Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Waarheen wijst jouw kompas?

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
6 november 2017
3 minuten leestijd

Stilstaan bij wat we echt belangrijk vinden in het leven? Dat schiet er nogal eens bij in. Anje-Marijcke van Boxtel en Peter Gerrickens ontwikkelden het waardenspel. Waarmee je een stukje dichter bij jezelf en je waarden kan komen. Speel het kaartspel en gebruik je waarden als kompas!

Wat vind je het belangrijkste in je leven? Door stil te staan bij je waarden, kun je richting geven aan je leven. Iedereen heeft een eigen, uniek setje waarden: die dingen die wij belangrijk vinden in het leven. Toch handelen we lang niet altijd naar deze belangrijkste waarden. Ze liggen niet altijd aan de oppervlakte, omdat we ons gedrag gedeeltelijk laten beïnvloeden door de omgeving.

De manier waarop we handelen kan bovendien wel eens tegenstrijdig zijn met onze waarden. Door goed in te zoomen op die waarden kunnen we meer richting geven aan ons leven en doen wat we echt willen. Door dit waarden-spel te spelen, kom je een stukje dichter bij jezelf en je waarden.

Bepaal je waarden top 5

 1. Download de waarden-kaartjes
 2. Knip de kaartjes uit en leg ze op een stapeltje. Leg de kaartjes in drie rijen naast elkaar: waarden die voor jou onbelangrijk zijn, enigszins belangrijk en zeer belangrijk. Let op: het gaat hierbij om jouw waarden dus probeer te vergeten wat anderen vinden of wat sociaal wenselijk is. Zit een voor jou belangrijke waarde niet tussen? Maak dan zelf een nieuw kaartje voor deze waarde.
 3. Kies uit het rijtje van zeer belangrijke waarden maximaal 10 kaartjes.
 4. Selecteer uit deze 10 kaartjes de vijf belangrijkste waarden en maak een top vijf. Is de keuze moeilijk, omdat je ze allemaal belangrijk vindt? Weeg dan af wat je belangrijker vindt. Weegt liefde zwaarder dan succes? Integriteit zwaarder dan vriendschap? Lukt dit nog niet helemaal? Vraag aan vijf mensen uit je omgeving welke waarden zij bij je vinden passen.

 5. Je hebt jouw vijf belangrijkste waarden vastgesteld. Nu ga je proberen zoveel mogelijk naar deze waarden te leven. Stel jezelf de vragen:
  1. Welke waarden draag je actief uit? Hoe doe je dat? Welke waarde is voor jou moeilijk om na te leven?
  2. Welke waarden vind je terug in je werk, maar vooral: welke waarden niet? Welke waarden vind je terug in uw persoonlijke leven, en welke waarde niet?
  3. In hoeverre botsen je waarden met de werkelijke situatie in werk of privé? Bijvoorbeeld: misschien heb je kwaliteit als belangrijke waarde, maar gaat het in je werk vooral om efficiëntie. Of zijn er zelfs waarden die onderling met elkaar botsen. Allemaal zaken om goed bij stil te staan.
 6. Zoek een manier om jezelf te herinneren aan je waarden: een notitie op de koelkast een beeldje of foto als symbool dat je dagelijks herinnert aan uw belangrijkste waarde(n).

Veranker je waarden

Heb je alle waarden helder voor ogen? Dan kan het zijn dat je ontdekt dat sommige waarden te veel aandacht krijgen en sommigen te weinig. Het is dus goed om ruimte te maken voor je belangrijkste waarden en te kijken hoe je deze kunt verankeren in je leven.

Maak je waarden concreet door bijvoorbeeld te visualiseren hoe je leven eruit zou zien als je volgens deze waarden zou leven. Hoe zou je functie eruit zien? Wat zou je anders doen in je werkzaamheden? Wat zou je anders aanpakken? Welke nieuwe uitdagingen en kansen zie je? Houd altijd in gedachte dat het niet vanzelf gaat en accepteer dat je wel eens terug zou kunnen vallen in je oude gedrag.

Dit is wat jij kunt doen aan stress

Met tips, adviezen en inzichten helpen we jou graag stress langdurig te verminderen. Ben je op zoek naar meer begeleiding en ondersteuning? Neem dan eens een kijkje bij onze vitaliteitstrainingen. Hier ontvang je alle middelen om grip te krijgen op stress en werkdruk. Liever doelgericht aan de slag met jouw valkuilen? Misschien is persoonlijke coaching dan iets voor jou.

Een vrouw zit op een berg en kijkt uit over een meer en een andere berg.

Gerelateerde artikelen