Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Na de burn-out #4: ‘Geef anderen minder macht over jou’

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
1 augustus 2018
3 minuten leestijd

Anderen beïnvloeden je. Feit. Vaak zelfs zonder dat zij die intentie hebben. Want hoe vaak doe je iets, omdat je dénkt dat het van je verwacht wordt? Freek (33) liep met open ogen in deze valkuil. Het resultaat? Een hevige terugval van zijn burn-out. In dit blog vertelt hij waarom je jouw ‘stakeholders’ beter anders kunt benaderen.

Freek BV

Wie hebben er invloed op jou? Wie hebben er invloed op jouw beslissingen, jouw carrière en jouw leven? Wie zijn jouw stakeholders? Voor die verdomde burn-out om de hoek kwam, heb ik hier nooit echt bij stilgestaan. Ik wist niet eens dat ik ze had, stakeholders, einzelgängerig als ik dacht te zijn.

Ik geloofde altijd dat ik mijn eigen beslissingen maakte. Dat bleek dus vies tegen te vallen. Want ik was zeker niet de enige belanghebbende binnen de ‘Freek BV’, daar bleken toch ook echt andere krachten te spelen.

De derde versnelling

Dit is iets wat ik eigenlijk pas merkte na mijn burn-out. Het moment dat ik langzaam met kleine stapjes het werkveld weer betrad. Ergens was het ‘alles of niets’-scenario ideaal voor mij. Ik lag schaamteloos Peaky Blinders te bingewatchen op de bank, óf ik ging er weer vol gas tegenaan.

Maar in de derde versnelling suffig langs mijn opdrachtgevers tuffen voor een bakkie koffie en een catch-up, dat lukte me niet. Het was alles of niets, en het werd het laatste.

Valse verwachtingen

Het duurde vrij lang voordat ik mij realiseerde dat ikzelf niet degene was die moeite had met die derde versnelling. Nouja, ik had er wel moeite mee. Maar dat kwam niet vanuit mijzelf. Het waren mijn stakeholders die ik de macht gaf over mijn gevoelens en acties.

Voor mijn vriendin wilde ik weer laten zien dat ik het kon (al vroeg ze daar zelf totaal niet om). Aan mijn vrienden wilde ik mijn guitige stukjes op het internet weer showen (maar ach, wat kon hun het schelen, als ik er maar was in de kroeg). En mijn opdrachtgevers? Voor mijn gevoel hadden die maanden stampvoetend op mij zitten wachten. Dat bleek dus even anders te liggen, alleen zag ik dat zelf niet.

Veel te hard

Ondanks dat mijn stakeholders mij alle ruimte gaven om rustig op stoom te komen, voelde ik mij gedwongen om veel te hard te gaan. Ze hadden die macht over mij helemaal niet. Sterker nog, ze wilden het niet eens. Maar toch gaf ik het ze. En blies ik mijzelf weer op, met een korte maar hevige terugval tot gevolg.

Jij bent hoofdaandeelhouder

Die terugval had ik nodig om mij te realiseren dat er toch echt een hoofdaandeelhouder binnen Freek BV is, en dat is Freek zelf. Zonder Freek geen BV. Zonder Freek geen relatie. Zonder Freek geen vriendschappen. En het factureert nogal moeilijk vanuit Freek BV, zonder Freek.

Balans tussen alle partijen

Maar dit leerde me ook wat de volgorde en de waarde van mijn stakeholders is. En dat is precies zoals ik het hier benoem. Eerst Freek, dan de vrouw, daarna de vrienden en dan het werk. Het ene bestaat niet zonder het ander, ik heb ze alle vier nodig voor zakelijk en privé succes en geluk. Ergens heb ik onderweg een balans leren vinden tussen alle partijen. Een balans waarvan ik het belang nooit heb hoeven zien, totdat ik keihard onderuit ging. Tot twee keer toe zelfs.

Gek eigenlijk, dat je door maandenlang naar een muur staren alles ineens een stuk helderder ziet.

Burn-out, en dan?

Elke maand vertelt Freek over zijn leven Na de burn-out. Met belangrijke inzichten over herstellen en een terugval voorkomen. Freek heeft een eigen coachingsbureau, schrijft columns en artikelen voor o.a. NRC, VICE en Nieuwe Revu en lanceert in 2018 zijn debuutroman, kledinglijn en online platform onder de naam Elitepauper.

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Weerbaarder en vitaler worden? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Vitaliteit en stress.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een man zit buiten op een bankje met te bellen. Naast hem op het bankje staat zijn rugzak.

Gerelateerde artikelen

  • Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.