Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

‘Moeten’ vervangen door ‘mogen’ en 3 andere loslaattips

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
19 juli 2017
2 minuten leestijd

Heb je het druk met alles wat je moet doen en regelen? Zou je weleens wat meer willen loslaten? Met deze 4 tips vereenvoudig je je leven en hou je meer tijd en ruimte over. Om het leven te leiden dat jij graag wil.

#1. Weg met het 'ik moet'-virus

Het woordje ‘moeten’ geeft regels een dwangmatig karakter. Als je zegt dat je iets moet, is er eigenlijk al geen andere oplossing meer mogelijk. We moeten zo veel dat we bijna zouden vergeten dat we de meeste dingen doen omdat we daar zelf voor hebben gekozen.

Corrigeer jezelf op een zachtaardige manier en vervang het woord ‘moeten’ door ‘mogen’. Als je dit consequent doorvoert, haal je de dwangmatigheid af van de taal die jouw verstand gebruikt.

#2. Laat je meevoeren met de stroom

Het alternatief voor controle is het loslaten van die controle. Dit betekent dat je jezelf actief traint in het accepteren van alles wat je niet kan veranderen; laat jezelf meevoeren met de stroom.

Probeer het idee te visualiseren: hoe zou jouw leven eruitzien als je volledig bereid bent jezelf mee te voeren door dat leven? Waarschijnlijk houd je veel energie over die je kan besteden aan andere dingen.

#3. De wereld draait niet om jou

Weet je wat de twee belangrijkste gedachten zijn die mensen hebben als ze zien dat iemand die een voordracht moet houden zenuwachtig is?

  1. Blij dat ik er niet sta.
  2. Ik ben ook altijd zenuwachtig voor dit soort dingen.

Op het moment dat jij bang bent dat anderen jou negatief beoordelen, zijn anderen vooral met zichzelf bezig. Probeer je bij de feiten te houden. Als je inziet hoe klein jouw rol is in het leven van anderen, dan erken je jouw unieke rol in het geheel.

#4. Een appel wordt nooit een peer

Een appel zal nooit een peer worden. Een boom wordt nooit een tijger. Alles op aarde heeft een doel; een reden waarom het er is. Wat is de reden waarom jij hier bent? Misschien vind je dit wel een heel diepe vraag.

Toch is het antwoord minder diep dan je denkt. Het gaat er namelijk om dat jij onderzoekt waar je in kan opgaan. Als je niet weet wat dat is, ga er dan naar op zoek.

Training Mindfulness

Loskomen van gewoontepatronen en effectiever werken? In de training mindfulness leer je mindfulness toepassen in jouw werk- en privéleven volgens het principe van geïntegreerd leren. Jouw werkplek staat hierbij centraal en je leert continu. Voor maximaal effect!

BEKIJK DE TRAINING

Laat los

Bovenstaande tips zijn afkomstig uit het boek Laat los van onze uitgeverij Thema. Auteur Gijs Jansen vindt dat we op moeten houden met onszelf voor de gek te houden en dat het de hoogste tijd is om te beginnen met leven. In Laat los geeft hij je een aantal praktische handvatten voor een betere balans tussen je innerlijke tegenstrijdigheden.

Een groep mensen staan in een kantoor, de mensen hebben allemaal een hand de lucht. De mensen zijn allemaal aan het luchen.

Gerelateerde artikelen