Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Hoe krijg je jouw medewerkers enthousiast voor een opleiding?

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Blog
Datum
21 augustus 2017
2 minuten leestijd

70% van de hr-professionals vindt dat medewerkers zelf de regie moeten nemen in hun ontwikkeling. Maar wat als je medewerker niet te motiveren is voor een opleiding? Of de tijd ontbreekt om een training te volgen? Hoe zorg je dan dat je medewerker, en dus de organisatie, zich toch ontwikkelt?

Het zit er dik in dat jouw organisatie een opleidingsbudget heeft voor medewerkers, zodat zij zichzelf kunnen versterken. Een opleiding, training of masterclass zijn zomaar wat voorbeelden die je medewerker en dus je bedrijf verder kunnen helpen.

Even weg van kantoor en focussen op je ontwikkeling. Dat moet bij je medewerkers toch als muziek in de oren klinken?

Schone taak voor HR

Schijn bedriegt. In de praktijk blijkt dat veel medewerkers het budget niet gebruiken. Waar heeft dit mee te maken? Komt het omdat 18% van de medewerkers niet bekend is met opleidingsbudget voor persoonlijke ontwikkeling, omdat er geen tijd voor is of omdat ze niet enthousiast genoeg zijn om het budget in te zetten? In al deze gevallen ligt er een schone taak voor jou als hr’er.

Het stuur in eigen handen nemen

Terwijl een ruime meerderheid van de hr’ers vindt dat medewerkers zelf meer regie moeten nemen, geven medewerkers juist aan dat leidinggevenden te weinig sturen op opleiden. Als aanvullende redenen noemen medewerkers dat er te weinig tijd voor is en een duidelijk opleidingsplan ontbreekt. Werk aan de winkel dus voor de hr-professional.

Ambassadeurs inzetten

Gelukkig is altijd een deel van je mensen wel enthousiast over de ontwikkelingskansen die je hun aanbiedt. Maar hoe krijg je jouw overige medewerkers in de ontwikkelstand? Zet de mensen die wel positief zijn over het volgen van een opleiding als ambassadeur in. Zij kunnen hun collega’s enthousiast maken door hun ervaringen en resultaten te delen. Daarnaast ligt hier een mooie rol voor leidinggevenden. Zorg dat opleiden op hun agenda staat en zij hun teamleden hierin stimuleren.

Bevlogenheid met job crafting

Naast je medewerkers stimuleren, kun je ook werken aan hun bevlogenheid door job crafting toe te juichen. Job crafting is zelf je baan ‘herontwerpen’ om zo het werk interessanter en uitdagender te maken. Door job crafting aan te moedigen zorg je dat de baan optimaal aansluit bij de talenten en ambities van je medewerker. Een mooi bijeffect is dat wanneer mensen zelf gaan job craften, ze de mogelijkheden tot ontwikkelen ook gaan inzien.

5 tips om je medewerkers te motiveren

  1. Zorg dat je medewerkers op de hoogte zijn van het opleidingsbudget en de mogelijkheden
  2. Stel genoeg tijd beschikbaar voor de eigen ontwikkeling
  3. Stel samen een opleidingsplan op
  4. Zorg dat je medewerkers elkaar enthousiast maken voor een opleiding
  5. Geef je medewerkers meer eigen regie in het werk

Trainingen per prijscategorie

Met opleidingsbudget kunnen medewerkers zichzelf en daarmee de organisatie versterken. Laat het opleidingsbudget niet verdwijnen en zorg dat je medewerkers er nog dit jaar gebruik van maken.

Een close-up van een vrouw op kantoor, op de achtergrond zitten twee mannen op een computer te werken.

Gerelateerde artikelen