Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Werk aan je professionele vaardigheden en maak meer impact

Thema: Power skills
Rubriek
Artikel
Datum
29 augustus 2023
8 minuten leestijd

Hoe blijf je als persoon en professional impact maken in een wereld die constant in beweging is? Dat vraagt om flexibiliteit, wendbaarheid en het continu aanleren van nieuwe professionele vaardigheden. In dit artikel gaan we dieper in op de power skills die je helpen om relevant te blijven in een snel veranderende arbeidsmarkt. Ook bespreken we de ideale mix van theoretische kennis en ‘menselijke vaardigheden’ en de uitdagingen en kansen die kunstmatige intelligentie (AI) biedt.

Door technologische ontwikkelingen als digitalisering, automatisering en de opkomst van AI verandert de wereld van werk razendsnel. Om als organisatie én werknemer concurrerend te blijven en te profiteren van al deze ontwikkelingen, is het belangrijk om blijvend te investeren in toekomstbestendige power skills. Het gaat hierbij vooral om de typische ‘menselijke vaardigheden’ die machines niet zomaar kunnen overnemen. Met de volgende professionele vaardigheden maak jij meer impact in een voortdurend veranderende werkomgeving:

  • Leiderschap: Het werken aan leiderschapsvaardigheden is niet alleen iets voor mensen die daadwerkelijk managementposities bekleden: elke professional heeft er iets aan. Werken aan je persoonlijke leiderschap betekent werken aan je assertiviteit. En daar plukken werknemers én werkgevers de vruchten van.
  • Teamwork: “Teamwork makes the dream work” – dat bekt niet alleen lekker, er schuilt ook nog eens een flinke kern van waarheid in. Door goed met je collega’s samen te werken, bereik je nu eenmaal meer. Zeker in een tijd waarin het werken in teams steeds vaker digitaal gebeurt, is dit een vaardigheid waar je actief aan moet werken om als professional bij te blijven.
  • Productiviteit: Met alle informatiestromen en communicatiekanalen die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben, is het soms moeilijk om de focus te bewaren. Betere prioriteiten stellen, slim je werkzaamheden inplannen en ook eens ‘nee’ te zeggen als je to-do-list eigenlijk al vol is, helpt je om efficiënter met je tijd om te gaan. Dit is bij uitstek een vaardigheid waarbij digitale tools je enorm bij kunnen helpen. 
  • Communicatie: Zonder goede communicatie is een vruchtbare samenwerking zo goed als onmogelijk. En nu we steeds vaker op afstand en via allerlei tools met elkaar samenwerken, is het extra belangrijk om goed te weten hoe je je in een ander kan verplaatsen en écht het gesprek met elkaar aangaat. 
  • Mentaal welzijn en weerbaarheid: Burnouts en werkgerelateerde stressklachten zijn in Nederland al jarenlang de belangrijkste beroepsziekte. Je werk goed blijven doen in een steeds veranderende werkcontext vraagt veel van mensen. Daarom is het belangrijk om actief aandacht te hebben voor je mentale welzijn en weerbaarheid. Zodat je weet wat voor jou werkt en negatieve signalen snel op leert pikken.
  • Kritisch, strategisch en creatief denken: Niet elk aspect van het werkzame leven is uit te besteden aan automatiseringstools of AI. Kritisch, strategisch en creatief denken zijn bij uitstek vaardigheden waarmee je als professional het verschil maakt. Door hier blijvend aan te werken, maak je jezelf als werknemer ‘futureproof’. 

Waarom is het zo belangrijk om aan je professionele vaardigheden te werken?

In de huidige arbeidsmarkt is verandering de belangrijkste constante. Banen die vandaag in trek zijn, kunnen morgen verouderd zijn door automatisering of nieuwe ontwikkelingen in een bepaalde sector. Door je vaardigheden up-to-date te houden, blijf je relevant in deze snel veranderende arbeidsmarkt. Werkgevers zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen met up-to-date vaardigheden.

Als jij laat zien dat je actief bezig bent met het ontwikkelen van je professionele vaardigheden, ben je aantrekkelijker voor potentiële werkgevers of kom je binnen je eigen organisatie sneller in aanmerking voor die felbegeerde promotie. Het blijvend werken aan je ontwikkeling en het aanleren van nieuwe vaardigheden, draagt daarnaast bij aan je professionele en persoonlijke zelfvertrouwen. Want al is niet elke verandering even makkelijk, uiteindelijk zorgt het leren en beheersen van nieuwe vaardigheden ook voor persoonlijke voldoening.

Heb je die nieuwe skill eenmaal onder de knie, dan voelt dat als een overwinning. Voortdurend in jezelf blijven investeren betaalt zich uiteindelijk dubbel en dwars uit. Je houdt de regie over je carrière en laat je je niet uit het veld slaan door veranderingen, maar profiteert er juist van. Zo groeit je zelfvertrouwen en geloof in je eigen capaciteiten, waar je ook op persoonlijk niveau de vruchten van kan plukken.

De ideale mix: een combinatie van theoretische kennis en ‘menselijke vaardigheden’

Als alle veranderingen op de arbeidsmarkt iets duidelijk maken, dan is het wel dat theoretische kennis in de meeste gevallen niet meer voldoende is. Het gaat erom dat je over de vaardigheden beschikt waarmee je die kennis in de praktijk kan brengen. In een wereld waar technologie en automatisering steeds meer taken overnemen, onderscheidt de moderne professional zich juist door de combinatie van theoretische kennis en menselijke vaardigheden.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan het vermogen om effectief te communiceren, innovatieve en creatieve voorstellen te doen en op een goede manier samen te werken met anderen. Dit zijn de vaardigheden waarmee je als professional van toegevoegde waarde bent. Zorg er dus voor dat je niet alleen in theoretische kennis investeert, maar ook in het cultiveren van de ‘menselijke vaardigheden’ waarmee je het verschil maakt.

