Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Word een betere gesprekspartner

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Video
Datum
25 juli 2017
13 minuten leestijd

‘Knikken, ‘ja’ zeggen, de ander herhalen en samenvatten. We leren het onszelf om aan de ander te laten merken dat we naar hen luisteren. Maar waarom zou je deze trucjes uit moeten halen… als je daadwerkelijk aan het luisteren bent?’ Een interessant inzicht van Celeste Headlee over de kunst van écht luisteren.

‘When you talk, you are only repeating what you already know. But if you listen, you may learn something new' – Dalai Lama

Wie aan het woord is, kaapt misschien onbedoeld het gesprek. Want grote kans dat je vertelt dat jij óók zo gestrest/verliefd/blut bent als iemand daarover begint. Het effect van kapen? Langs of door elkaar heen praten, de ander niet begrijpen en gesprekken die stil vallen. Voor een fijn gesprek is het dus vooral belangrijk om te luisteren.

10 tips voor een goed gesprek

Als je echt luistert krijg je meer begrip voor elkaar. Plus een dosis inspiratie en nieuwe inzichten. De ander weet immers altijd iets wat jij nog niet weet. Het is dus de moeite waard om te kijken of je misschien wel een betere gesprekspartner kunt worden. En dat is helemaal niet zo moeilijk. In deze Ted Talk van Celeste Headlee krijg je tien tips met groot effect.

Communiceren: meer dan luisteren en vertellen

Wil jij jouw communicatieve vaardigheden naar een hoger level tillen? Bekijk ons communicatie trainingsaanbod en vergroot jouw effectiviteit. In onze trainingen leer je je te verplaatsen in de ander, goed te luisteren en juist waar te nemen, breng je jouw boodschap met tact en ga je echt met elkaar in gesprek.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een man laat een vrouw iets zien op een iPad, achter hun staan twee mensen aan een staantafel te kijken naar een laptop

Gerelateerde artikelen