In 3 stappen een goede tekst
- Rubriek
- Artikel
- Datum
- 10 september 2019
- 2 minuten leestijd
In je enthousiasme heb jij aangeboden iets op papier te zetten. Je hebt een uurtje vrij gemaakt en nu moet het gebeuren. Maar hoe schrijf je een pakkende tekst? Wat moet erin en hoe boei je je lezer? Maak het jezelf niet te moeilijk en schrijf een tekst niet in één keer. Doe het stap voor stap. Dan wordt het leuker, beter en efficiënter.
Stap 1. Bereid je voor
Ga niet direct schrijven, maar denk eerst na over een aantal belangrijke vragen:
- Wat is de opdracht? Gaat het bijvoorbeeld om een wervende mail om je collega’s uit te nodigen voor het jaarlijkse swingfeest of om een memo aan het MT waarin je een ingrijpende aanpassing op je afdeling voorstelt?
- Wat wil je ermee bereiken?
- Wat wil je tegen je lezer zeggen?
- Wat wil je dat hij onthoudt?
- Hoe deel je de tekst in?
Zet de antwoorden in een kladje. Sluit je voorbereiding af met een schema waarin je in steekwoorden of korte zinnen noteert wat je wilt zeggen en in welke volgorde.
Stap 2. Ga los!
Je tekst staat in de steigers, dus nu kun je aan de slag. Pak je tekstschema erbij en schrijf de steekwoorden en korte zinnen aan elkaar. Leef je uit en laat je gaan. Het hoeft nog niet perfect te zijn. Maak je niet druk om spelfouten. Zet de spellingchecker uit, zodat je geen last hebt van die rode kringeltjes. Beeld je in dat je tegen je lezer praat. En vertel hem precies wat hij moet weten en hoe jij dat wilt zeggen. Zo breng je over waar je enthousiast over bent, wat je hebt uitgezocht of wat je voor elkaar wilt krijgen.
Stap 3. Maak er een mooi geheel van
Leg je tekst liefst een dag weg. Ga dan kritisch lezen. En stel jezelf de volgende vragen:
- Komt de kern tot zijn recht?
- Heb je de toon goed afgestemd op je lezer?
- Heb je de alinea’s goed ingedeeld?
- Heb je er pakkende koppen boven gezet?
- Zijn je zinnen niet te lang, heb je geen onnodige ambtelijke taal gebruikt? En zijn alle taalfouten eruit – denk aan de d’s en de t’s?
- Helemaal mooi is als je je tekst door een ander laat lezen. Die kijkt er met een frisse blik naar. Verwerk de opmerkingen, lees het nog een keer rustig door en voilà: je tekst is klaar!
