Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Ontspanningsoefening: 3-minuten ademruimte

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
16 oktober 2017
2 minuten leestijd

Verlang je naar een moment rust? Dat is minder ingewikkeld dan je misschien denkt. De 3-minuten ademruimte is een fijne oefening als je meegesleept wordt in de alledaagse hectiek. Even ademhalen, tot jezelf komen en ontspannen.

Deze oefening wordt veel gebruikt in mindfulness.

Instructies voor de 3-minuten ademruimte

  • Ga ergens zitten met je rug rechtop en voeten op de vloer. Sluit je ogen.
  • Neem ongeveer een minuut om je af te vragen: hoe gaat het met mij? Welke stemming heb ik? Welke gedachten gaan er door mij heen? Wat voel ik in mijn lichaam? Je hoeft hier niets mee te doen, wees er alleen bewust van. Ook als je ongemakken, spanningen of negatieve dingen opmerkt.
  • Focus je de volgende minuut op de ademhaling. Merk op waar je de ademhaling het beste voelt in je lichaam. Bijvoorbeeld in je buik of neusgaten. Richt daar je aandacht op. Probeer je steeds bewust te zijn van je adem. In en uit. In en uit. Natuurlijk komen er gedachten voorbij die om aandacht vragen. Of die misschien zelfs wel oorverdovend om je aandacht schreeuwen. Dat geeft niets. Focus je gewoon weer op je ademhaling zodra je je realiseert dat je afdwaalt.
  • De laatste minuut richt je je aandacht op het hele lichaam. Hoe voelt je lichaam op de stoel of bank waarop je nu zit? Welke lichamelijke sensaties en spanningen merk je op?
  • Open je ogen weer.

Na de oefening kan je jezelf afvragen: in welke mindset wil ik de rest van de dag doorbrengen? Hoe ga ik dat doen?

Goed omgaan met stress

In balans blijven is voor veel mensen een uitdaging. Wij helpen je daar graag bij met deze tips tegen stress en mindfulnessoefeningen. Wil je meer verdieping? Kijk dan een wat een mindfulnesstraining voor jou kan betekenen.

BEKIJK DE TRAINING

Een veld met dode zonnebloemen, een zonnebloem in het midden staat nog overeind.

Gerelateerde artikelen