Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Persoonlijke kracht en communicatie: dé skills van de toekomst

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
22 maart 2022
3 minuten leestijd

Persoonlijk leiderschap, doeltreffend zelfmanagement en effectieve communicatie. “Stuk voor stuk nieuwe skills waar de nieuwe wereld om vraagt”, vertelt Peter Gerritsen, directeur van New Dawn Coaching, het coachlabel van Schouten & Nelissen. Hij vertelt ons niet alleen welke 21st century skills onmisbaar zijn, hij geeft ook bruikbare tips voor het aanleren ervan.

“Communicatieve vaardigheden en zelfkennis zijn het allerbelangrijkst.”

Belangrijke 21st century skills

“Om te kunnen omgaan met de steeds snellere veranderingen in de samenleving, heb je een bijpassende mindset nodig”, legt Gerritsen uit. “Neem nou de digitalisering die de komende jaren een vlucht neemt. Computers gaan naast fysiek werk ook denkwerk van ons overnemen. Als professional moet je jezelf dus steeds opnieuw uitvinden. Mentale weerbaarheid is hierbij een vereiste. Verder komt het aan op menselijke skills als empathie, sociale intelligentie, samenwerken en communiceren. En daar heb je vooral zelfkennis voor nodig. Want om anderen te leren kennen, moet je eerst jezelf leren kennen.”

Communicatie first

Wat Gerritsen vertelt over de veranderende wereld en de menselijke skills die we hard nodig gaan hebben, blijkt ook uit onderzoek van McKinsey Global Institute. ‘De behoefte aan handmatig werk en fysieke skills zal afnemen, de vraag naar sociale, emotionele en hogere cognitieve skills zal toenemen’, is hierin te lezen. Als Gerritsen persoonlijk moet kiezen welke 21st century skill we in de toekomst het meest nodig hebben, is het communicatie. “Ik krijg veel vragen van mensen die zich niet durven of juist te veel uitspreken. Je kunt het inhoudelijk nog zo op orde hebben, als je niet kunt verbinden met anderen kom je er niet. Word je niet gehoord? Nemen collega’s niet gauw iets van je aan? Kijk eens naar je natuurlijke communicatiestijl.”

Van bewustwording naar lering

Is deze verbaal of non-verbaal? Ben je meer van de grote lijnen of juist van de details? Introvert of extravert? Als je je eenmaal bewust bent van de invloed die je op anderen hebt en zij op jou, kun je gaan experimenteren met communicatiestijlen. Of een bepaalde stijl werkt, wordt bepaald door wie je zelf bent, wie je tegenover je hebt én de situatie. Voor iedereen die zijn communicatieve skills wil verbeteren, heeft Gerritsen de volgende tips.

Benut dagelijkse leermomenten

Leren communiceren is geen kwestie van een keer een training doen en klaar, maar van continue verbetering. Elke dag kom je in mini-traininkjes terecht. Bij de koffieautomaat, de kassa van de supermarkt; elk moment is een oefenmoment.

  • Vraag om feedback

Al helpt het zeker, je hoeft niet per se een externe coach in de arm te nemen om bewuster te worden. Kijk eens naar de mensen die dicht bij je staan, zoals je partner of directe collega, en coach elkaar. Vraag wat ze bij jou zien en vice-versa. Ook al vind je dit misschien spannend, jullie leren er beiden van.

  • Neem tijd voor reflectie

Durf te reflecteren en creëer momenten om dat te doen. Zoals McKinsey Global Institute het verwoordt: pause to move faster. Sta regelmatig even stil bij wat goed gaat en wat beter kan. Niet twee keer per jaar tijdens je functioneringsgesprek, maar veel vaker. Het draagt bij aan het vergroten van je zelfkennis.

  • Stel je open op

Een stukje echtheid laten zien is belangrijk. Verschuil je niet achter een stoere houding. Juist als je in een team kwetsbaar durft te zijn, kan dat een positieve impact hebben op de sfeer en verbinding. En hoe meer verbinding, hoe meer veiligheid en hoe meer er geleerd wordt.

  • Luister en vraag door

Toon eens oprechte interesse in de ander en je zult zien: je krijgt een andere sfeer. Een veilige sfeer die bijdraagt aan groei en verbetering. Vanuit angst gebeuren immers weinig mooie dingen. Vanuit vertrouwen wél.

Versterk je persoonlijke kracht

Zou je graag oefenen met het verbreken van ineffectieve patronen in jouw communicatie en meer regie nemen over je eigen leven? In onze training Versterken van persoonlijke kracht leer je sterker in je schoenen staan en vergroot je jouw persoonlijk leiderschap.

BEKIJK DE TRAINING

Een man zit buiten met een kopje thee op een houten bankje.

Gerelateerde artikelen