Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Na de burn-out #9: ‘Wanneer is het eigenlijk genoeg?’

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
2 januari 2019
3 minuten leestijd

De lat kan altijd hoger. Dus wanneer heb je genoeg bereikt? En mag je een tandje terugschakelen van jezelf? Ervaringsexpert Freek omschrijft het als een luxeprobleem. Maar dan wel eentje met ernstige gevolgen. Zijn burn-outverhaal.

Alle goede voornemens (en nog meer van dat gedoe) zijn al snel weer vergeten en vergeven. Maar toch blijft er eentje wel hangen bij mij. Een afspraak die ik met mezelf maakte aan het einde van een krankzinnig jaar. Geen gezondheid, weelde en voorspoed. Maar heel simpel: het mag soms ook wel eens genoeg zijn.

Deur dicht

In december gooide ik de tent van Freek BV vrijwel dicht. Even resetten, even uit de stroom van mails, DM’s, vragen en opdrachten. Maar gewoon even terug, en vooruit, kijken. Een maand van koffie en bier met vrienden, klanten, relaties en alles wat voor nieuwe inzichten kon zorgen.

En uit al die gesprekken is één echte vraag blijven hangen. Een vraag waar ik maar geen antwoord op kon geven. Wanneer mag ik van mezelf terugschakelen naar een lagere versnelling?

Dubbele kater

Zo sprak ik met vriend die een goedlopend eigen bedrijf heeft, meerdere zelfs. Met meer geld dan hij op kan maken. En ook nog eens te weinig tijd om het ook daadwerkelijk op te maken. Een jongen die wanstaltig dure Italiaanse broeken koopt om nog een beetje bevrediging te krijgen van zijn almaar groeiende bankrekening.

Broeken die hij online koopt, want in Italië komt hij niet. Hij is al jaren niet meer op vakantie geweest. We lachten erover terwijl we bier dronken. Maar de volgende ochtend werd ik met een dubbele kater wakker, omdat ik nog steeds geen antwoord op die vraag had. Wanneer is het voor mij eigenlijk genoeg?

Telkens doorgaan

Het laat me nog steeds niet echt los. Wanneer ben ik tevreden? Bij hoeveel geld, hoeveel spullen, hoeveel financiële zekerheid, hoeveel likes, hoeveel schouderklopjes? Ik weet dat het een verschrikkelijk luxeprobleem is. Maar wanneer heb ik voldoende bereikt om gas terug te nemen?

Wanneer verkoop ik genoeg coaching om een dag vrij te verdienen? Wanneer verkoop ik genoeg boeken om de tijd te nemen een nieuwe te schrijven? Wanneer heb ik voor dit kwartaal genoeg kleding verkocht om er lekker met de vrouw eens een weekend op uit te gaan? Als alles zo goed gaat als afgelopen jaar, dan is er altijd wel een reden om maar door te gaan. De lat steeds hoger te leggen. In plaats van de laptop dicht te slaan en gewoon te stoppen.

Grenzen stellen

Het zal allemaal wel ontzettend verwaand aanvoelen, maar dit is toch echt hoe ik in 2017 in een burn-out belandde. Te veel leuke dingen doen. Ik kan je vertellen: zelfs daar kan je aan kapot gaan, en niet zo’n beetje ook.

Daarom maakte ik in de laatste week van december keiharde afspraken met mezelf. Op papier, in cijfers. Geen targets, maar stopmomenten. Dat is weer eens wat anders.

Bewust kiezen

Voelt gek aan allemaal, maar ik denk dat het wel gaat werken. Want een manier om iets ongrijpbaars als ‘genoeg’ tastbaar te maken, is door er een cijfer aan te hangen. Vanaf een X aantal orders in mijn webshop ga ik delegeren, vanaf een X aantal coachings en lezingen ga ik uitbesteden en vanaf een X aantal boeken ga ik beginnen aan mijn tweede roman.

Ik stel mezelf dit jaar naast een ondergrens dus ook een bovengrens. Hoe onnatuurlijk het ook aanvoelt. Als ik het maandelijkse bedrag heb geïncasseerd dat ik nodig acht om fijn te leven. Dan stop ik gewoon met die activiteit, en dan is het genoeg. Basta, klaar! Dan ga ik lekker wat anders doen. Het zal vast even wennen zijn, maar stiekem heb ik er ook wel zin in.

2019, dat wordt het jaar om heel bewust te kiezen wanneer ik doorren, mijn focus verleg of rust pak. Ik wens jou hetzelfde toe!

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Weerbaarder en vitaler worden? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Vitaliteit en stress.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Gerelateerde artikelen