Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Hoe jouw jeugd je werksucces nog dagelijks kan beïnvloeden

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
15 maart 2022
3 minuten leestijd

Merk je dat je vaak het ene na het andere argument op tafel gooit om je punt te maken? Dat je anderen overspoelt met informatie om ze te overtuigen? Dan zou het zomaar kunnen dat je als kind veel moeite moest doen om je gelijk te krijgen en dat deze duwende beïnvloedingsstijl je natuurlijke manier is geworden. “Jeugdervaringen kunnen namelijk veel invloed hebben op je gedrag van vandaag”, vertelt Olchert Gommer, trainer en coach bij Schouten & Nelissen University of Applied Scienes.

Je manier van beïnvloeden

Gommer geeft trainingen in strategisch beïnvloeden waarin gekeken wordt naar je beïnvloedingsstrategie, oftewel de manier waarop je invloed uitoefent. Er zijn verschillende manieren om mensen te bewegen tot verandering van opvatting of gedrag in de door jouw gewenste richting. Hoe beïnvloed je en hoe laat je je beïnvloeden? Hoe komt het dat je vervalt in bepaalde patronen en overtuigingen als het spannend wordt? En waar komt dat gewoontegedrag vandaan? “Kijk naar je levensscript en ervaringen uit je jeugd en grote kans dat je antwoorden vindt”, aldus Gommer. “Vervolgens kun je de gedragsswitch maken naar het inzetten van andere beïnvloedingstrategieën, die in sommige situaties misschien beter werken.”

Beïnvloeden en overtuigen, hoe hoort dat?

Even terug naar dat levensscript. “Als kind heb je geleerd hoe je je hoort te gedragen. Vanuit de psychologie spreken we hier over de transactionele analyse. Een kind denkt en handelt op basis van wat het ziet of ervaart in het gezin, op school of in de familie. Dit alles is bepalend voor de manier waarop hij naar de wereld kijkt en besluiten neemt. Naarmate je opgroeit, ouder wordt en in moeilijke of onveilige situaties terechtkomt, val je terug op wat voor jou altijd gewerkt heeft. Wat je geleerd hebt van je ouders, leerkrachten en later ook je vrienden. Deze aangeleerde manier van beïnvloeden noemen we ook wel je overlevingsstrategie.”

Veelvoorkomende patronen bij beïnvloeden

“Stel, je hebt vroeger geleerd niet te veel je nek uit te steken. Grote kans dat je dan minder uitgesproken bent en je eerder neerlegt bij het standpunt van de hardste schreeuwers. Wat veel kinderen ook te horen krijgen, is dat ze zich niet moeten aanstellen. ‘Als je maar lang genoeg doorzet, lukt ’t vanzelf’, wordt ze verteld. Niet zo gek dat ze dan later in hun werkende leven hetzelfde tegen hun team zeggen. Ook dingen die vroeger angst opriepen, zijn bepalend. Mensen van wie de ouders vroeger veel ruzie maakten, kunnen bijvoorbeeld conflictmijdend worden en iedereen te vriend willen houden. Worden ze ‘aangevallen’, dan vluchten of bevriezen ze. Anderen hebben vanuit hun reptielenbrein juist de neiging om (terug) te vechten.”

De invloed van je herkomst

Naast dat wat je altijd verteld is en wat je meegemaakt hebt, speelt ook je plek in het gezin een rol. “Van een oudste wordt vaak verwacht dat hij het goede voorbeeld geeft. Hij maakt paden vrij en krijgt vaak een leidende rol. En de tweede? Die kan de kunst afkijken en weet eerder hoe zich moet gedragen om iets voor elkaar te krijgen. Trek dit alles door naar een latere rol als leidinggevende en je snapt: de eerste zal zelf meer moeite doen en initiatief nemen en de tweede is gewend om te volgen en steun of bijval vanuit anderen te krijgen.”

Twee belangrijkste beïnvloedingsstrategieën

Gommer onderscheidt grofweg twee soorten beïnvloedingsstrategieën: duwen en trekken, oftewel (grenzen) stellen versus vragen stellen. “De duwer zie ik veruit het meest. Dit zijn de leidinggevenden die vinden dat zij altijd met oplossingen moeten komen en alles onder controle moeten houden. Hen adviseer ik meer te onderzoeken. Wat zijn jullie motieven, medewerkers? Ik merk dat jullie niet enthousiast zijn over mijn idee. Hoe komt dat? In het boek ‘Doorbreek de cirkel’ van Arend Ardon, dat we bij de training Strategisch beïnvloeden gebruiken, wordt goed uitgelegd hoe je jezelf lerend opstelt. Je moet niet ingrijpen, maar begrijpen.”

Meer invloed uitoefenen? Draai het om!

Lukt iets niet, dan is het vaak onze neiging te denken dat de ander niet mee wil werken. Terwijl we zelf onbewust bijdragen aan reactieve medewerkers of collega’s, mede door de strategieën die we in onze jeugd aanleerden. “Het is heus niet zo dat je al die gewoontes moet afleren. Als ze geen functie zouden hebben, had je er niet zo lang aan vastgehouden. Maar werkt je beïnvloedingsstrategie niet bij bepaalde personen? Gooi het eens over een andere boeg!”

Training effectief beïnvloeden?

Zou je graag ervaren wat je natuurlijke manier van beïnvloeden voor effect heeft en hoe het anders kan? In onze training Strategisch beïnvloeden word je je bewuster van je gewoontes en breid je je arsenaal aan beïnvloedingsskills uit. Zodat je bij meer mensen en in meer situaties succes behaalt.

BEKIJK DE TRAINING

Een man met een bril en bruine haren heeft een blauwe blouse aan en kijkt in de camera.

Gerelateerde artikelen