probleem, maar als bemiddelaar. Graag leer je dan ook meer over professionele conflictbemiddeling. Welke interventies kun jij als ervaren leidinggevende, organisatieadviseur, HR-adviseur of juridisch medewerker toepassen? Met welke juridische aspecten moet je rekening houden? Na deze module weet je het.

Toelatingscriteria

Voor alle masterprogramma's heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring. Beschik je niet over een hbo-bachelor of wo-diploma, maar heb je wel aantoonbaar minimaal hbo werk- en denkniveau, dan kun je een toelatingsprogramma volgen.

Mocht je ervoor kiezen om de gehele master te gaan volgen, dan volgt er een studiegesprek met jouw studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je samen een voorlopig studiepad samen.

Inhoud

Naast de genoemde thema’s werk je aan bemiddelingsvaardigheden, zoals goede vragen stellen, LSD, doorvragen op gevoel, intentie en inhoud.

Je leert schillen om tot de kern van het conflict te komen, herformuleren, confronteren, normaliseren, machtsonevenwicht hanteren, bedoeling-, effect- en toekomstgerichte vragen stellen, afspraken vastleggen, emoties hanteren en omgaan met weerstand en de dramadriehoek.

De collegedagen worden ingevuld op basis van de genoemde thema’s en vaardigheden. Daarbij wordt het bemiddelingsproces in de loop van de module verder uitgerold en werken we elke collegedag een of twee thema’s/vaardigheden uit. We behandelen casuïstiek die aansluit bij jouw arbeidscontext en die van de andere deelnemers.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van deze mastermodule is € 3.750,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

Je schaft voor de start van elke mastermodule zelf je studieboeken aan (ca. € 125,00 per module). Je ontvangt hiervoor van ons een literatuurlijst. Omdat de materiaalkosten niet bij de prijs van de master zijn inbegrepen, zullen ze ook niet op de factuur staan. Declareer ze dus, indien mogelijk, separaat bij je werkgever.

Je volgt de colleges altijd in het Nederlands. De literatuur kan wel deels in het Engels zijn.

Arrangement

De kosten voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet zijn bij de prijs inbegrepen.

Programma

Collegedagen

De Mastermodule Professionele conflictbemiddeling bestaat uit 7 bijeenkomsten met een doorlooptijd van 14 weken en staat gelijk aan 8 ECTS. Je tijdsinvestering is circa 12 uur zelfstudie per week. Je kunt de modules maximaal 5 jaar combineren tot een complete master. Een complete master bestaat uit 60 ECTS: 48 ECTS voor de modules en 12 ECTS voor de thesis.

Bijeenkomst 1 t/m 7:

 • 1 collegedag van 09.30 tot 17.30 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Diploma

Na succesvolle afronding van deze module ontvang je een deeldiploma van SUAS (8 ECTS). Wanneer je besluit de toets niet te maken of wanneer je de toets onvoldoende afrondt, kun je een bewijs van deelname aanvragen. Hiervoor geldt een aanwezigheidsplicht van 85%.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten

Deze module wordt verzorgd door docenten die samen de totale breedte van conflictmanagement binnen Human Development vertegenwoordigen:

Dit worden je docenten

 • Mr. Marion Uitslag

  Hogeschool Utrecht

  Mr. Marion Uitslag heeft na de afronding van de hbo-opleidingen Cultureel Werk en Maatschappelijk Werk geruime tijd als maatschappelijk werkster in het Pieter Baan Centrum gewerkt. Gedurende deze periode heeft zij Nederlands Recht gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2001 is zij werkzaam als MfN-registermediator en rechtbankmediator bij de rechtbanken Midden-Nederland, Overijssel en Gelderland. Marion is gespecialiseerd in bemiddeling, zowel in het bedrijfsleven, de professionele dienstverlening, de (semi-)publieke sector alsook binnen het strafrecht.

 • Dr. Hillie Aaldering

  Universiteit van Amsterdam

  Dr. Hillie Aaldering is organisatiepsycholoog en werkt als universitair docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op de afdeling Organisatiewetenschappen. In 2014 behaalde ze haar PhD op het gebied van samenwerking en onderhandeling aan de Universiteit van Amsterdam (arbeids & organisatiepsychologie). Sindsdien doet zij onderzoek op het gebied van het bevorderen van samenwerking en omgang met conflicten op de werkvloer. Ze geeft les aan de VU op het gebied van samenwerking en kwantitatieve onderzoeksmethoden en begeleidt bachelortheses en mastertheses. Daarnaast biedt ze als zelfstandige trainingen aan binnen haar expertisegebied (arbeids- en organisatiepsychologie, motivatie, groepsdynamica en specifiek samenwerking en besluitvorming).

 • Dr. Meriem Kalter

  Hogeschool van Utrecht

  Dr. Meriem Kalter studeerde Sociale Psychologie aan de Universiteit Utrecht. "Je ziet vaak dat mensen in de slachtofferrol kruipen. Het is heel mooi als je als mediator mensen het gevoel kan geven dat zij er ook mogen zijn, en dat er naar hen wordt geluisterd. Zodra een conflict is opgelost, voelen ze zich sterk en staan ze volledig in hun kracht." Ze is verbonden aan de Hogeschool van Utrecht en de Katholieke Universiteit van Leuven en is gepromoveerd op het onderwerp Mediating in Hierarchical Workplace Conflicts.

 • Dr. Katalien Bollen

  Universiteit Maastricht

  Dr. Katalien Bollen werkt als Assistant Professor aan de afdeling Educational Research and Development van de Universiteit van Maastricht. Daarnaast is ze als onderzoekster verbonden aan de onderzoeksgroep ‘Arbeids- en Organisatiepsychologie en Professionele Ontwikkeling’ (KULeuven, België) en het Leuven Centre for Collaborative Management (LCM). Ze promoveerde op onderzoek naar mediation in hiërarchische arbeidsconflicten aan de Universiteit van Leuven. De onderzoeksthema’s waar zij onderzoek naar verricht zijn conflict management (mediation), leiderschap, informeel leren, innovatief werkgedrag, professionele ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Ze publiceert met regelmaat in internationale en nationale tijdschriften.

 • Tanja van Mazijk

  Tanja van Mazijk is jurist en MfN-registermediator en gespecialiseerd in oplossingsgerichte bemiddeling bij arbeids- en samenwerkingsconflicten. Zij is tevens verbonden aan de rechtbank Midden- Nederland als rechtbankmediator. Haar werkterrein is breed: het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, het onderwijs en de publieke sector (gemeenten). Zij heeft ruime ervaring met familiebedrijven, meerpartijen- en teammediations. Ze studeerde Nederlands Recht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam waar ze is afgestudeerd in twee hoofdrichtingen: privaatrecht en bestuursrecht. Na de afronding van haar rechtenstudie heeft zij gewerkt als advocaat en in 2005 is zij haar eigen mediationpraktijk gestart.

)

Nu starten met Mastermodule Professionele conflictbemiddeling

Mastermodule Professionele conflictbemiddeling

Hoe beter jouw bemiddeling, hoe tevredener alle partijen

 • Word een neutrale bemiddelaar met de juiste basishouding
 • Ga beter en slimmer om met emoties, machtsverschillen en impasses
 • Leer conflicten in de organisatiecontext efficiënter uit de weg te helpen

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou