Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Warming-ups en energizers: 4 korte oefeningen

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
26 april 2018
2 minuten leestijd

Klaar met saaie meetings, presentaties en andere bijeenkomsten? Met deze oefeningen schud je iedereen wakker en krijg je gegarandeerd meer inspiratie en activatie. Houd de aandacht vast en creëer een sfeer waarin volop ruimte is voor creativiteit.

4 korte oefeningen die groepsinteractie stimuleren

#1. Drie veranderingen (scherp observeren)

De groep staat in twee rijen tegenover elkaar en observeert elkaar. Vervolgens draait iedereen zich om en verandert iets aan zichzelf. Daarna draait iedereen zich weer om en probeert de veranderingen te ontdekken.

#2. Dat kan groter (expressie van emotie stimuleren)

De groep staat in een kring. Eén persoon vertelt iets aan degene aan zijn rechterzijde, die het op zijn beurt weer aan de buurman of buurvrouw doorvertelt.

De eerste persoon vertelt het bescheiden. Iedere eerstvolgende persoon vertelt het met meer expressie. Net zolang totdat de cirkel rond is en de expressie op zijn grootst is. Voorbeeldzinnen: ‘Ik heb er zin in’, ‘Doe niet zo stom’ en ‘Wat fijn dat je er bent’.

#3. Monoloog of tweegesprek (stimuleren van creativiteit)

Twee deelnemers worden uitgenodigd om voor de groep te komen staan. De ene deelnemer is verteller, de ander luisteraar. De verteller vertelt een (fictief) verhaal, maar kan telkens niet op een woord komen: ‘Ik liep laatst op eh…’ De ander vult vervolgens aan. De verteller dient dit te accepteren en vervolgt zijn verhaal.

#4. Even wandelen (leiderschap introduceren)

De groep maakt een wandeling van 20 minuten. De deelnemers mogen niet met elkaar praten. De leider/trainer loopt als eerste voorop en laat zich daarna terugzakken.

Terug in de werkruimte wordt er nabesproken. Wie liep er voorop? Hoe was dat? Liet je je makkelijk leiden? Wilde je voorop lopen? Wat hield je tegen? Wat herken je hiervan in de groep of in je werk?

Zes collega's zitten in een kring en lachen, eentje heeft een grote map vast en op de grond liggen papieren

Gerelateerde artikelen