Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Wordt dit het jaar van poen, plezier, prestige of purpose?

Column #21

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
7 januari 2021
4 minuten leestijd

Welke van de 4 P’s ga jij in 2021 voorrang geven? En in welke volgorde plaats jij jouw P’s? Voor Columnist Freek van Kraaikamp (35) is het in ieder geval geen zwart-wit beslissing.

Er zijn weinig simpelere manieren om de essentie van je werkende leven zo plat te slaan als door ze langs de meetlat van de vier P’s te houden. Poen, Plezier, Prestige en Purpose. Vorig jaar zond de VPRO de serie ‘100 dagen voor de klas’ uit, waarin Nicolaas Veul en Tim den Besten, u raadt het al, 100 dagen meedraaien op scholengemeenschap ISG Arcus in Lelystad. In één van deze afleveringen vroeg Nicolaas Veul aan een opstandige groep VMBO’ers wat hun drijfveer is om later te gaan werken. Hij deed dit aan de hand van de drie P’s: Poen, Plezier of Prestige. Vorig jaar schreef ik er al een kort artikel over voor NRC, waaronder iemand reageerde met: ‘Je vergeet de purpose te noemen, dat is tegenwoordig ook heel belangrijk.’ En eerlijk is eerlijk, de 3 P’s zijn wellicht wat achterhaald. Vanaf nu werk ik ook met een vierde, alleen dan is de vraag: voor welke P’s kom jij iedere ochtend uit je bed?

Iedere levensfase een andere P

Het stellen van deze vraag leidt gegarandeerd tot een goed gesprek. Ieder leven is anders, net als iedere drijfveer. Voor welke P je uit je bed komt is voor veel mensen, in iedere levensfase verschillend. Misschien deed je het wel voor het je plezier, daarna voor de poen, en toen kwam prestige pas om de hoek kijken. Maar misschien doe je het al wel je hele leven voor jouw purpose. Voor anderen vormen de vier P’s weer een soort piramide van Maslow waarin je pas naar plezier en purpose kunt kijken wanneer er aan de basiswaarden als poen en plezier is voldaan. Wanneer ik naar mezelf kijk zie ik dat de drijfveren waarvoor ik iedere ochtend uit mijn bed stap sterk veranderlijk zijn. In tijden waarin het economisch wat stroever gaat ben ik geneigd iets meer naar de poen te kijken. Maar hoe ouder ik word, hoe onbelangrijker die poen tegelijkertijd ook weer wordt. Ondertussen kan ik mij voorstellen dat ik als kinderloze tweeverdiener met een huurhuis toch iets meer naar mijn geld ga kijken wanneer er straks wellicht vier in plaats van twee monden gevoed moeten worden, een hypotheek betaald en een auto afgetikt moeten worden. De drijfveren waarvoor je je werk doet zijn onderhevig aan de levensfase waarin je zit. Maar toch vind ik het fijn om bij de start van ieder jaar eens goed na te denken wat ik de komende twaalf maanden ga doen, en vooral waarom. Het geeft het vaak onstuimige leven net even wat meer richting.

De piramide van de P’s

Voor mij persoonlijk is de purpose wat onderbelicht geweest in de afgelopen jaren, mijn blik was de afgelopen jaren toch wat meer op mijn eigen plezier gericht. Simpelweg omdat ik mij in de gelukkig omstandigheid bevind dat ik prima kan rondkomen van het doen van dingen die ik leuk vind. Van je hobby je beroep maken noemen ze dat geloof ik. Voor het komende jaar lijkt het me fijn om meer met mijn eigen drive en wereldbeeld te doen, mijn purpose dus. Maar in alle eerlijkheid moet er ook brood op de plank komen. Aan de poen moet dus wel eerst voldaan worden, zeker in deze economisch gekke tijd waarin ik als ZZP’er geen garantie op mijn volgende uitbetaling heb. Daarom geloof ik sterk dat het bepalen voor welke P je je leven leidt geen zwart-wit beslissing is. Het is eerder de vraag welke P je voorrang geeft, en in welke volgorde je jouw P’s plaatst. Zo lijkt het mij geweldig om hoog in prestige te staan, maar dan pas wel wanneer er aan plezier, poen en purpose is voldaan. Want ik wil best aanzien hebben, maar dan wel door dat mensen dat ontlenen aan mijn purpose. Status ontleen ik liever niet aan het geld op de bankrekening of de auto voor mijn deur, maar aan het vervullen van het doel waarvoor ik leef.

Het lijkt me daarom ook goed om dit column af te sluiten met de vraag waarmee we hem ook begonnen. Wordt dit voor jou het jaar van poen, plezier, prestige of purpose?

Haal het beste uit jezelf!

Hoe maak je krachtige keuzes, waarbij je voor de volle honderd procent in het hier en nu aanwezig bent? Onze trainingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit helpen jou de juiste balans te vinden.

BEKIJK TRAININGEN

Een man loopt buiten met zijn handen in zijn jaszakken en denkt na.