Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Het burn-out verhaal van Pim: “Een burn-out is de kans van je leven”

Deel 6

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
13 juli 2017
3 minuten leestijd

Om een burn-out vraagt niemand. Maar als het gebeurt, is een burn-out ook een kans. Om te ontdekken hoe je in elkaar steekt, wat bij je past en je leven daarop in te richten. In dit laatste deel deelt ervaringsdeskundige Pim zijn belangrijkste lessen.

“Wij mensen raken zo snel gewend aan hoe dingen zijn. We staan daardoor nauwelijks stil bij hoe we ons voelen, wat we nodig hebben en wat we willen. Een burn-out is de kans van je leven. Om écht aan de slag te gaan met jezelf."

Op z'n kop

"Natuurlijk kom je dan dingen tegen die heftig zijn. Bijvoorbeeld het inzicht dat je werk(omgeving) niet bij je past. Wat is dan de consequentie? Ga je op zoek naar iets anders?

Het is belangrijk om grote keuzes tijdens je burn-out nog even uit te stellen. Zet je leven niet op z’n kop terwijl je al gecrashed bent, maar focus eerst op je herstel.”

Ui afpellen

“Ik zie herstellen als een ui afpellen. Je blijft pellen tot je aan het krabben bent op iets waar geen velletje meer vanaf komt. Zo ontleed je hoe jij in elkaar steekt, wat je nodig hebt en wat je wilt.

Stap niet te snel weer over op de orde van de dag. Dat normale leven is de reden dat je uiteindelijk burn-out raakte.”

Nazorg voor jezelf

“Op een gegeven moment ben jij veranderd, maar de rest van de wereld niet. Blijf bewust reflecteren. Blijf je emotionele thermometer peilen: hoe voel ik me, wat doe ik, wat wil ik? Omdat je werk en omgeving blijven zoals ze zijn, is het makkelijk om terug te vallen in oud gedrag

De reis die je maakt blijft daarom energie en aandacht vragen. Maak bewuste keuzes voor wat goed is voor jou. En stel doelen waar je in kleine stappen naartoe kan werken, zodat je vooruit komt.”

Zingeving en passie nastreven

“Ik heb geleerd dat voeding en beweging quick wins zijn om je beter te voelen. Maar het zijn niet de belangrijkste pijlers van duurzaam herstel. Zingeving en passie zijn de echte zware pijlers. Als je daaraan werkt, gaat je herstel al snel de goede kant op.

Momenten van angst en andere lastige emoties gaan niet meteen weg. Die signalen zijn ook functioneel. Ze vertellen je dat je alert moet zijn, omdat iets niet goed zit.”

Openheid is een kracht

“Er is geen enkele reden om je te schamen voor heftige gevoelens of je burn-out. Open zijn erover is een kracht. Door erover te praten help je anderen die dezelfde uitdagingen ontmoeten. En die zijn er in grote getallen.

De maatschappij is zo ingericht dat we overprikkeld raken en ons brein onvoldoende rust krijgt. Het is goed je hiervan bewust te zijn. De wereld vraagt dingen van je stresssysteem die daar niet op is ingesteld. Dat is de uitdaging waarmee we moeten omgaan.”

Positieve verandering

“‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans,’ zei John Lennon ooit. Een burn-out plan je niet. Maar als het gebeurt is het vanaf dan onderdeel van je leven. Het is een pittig proces, maar je kunt het gebruiken om je leven positief te veranderen.

Omarm een burn-out om je leven te leiden op een manier die bij jou past. Om het op jouw manier te doen. En je niet meer te laten sturen door wat je denkt dat moet of hoort.”

Omdat dit zo’n persoonlijk verhaal is, hebben we de naam Pim gefingeerd.

Heb je last van werkstress?

Bewaak jij de balans tussen werk en privé? Voorkom dat je overspannen wordt, stop met rennen, bewaak je grenzen, wordt stressbestendiger en vitaler. Persoonlijke coaching vanuit Schouten & Nelissen helpt je in het omgaan met stress en spanning.

MEER OVER STRESS EN VITALITEITSCOACHING

Elf luchtballonnen die net zijn opgestegen.

Gerelateerde artikelen