Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Door iets te creëren ga je anders naar de wereld kijken

Column #25 - en dat kan ik iedereen aanraden!

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
3 mei 2021
3 minuten leestijd

Als Freek van Kraaikamp (36) niet goed op zichzelf let, dan flaneert hij door de wereld met een gigantisch, oud-Hollands bord voor zijn kop. Er kan werkelijk waar iets récht onder zijn neus gebeuren, en hij kan het nog niet zien. “Ik ben dan met mijn hoofd ergens anders, met mijn gedachte in het verleden of met mijn fantasie bij een mooi idee in de toekomst.” Juist voor iemand die graag in het nu leeft is dat een hele vervelende eigenschap. Om de neiging overal, behalve in het nu te leven te bevechten, ben ik dingen gaan creëren. Want door dingen te creëren gebruik ik mijn aandacht en verbeeldingskracht op manieren zoals ik ze nooit voor mogelijk had gehouden!

Het begon allemaal met gitaarspelen

Door dingen te maken, ben ik alerter. Door creatief bezig te zijn en iets te creëren gebruik ik mijn zintuigen anders. Door zaken in het nu te processen, ben ik totaal anders bezig met de wereld om mij heen. Dat begon allemaal een jaar of tien geleden, toen ik me voornam om te leren gitaar te spelen. Iets wat overigens faliekant faalde, maar dat deerde niet. Doordat ik bezig was muziek te maken, merkte ik dat ik anders naar muziek ging luisteren. Echt bewuster luisteren, niet meer enkel gedachteloos consumeren. Maar luisteren naar akkoorden, maten en tonen. Het dwong me met mijn gedachte ergens echt bij te zijn.

Fotografie leerde me om bewust te kijken

Niet veel later, nadat ik de gitaar alweer gefrustreerd door mijn totale gebrek aan fijne motoriek en eelt op de vingers aan de kant gooide, begon ik met fotografie. En dan niet selfies klikken met mijn mobieltje, maar analoog met een joekel van een camera op de borst foto’s schieten om daarna met een volg geschoten rolletje naar de fotowinkel te gaan. Ook daar, heel eerlijk, was ik niet goed in. Toch leerde het me bewust in het nu te kijken naar mooie composities, kleuren en het juiste plaatje. Waar muziek maken me leerde te luisteren, daar leerde foto’s maken me om te kijken. Ondanks dat ik geen drie noten rechtuit kan spelen, laat staan een mooie foto maken, is het oprecht kijken en luisteren me veel meer waard dan het daadwerkelijke eindproduct.

Anders door de wereld bewegen

Hetzelfde gaat op voor interviewen, dat me leert om oprecht te luisteren naar iemand. Schrijven, wat me nieuwsgierig maakt naar mensen, dialogen en momenten. Plaatjes draaien, dat me opnieuw leert op een andere manier naar muziek te luisteren. En kleding maken leert me kijken naar logo‘s, afbeeldingen, kleuren en letters. Alles wat ik creatief onderneem helpt me in het nu te leven. Overal waar ik aandacht aan besteed verdiept mijn zintuigen. Het zet mijn zintuigen en gedachten open, en laat me op een totaal andere manier door de wereld bewegen. Het voelt alsof ik in een zelfde wereld opeens hele andere spieren gebruik. Spieren die me alert, wendbaar en creatief maken.

“Ik sta weer stil bij wat er om mij heen afspeelt.”

Ook al leest niemand mijn interview, ziet niemand mijn foto, verliest niemand zich in mijn boek en gaat er al helemaal niemand naar dat infantiele gitaar gepingel van mij luisteren, het dwingt mij in het nu te leven. Doordat ik dingen maak sta ik weer stil bij wat er zich om mij heen afspeelt. En dat is de grootste winst die er voor mij valt te behalen.

Versterk jezelf op het gebied van persoonlijke kracht

Leren hoe je bewuster richting kunt geven aan jouw leven? Inzicht verkrijgen in jouw kwaliteiten en verlangens, en in je automatische gedragspatronen? Hoe kun je die doorbreken? Hoe bepaal je met meer energie en vanuit persoonlijke kracht en eigenheid je koers? Onze training Versterken van persoonlijke kracht helpt jou om anders naar de wereld te kijken.

BEKIJK DE TRAINING

Een man staat buiten met zijn handen in zijn broekzakken voor zich uit te staren.