Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Zo hef je jouw blokkades op

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
15 januari 2018
6 minuten leestijd

Jij hebt meer in je mars. Maar je kunt niet helemaal bij die potentie. Je automatismen en belemmeringen staan in de weg. Ontdek hoe je ze doorbreekt. En uit jezelf haalt wat erin zit.

Hardnekkige gewoontes

Wij mensen zijn gewoontedieren. Je gedachten en gedrag bestaan dan ook uit hardnekkige gewoontes. Veel daarvan zijn ontzettend behulpzaam. Maar sommigen kunnen je belemmeren om je potentie te benutten en de beste jij te zijn.

Hoe kun je waar nodig het stuur overnemen van die automatische piloot? Daarover spraken we met twee experts.

Antwoord geven aan jouw passie

Om jouw capaciteit te ontdekken, moet je je bewust worden van je belemmerende automatismen. En kiezen voor gedrag dat jou helpt om je ambities, je missie, waar te maken. Ook als dat niet prettig voelt.

“We vechten vaak tegen gevoelens die we niet willen hebben,” legt Ine van Ine Bimbergen coaching | training uit. “Maar weet dat je door je ongemak te accepteren in plaats van ertegen te vechten, beter kan voelen wat je precies wilt. Waardoor je de juiste weg kan inslaan.”

Het stuur overpakken

Ook Mieke Litmaath van Floreas Coaching Training en Advies omschrijft persoonlijke kracht als invloed hebben op jezelf. Op je gedrag en emoties, zodat je de regie kan pakken als de automatische piloot jou belemmert om te groeien.

Alleen dan kan je lastige situaties sturen. In plaats van het gevoel te hebben dat die situaties met je op de loop gaan. “Je kan je slachtoffer daarvan voelen en het je laten overkomen. Of je kan bewust krachtiger reageren dan vanuit je gewoontepatronen,” legt Mieke uit.

Stilstaan bij jezelf

De regie nemen bekent je bewust worden van wie je bent en wat je wilt. En daarin keuzes maken. Dat begint bij stilstaan bij jezelf, je talenten en je mogelijkheden, benadrukt Mieke.

Als je je bewust wordt van je keuzevrijheid in een situatie, kan je veel meer invloed uitoefenen op jezelf, de ander en de situatie dan je denkt. Voor de ene persoon betekent dat meer grenzen stellen, voor de ander zich kwetsbaarder opstellen.

Emoties onderdrukken

Ine legt ook uit hoe belangrijk het is om aanwezig te zijn in het hier en nu. Dan kan je in contact zijn met zowel jezelf als de mensen om je heen. Wie namelijk te veel in zijn hoofd zit, onderdrukt mogelijk emoties die er op dat moment zijn.

“Je loopt het risico vooral naar buiten gericht te zijn en van alles te ‘moeten’ waardoor je jezelf verliest. Of je bent juist te veel met jezelf en je innerlijke onzekerheden bezig waardoor je het contact met je omgeving kwijtraakt.”

Meer zin, meer geluk, meer rijkdom

Wat levert het ontwikkelen van je potentie je concreet op? Je wordt je bewust van wie je bent. Van wat je wensen, verlangens, talenten, kwaliteiten en waarden zijn. “Je bloeit op. Je gaat oogsten wat al in je zit, maar er nog niet uit is gekomen,” vertelt Mieke.

Ine vult aan: “Je leert écht van de partij te zijn in je eigen leven. Door meer te focussen op wat voor jou belangrijk is. Hindernissen ga je niet uit de weg, maar ga je aan op een manier die bij jou past. Dit geeft meer zin aan je leven en maakt je gelukkiger en rijker.”

Grip op werk en leven

Ine en Mieke zetten zich al tientallen jaren in om mensen te helpen bij het versterken van hun persoonlijke kracht. Waar strugglen veel mensen mee, wat is de aanleiding om hieraan te werken?

Een blokkade in het werk blijkt vaak de trigger. “Onvoldoende zichtbaar zijn, jezelf onder laten sneeuwen, niet durven uiten wat je nodig hebt of wat er werkelijk in je omgaat. Veel mensen hebben moeite om zichzelf te zijn op het werk,” aldus Ine.

Onvoldoende uit de verf

Mieke herkent dit. De mensen die zij coacht hebben veelal onvrede met het hier en nu, meestal in het werk. Ze hebben geen zin om ’s ochtends naar het werk te gaan en ervaren weinig plezier en voldoening gedurende de werkdag.

“Veel mensen voelen dat ze onvoldoende uit de verf komen en willen meer impact hebben in hun werk.”

