Verandering is niet zo moeilijk, maar waar verander je naartoe?
Column #4
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 31 juli 2019
- 3 minuten leestijd
We weten vaak best wat we niet willen, maar wat willen we dan wel? Soms is het goed om even wat afstand te nemen van de dagelijkse realiteit. Columnist Freek van Kraaikamp (34) doet dit op wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse basis. En die drie momenten helpen hem koers te bepalen. In deze serie deelt hij maandelijks zijn levenservaringen.
De collega’s zijn dom, de baas is stom, je werk voelt meer als een repeterend taakje dan dat het nog iets van een uitdaging voor je vormt, je staat twee uur in de file naar je werk, je ontwikkelt je niet, je verdient amper iets, de sfeer op kantoor is giftig, je wilt meer doen dan alleen geld verdienen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Wat dan wel?
Ik hoor ze allemaal al jaren. Dag in, dag uit. We willen allemaal best veranderen. En we weten best wat we niet meer willen. Alleen dan slaan we dicht. Want wat willen we dan wel? Misschien lukt het ons om ‘hoog over’ tot een aantal zaken te komen die we wel willen. Meer werkplezier, minder reistijd en een inspirerende (werk)omgeving. Maar op de vraag wie, wat, waar en hoe we dat gaan vinden slaan we vaak muur, en muurvast.
En dat is ook helemaal niet zo gek, het is ook moeilijk. Zelf had ik er een burn-out en een compleet door elkaar gegooid werk- en privéleven nodig om erachter te komen waar de zaken lagen waar ik voor leefde. Waar ik gelukkig van werd en word. En zelf dan is het keihard werken om de prioriteiten in het leven te herkennen en bewaren. Constant stel ik mezelf daarvoor drie vragen. Iedere dag, iedere maand en ieder jaar.
Balansdag?
Iedere dag, of op zijn minst een paar keer per week, stel ik mezelf de volgende vraag: ‘was het vandaag een goede dag?’. Het kan natuurlijk niet altijd feest zijn. Werk is soms stom, het leven zit soms tegen. Maar toch probeer ik altijd even te kijken of het lekker gaat en ging. Wat was er stom, wat was er leuk en hoe lag de balans. Even heel specifiek kijken, wat er echt leuk was. Welke dagen liep je met meer energie het kantoor uit dan dat je die ochtend binnen kwam. Op welke dagen ging je chagrijnig en uitgeput naar buiten? Probeer dat eens te gaan herkennen.
De trend van de maand
Iedere maand, en dat probeer ik consequent te doen, stel ik mezelf de volgende vraag: ‘was het een goede maand’. Aan een maand kan je meer aflezen. Hierin kun je kijken naar de balans. Wanneer zat je er niet lekker in, en wanneer juist wel. Ga dan eens bij jezelf na wat je deed tijdens de pieken en de dalen. Een maand geeft je een mooie overview. Probeer iedere maand even terug te kijken. Wat ging er goed, en wat ging er minder goed
Jaargesprek met jezelf
Ieder jaar, en hier neem ik echt even te tijd voor, stel ik mezelf de volgende vraag: ‘was het een goed jaar?’ Kijk, dat doe je natuurlijk altijd op dat melancholische uurtje tussen de oudejaarsconference en het vuurwerk in. Als je eigenlijk al net teveel goedkope champagne op hebt en je in een emotionele bui terugkijkt op het afgelopen jaar. Maar denk de emo en de champagne even weg, en ga er echt voor zitten. Hoe was je jaar? Wat waren de pieken, wat waren de dalen. Wat wil je kwijt, en vooral, waar wil je op door?
De kunst is om de pieken te herkennen, en daarop te acteren. Het is vaak makkelijker om jezelf te laten leiden door het leven en je te verliezen in het negatieve, dan om het positieve te herkennen en te omarmen. Dwing jezelf daarom op gezette tijden die positieve momenten te herkennen zodat je daarop kunt gaan acteren. Als je dit op langere periode doet, dan kun je niet alleen ‘hoog over’ herkennen wanneer het goed gaat. Maar ook op dagelijks niveau leer je herkennen wanneer je happy was, in je flow zat en je met meer energie de dag eindigde dan dat je begon.
Als dat geen goede indicatoren voor de juiste richting zijn, dan weet ik het ook niet meer.
Meer weten?
Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Sterker uit de hoek komen? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.
