Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Strategisch denken: 5 tips

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Blog
Datum
19 oktober 2017
2 minuten leestijd

‘Doe de juiste dingen, met de juiste bedoeling, met de juiste mensen, op de juiste manier en het juiste ogenblik.’ - vrij naar Aristoteles

Wat doet de economie de komende 5 tot 10 jaar? Hoe ontwikkelt de markt zich? Juist nu investeren of toch nog maar wachten? Doorgaan of toch het roer omgooien?

Ken je het gevoel dat je eigenlijk na wilt denken over de toekomst van je afdeling of organisatie? Over ontwikkelingen die op je af komen, keuzes die wellicht gemaakt moeten worden. Maar dat je hier helemaal niet aan toekomt door de praktische beslommeringen van alledag. Rustig afstand nemen om na te denken is lastig. En als je eenmaal de tijd en rust hebt gevonden: waar begin je dan?

Strategisch denken heeft voor veel mensen de associatie met moeilijk en ingewikkeld. Het woord strategie wekt zelfs snel een bepaald ontzag. Maar eigenlijk is strategisch denken niets anders dan doelgericht nadenken over de toekomst van de organisatie of afdeling. Hieronder vind je 5 tips om het strategisch denkproces op gang te brengen en te houden.

5 tips voor een strategisch denkproces

#1. Er was eens……

Onderzoek hoe het verleden een rol speelt. Sta eens stil bij waar je als organisatie vandaan komt. Waarom is de organisatie ontstaan? Wat waren de drijfveren en in welke behoefte werd voorzien? Welke kernwaarden horen vanuit het verleden bij het bedrijf? Wie waren bepalend? En hoe beïnvloed dit verleden de huidige en toekomstige organisatie?

#2. Het heden

Sta stil bij het heden. Onderzoek de kracht en zwakte van de organisatie. Wat doen we en vooral waarom doen we dat? Waar geloven we in? Kijk ook naar buiten: hoe doen we het in de markt? Welke kansen en bedreigingen zijn te ontdekken?

#3. De toekomst

Bouw toekomstscenario’s, plausibele beelden over hoe de toekomst er uit kan zien. Geen scenario’s over de organisatie, maar over de wereld van morgen.

#4. Droom

Wie willen we zijn in de toekomst en wat willen we doen? Hoe maken we de keuzes die daartoe leiden en die ons toch voldoende flexibiliteit geven om ons steeds aan te passen aan de veranderingen die we kunnen voorzien?

#5. Maar niet alleen

Denken over de toekomst en over strategische keuzes kan je niet alleen. Doe het samen! Samen zie je meer, denk je beter, weet je meer, krijg je meer gedaan, sta je sterker. Maar beland niet in een Poolse landdag, oeverloos geklets of paralysis by analysis.

BEKIJK DE OPLEIDING

Een aantal mensen zitten in een kring en vergaderen. Twee manen kijken naar elkaar, een van de mannen heeft een bril.