Deze professionele vaardigheden zijn extra belangrijk om ‘futureproof’ te blijven

In het eerste gedeelte van dit artikel behandelden we al de verschillende professionele vaardigheden die belangrijk zijn om ook in een sterk veranderende arbeidsmarkt impact te maken. De daar genoemde lijst is uiteraard niet uitputtend, en er zijn nog veel andere power skills die je helpen om ‘futureproof’ te blijven. We nemen er nog een paar door:

  • Digitale geletterdheid: Je ontkomt er in maar weinig werkvelden aan: het werken met digitale tools en technologieën. Een moderne professional weet niet alleen hoe al die tools en programma’s werken, maar ook hoe hij of zij optimaal kan profiteren van de mogelijkheden die ze bieden.
  • Emotionele intelligentie en empathie: Technologie kan een groot deel van onze werkzaamheden overnemen, maar sommige vaardigheden blijven bij uitstek menselijk en daarmee waardevol. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen om menselijke interacties goed te begrijpen en het aanvoelen wat een ander nodig heeft. Emotionele intelligentie en empathie zijn cruciaal om sterke relaties te bouwen en goed samen te werken.
  • Data-interpretatie en analytics: Organisaties verzamelen tegenwoordig indrukwekkende hoeveelheden data. Die overvloed aan data is pas waardevol als er mensen zijn die in staat zijn om het op de juiste manier te interpreteren. Wie data kan omzetten naar bruikbare inzichten en op basis hiervan tot onderbouwde strategische keuzes komt, is voor veel organisaties van enorme toegevoegde waarde.

Profiteer van technologie en laat AI vóór je werken

Wat hebben de power skills die eerder in dit artikel zijn behandeld eigenlijk met elkaar gemeen? Het zijn typisch vaardigheden die AI niet zomaar kan overnemen. Sterker nog, het zijn veelal skills die je juist helpen om optimaal te profiteren van de kansen die technologieën als AI te bieden hebben.

Over de snelle opkomst van AI is de afgelopen maanden al veel gezegd en geschreven. Wie wordt er geraakt door AI? Wat betekent dit voor onze loopbaan? De angst dat de werkende mens wordt vervangen door machines, is niet nieuw. Op dit moment hoeven we niet meteen bang te zijn dat we massaal vervangen worden door robots.

Maar het verandert vaak wél de manier waarop we onze baan invullen. Het is de verwachting dat veel professionals in hun werk met veranderingen als gevolg van AI te maken krijgen – 8 op de 10, zo becijferde de Universiteit van Pennsylvania. In veel gevallen is dit vooral iets positiefs.

AI kan bij uitstek routinematige klusjes voor je opknappen, waarmee je tijd vrijmaakt om je op meer creatieve of complexe problemen te richten. Taken die doorgaans meer voldoening opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een chatrobot die op een klantenservice het gros van de vragen afhandelt, en pas een menselijke collega inschakelt als zich een wat complexer vraagstuk voordoet.

Dat banen veranderen en ook verdwijnen, is dus iets van alle tijden. En dat al die processen een stuk sneller gaan dan we misschien gewend zijn, benadrukt vooral de noodzaak voor om hier goed op voorbereid te zijn. De toekomst ligt namelijk in de soepele samenwerking tussen mens en machine. Want AI mag onze professionele omgeving dan veranderen, menselijke vaardigheden als creativiteit en kritisch denken blijven ook in die nieuwe realiteit van onschatbare waarde.

AI als kennisassistent

Terwijl AI bepaalde taken kan overnemen, moeten professionals zich dus richten op het versterken van hun unieke vaardigheden. Het goed begrijpen van AI-technologie en hoe je deze kan inzetten om je werk te verbeteren, is hierbij van cruciaal belang. Als professional kun je AI bijvoorbeeld gebruiken als een soort kennisassistent: een hulpmiddel om snellere en betere geïnformeerde beslissingen te nemen en om te innoveren op manieren die voorheen misschien niet mogelijk waren.

Een paar taken waar huidige AI-tools als ChatGPT goed bij kunnen helpen, zijn bijvoorbeeld het samenvatten van onderzoeken of langere artikelen, het beantwoorden van mails of het opstellen van memo’s. Maar dat lukt alleen als je deze nieuwe assistent op de juiste manier weet aan te sturen.

Slim omgaan met AI is daarmee een belangrijke ‘futureproof’ vaardigheid waar je aan kunt werken om optimaal van de technologie te profiteren. Het blijft jouw rol als mens om de informatie uit een tool zoals ChatGPT (‘output’) te blijven checken en beoordelen.

Met welke professionele vaardigheden ga jij aan de slag?

De bereidheid om een leven lang te leren en je skills aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen is een van de belangrijkste toekomstbestendige vaardigheden. Door je vaardigheden up-to-date te houden, blijf je relevant in deze snel veranderende arbeidsmarkt. Of je nu voor die felbegeerde promotie gaat of een mooie baan bij een andere werkgever op het oog hebt.

Met welke professionele vaardigheden ga jij aan de slag om ‘futureproof’ te blijven? Bekijk hier het volledige aanbod van SUAS en kies welke opleiding het beste bij jouw dromen en ambities past.

BEKIJK ONS AANBOD

Gerelateerde artikelen