Tips van de experts

Wie het gevoel heeft méér in zijn mars te hebben, kan hier beslist aan werken. Mieke: “Begin met zelfreflectie. Ga eens een tijdje dagelijks stilstaan bij waar je trots of tevreden over bent. En waar je energie van krijgt. Wat ontdek je? Hou daarnaast bij waar je tegenaan loopt. Zo krijg je helderder waar het om gaat.”

Mieke benadrukt ook hoe belangrijk het is om je vragen en twijfels te delen met mensen die je vertrouwt. “Modder niet te lang door in je eentje en sta open voor een andere kijk.”

Oefenen met keuzes maken

Voor persoonlijke kracht in je dagelijks leven is het belangrijk om te formuleren wat je belangrijk vindt. Wat zijn jouw waarden en wat wil je bereiken? Reflecteer daarop om te toetsen of je op koers bent of moet bijsturen, tipt Ine.

“Persoonlijke kracht heb je niet na een nachtje slapen. Voel waar je energie van krijgt en waarvan niet. Registreer dat bewust. En blijf oefenen met keuzes maken die aansluiten bij wat jij wilt en wie jij wilt zijn. Alleen door vol te houden, kan je nieuwe patronen ontwikkelen.”

Pas op de plaats

Zijn er ook bepaalde technieken om je potentie te benutten? Zowel Ine als Mieke hebben goede ervaring met aandachtsoefeningen die je bewuster maken van je automatismen. “Je gaat jezelf observeren en je neigingen herkennen. Zo creëer je een rustpunt om even stil te staan bij jezelf,” legt Mieke uit.

“Dat klinkt misschien een beetje zweverig,” gaat ze verder. “Maar stel dat je een mailtje krijgt van je manager over een project dat deze week óók nog moet. Dan is het goed om stil te staan bij de emoties die de boodschap bij je oproepen. Focus je aandacht op ‘wat gebeurt er met me en hoe wil ik hierop reageren?’ Dat vervelende mailtje is een feit, maar hoe je ermee omgaat is een keuze. Of je briesend naar je leidinggevende stapt, ervan wakker ligt of op een goede manier het gesprek aangaat.”

In contact met jezelf

Door aandacht te hebben voor jezelf ontdek je wat je echt belangrijk vindt en hoe je dat kan bereiken, je keuzevrijheid. Dan voel je je vrijer en krachtiger.

In contact met je emoties en je lichaam zijn, is daarbij cruciaal, vertelt Ine. “Om je uit je hoofd en ratio te halen. Wat er in je lijf gebeurt, geloven we vaak pas als we het kunnen rationaliseren. De uitdaging is om fysiek te voelen waar spanning en onvrede zich opbouwen. En om dat serieus te nemen, te (h)erkennen. Dan kan je de juiste stappen nemen.”

Steeds opnieuw uitgedaagd

Persoonlijke kracht heb je voor het leven, maar je raakt het contact ermee weleens kwijt. Ine: “Gedurende je leven word je telkens opnieuw getriggerd en val je mogelijk terug in oude patronen. Ook elke levensfase vraagt weer wat anders van je. Persoonlijke kracht is daarmee geen trucje, maar een andere manier van omgaan met jezelf en dat vraagt om voortdurende aandacht.”

Werk aan jouw potentie

Met de training Versterken van persoonlijk kracht ontdek en ervaar jij je eigen potentie. Je wordt je bewust van je automatismen en blokkades, zodat je hierin bewuste keuzes kan maken. Zowel Ine als Mieke zijn als freelance trainer verbonden aan deze training.

Over de experts

Ine Bimbergen is sinds 1998 coach, trainer en begeleider van (persoonlijke) veranderingsprocessen. Vanuit haar praktijk Ine Bimbergen coaching | training heeft ze zich als freelancer onder meer verbonden aan Schouten & Nelissen.

Mieke Litmaath is 21 jaar trainer en coach geweest bij Schouten & Nelissen. Zij is Registerpsycholoog NIP/Arbeid en Organisatie en sinds 2016 coacht en traint ze vanuit haar eigen praktijk: Floreas Coaching Training en Advies. Ook is ze als freelancer onder meer verbonden aan Schouten & Nelissen.

Werk aan je assertiviteit

Leer opkomen voor jezelf en laat zien wat jij in huis hebt. Want er zit veel meer in jou dan eruit komt! Wij helpen we jou graag om assertiever te worden. Bekijk onze populaire assertiviteitstrainingen.

BEKIJK DE TRAININGEN

Blonde vrouw met wit t-shirt zit nadenkend aan houten tafel te werken met laptop

Gerelateerde artikelen