Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Slimme manieren om opleidingsbudget te krijgen

Thema: Communicatie en presenteren
Rubriek
Blog
Datum
30 september 2019
2 minuten leestijd

Dus je wilt jezelf ontwikkelen. Maar hoe overtuig je je leidinggevende om te investeren in jouw scholing? Met deze 7 tips krijg je het moeiteloos voor elkaar.

Of je nu iets nieuws wilt leren, je vaardigheden wilt oppoetsen of een belemmering wilt overwinnen. Stap ermee naar jouw leidinggevende en vraag opleidingsbudget aan.

Met deze 7 tips overtuig je jouw manager

#1. Focus op wat je werkgever eraan heeft

Waar zit het gat in jouw vaardigheden en kennis? En wat kun je bereiken als je die expertise wél hebt? Maak concreet wat jij (anders) gaat doen na de training en wat dat het bedrijf oplevert.

#2. Leg uit dat je duurzaam inzetbaar wordt

Regie nemen in je ontwikkeling en je talenten versterken maakt je employable. Je wordt flexibeler, blijft vakbekwaam en presteert beter. Als je aan jezelf werkt kun je je ook beter aanpassen aan veranderingen.

#3. Benoem wat het met jouw bevlogenheid doet

Je ontwikkelen heeft een positief effect op hoe jij in de wedstrijd zit. Je raakt er gemotiveerd door. Je zet dan immers je talenten beter in en dat zorgt voor meer werkplezier. Het resultaat: meer betrokkenheid en energie.

#4. Deel wat je gaat leren

Kun je jouw nieuwe kennis en ervaring overdragen aan je collega’s? Hoe meer mensen profiteren van de investering, hoe aantrekkelijker het voor je werkgever is om ‘ja’ te zeggen.

#5. Weet waar je het over hebt

Zoek vooraf uit welke opleiding het moet worden, wat dit kost en wat je afwezigheid voor je werkzaamheden betekent. Daar gaat je manager natuurlijk naar vragen. Bied het op een presenteerblaadje aan. Alleen nog even tekenen, graag.

#6. Bereid je voor op een ‘nee’

Check ook even je CAO of arbeidsvoorwaarden. Of vraag aan HR wat het ontwikkelbeleid van jouw organisatie is. Zo kun je twijfel bij je manager misschien direct pareren. Bedenk ook wat voor hem een drempel kan zijn en welke tegenargumenten jij kunt inzetten.

#7. Draag zelf een steentje bij

Je kunt ook een compromis sluiten door de opleiding in je eigen tijd te volgen als de baas betaalt. Zo investeren jullie er beiden in en zal je werkgever het sneller goedkeuren.

Een vrouw met rode haren zit achter haar computer en lacht.

Gerelateerde artikelen