Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Na de burn-out #12: ‘Je kunt niet alles controleren’

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
1 april 2019
3 minuten leestijd

Thuis op de bank met de gordijnen dicht. Het garandeert geen stressvrij leven. Dingen overkomen je soms, van ziekte tot een lekkend dak. Ervaringsexpert Freek roept je op om dus vooral te léven. Op de manier zoals jij dat wilt.

Een tijdje geleden moest ik een lezing geven. Of beter gezegd, mocht ik een lezing geven. In een skybox, in een van de grootste stadions in Nederland. Voor een groepje van een stuk of dertig gemotiveerde, slimme, jonge honden.

Mond vol tanden

Buitenkansjes noem ik dat. Van die settings waarin alles klopt. Met uitzicht op een veld waar een avond eerder Barcelona met Lionel Messi nog over het veld holde. Van die avonden waarin alles als vanzelf gaat, maar waar ik toch, in de laatste minuten, nog een verschrikkelijke rotvraag kreeg.

‘Denk je dat je nu nooit meer een burn-out zult krijgen?’

Mijn eerste reactie was om dat volmondig te beamen. ‘Ja, dat weet ik zeker.’ Toch kreeg ik het mijn mond niet uit. Want laten we eerlijk zijn, mijn burn-out heb ik vooral gekregen door mijn eigen toedoen. Hard werken, weinig rust, altijd ‘aan’.

Het leven overkomt je ook

Alleen draait het krijgen van een burn-out niet alleen om jezelf. Was het maar zo simpel. Het kan ook zomaar zijn dat de stress ‘van buiten’ komt. Dat er mensen in mijn omgeving omvallen, ikzelf lichamelijk ziek word, mijn inkomen of huis wegvalt. Dat zijn geloof ik een beetje de steigers onder een stabiel leven: gezondheid, geld en een lekvrij dak boven je hoofd. En juist daar heb je simpelweg geen controle over.

Ik kan zelf besluiten minder te drinken, ik kan meer rust nemen, regelmatiger leven, meer sporten, beter naar mezelf en mijn signalen luisteren, vaker ‘uit’ gaan, meer ‘in het moment’ leven. Maar het feit is gewoon dat het leven je soms ook overkomt. Ook als je thuis op de bank gaat zitten met de gordijnen dicht. Je bent simpelweg wie je bent, en je leeft hoe je leeft. Met alle risico’s van dien. Ik leef nu eenmaal graag met wat meer risico’s.

Risico’s dan maar mijden?

Het is een beetje zoals Messi die avond eerder over het veld rende. Als je op zo’n niveau mee wilt, dan is de kans gewoon groot dat je een keer tegen een blessure oploopt. Hoe goed je ook traint, hoe goed je eet-, rust- en trainingsprogramma ook opgesteld is.

De kans dat je tegen een doodschop van een verdediger aanloopt is gewoon aanwezig. Alleen is de vraag, moet je stoppen met doen wat je doet omdat het bepaalde risico’s met zich meebrengt? Natuurlijk niet! Of althans, dat zou mijn keuze niet zijn.

Van het randje af

Het antwoord op die ene rotvraag in die skybox is dus dat ik niet kan garanderen dat ik niet nog een keer een burn-out krijg. Aan de ene kant heb je namelijk te dealen met wat het leven op je gooit. Aan de andere kant leven sommige mensen altijd net iets meer ‘op het randje’ dan anderen.

Ik leef nu eenmaal graag op dat randje, daar word ik een gelukkig mens van. En op dat randje zal ik altijd extra goed op moeten letten. Want de kans is daardoor groter dat ik van dat randje af kukel.

Gordijnen open

Ik weet niet of ik ooit nog een burn-out zal krijgen. Maar wat ik wel zeker weet is dat ik nooit meer een burn-out zal krijgen door mijn eigen toedoen. Laat mij die grens af en toe maar aantikken. Dan leef ik ondertussen wel met wat meer rust, reinheid en regelmaat om al die gekkigheid te compenseren. Want als je mij thuis achter de gesloten gordijnen laat zitten, dan weet ik zeker dat ik binnen een maand een burn-out heb.

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Weerbaarder en vitaler worden? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Vitaliteit en stress.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een man zit buiten op een reling van een waterplaats.

Gerelateerde artikelen