Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Co-actief, de volgende stap in coaching

Thema: Coaching en trainersvaardigheden
Rubriek
Artikel
Datum
9 september 2015
1 minuten leestijd

Ben je leidinggevende en wil je jouw coachingsvaardigheden verder uitbouwen? Maak kennis met co-actief coachen. Daarmee dring je sneller door tot de kernvraag van je medewerker. Het is coachen met meer inlevingsvermogen, en met altijd concrete acties als resultaat. Co-actief coachen is een waardevolle en praktische methode.

We coachen wat af

Het woord ‘coachen’ kunnen we gerust één van de meest misbruikte woorden in trainingsland noemen. Iedereen die weleens feedback geeft, aanstuurt of een luisterend oor biedt, is tegenwoordig coach. De meeste mensen zouden echter snel door de mand vallen als ze langs de meetlat van professionele coachingsvaardigheden werden gelegd.

Professionele benadering

Co-actief coachen is een methode die van een begeleider een echte coach kan maken. De methode gaat enkele stappen verder dan een gesprek over drijfveren, valkuilen en leerpunten. De co-actieve coach gebruikt de kracht van de coachingsrelatie, in plaats van (alleen) de kracht van de coach. Door een sterke focus op het contact met de ander, komt een coach via co-actieve technieken snel bij de kernvraag terecht.

Waardevolle coaching

Het vraagt oefening, inlevingsvermogen en lef om jezelf zo’n manier van coachen eigen te maken. Maar als je haar onder de knie hebt, ervaar je direct het verschil met ‘gewoon’ coachen. Co-actief coachen is een praktische maar diepgaande techniek, waardevol voor jezelf en voor je gesprekspartner.

BEKIJK DE TRAINING

Mensen in overleg, de man heeft een laptop voor zich en een pen in zijn handen. De vrouw heeft koffie in haar handen

Gerelateerde artikelen