Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Heel veel hard werken is niet altijd iets om trots op te zijn

Column #18

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
1 oktober 2020
2 minuten leestijd

Afscheid nemen van de trotse harde werker in jezelf. Goed idee of toch niet? Columnist Freek van Kraaikamp (35) wil liever op een andere manier uitblinken, maar het blijkt wel lastig om die harde werker los te laten.

De afgelopen jaren heb ik altijd trots geroepen dat ik hard werk. Dat ik kan afzien, uren maken en diep kan gaan. Hard werken was voor mij een soort badge of honour. Dat ik het altijd druk had was een goed teken. Wat voor een ondernemer natuurlijk vaak ook zo is, want als je op je handen zit komt er geen geld binnen. Toch is ook dat maar ten dele waar. Vorige week kwam ik in de stad een oud-collega tegen die me weer aan zijn oude wijsheid herinnerde: Je moet niet hard werken, maar slim werken.

En eigenlijk heeft hij daar natuurlijk groot gelijk in. Als ik om half acht nog zat te zwoegen op kantoor en hij allang de stamppot stond te stampen stuurde hij me regelmatig een berichtje ‘Je hebt je planning niet op orde.’ Vervloeken kon ik hem, hoewel ik ergens wist dat hij gelijk had. Maar, ik was nog jong en ik moest het nog leren. Verstand kwam met de jaren, dacht ik.

Recht de burn-out in

Toen ik het spelletje eenmaal onder controle had, ging ik het, stronteigenwijs als ik ben, helemaal zelf doen. En als ondernemer is het spel nog sneller, nog drukker en is de controle gering of helemaal niet aanwezig. En daar ging ik. Maand in, maand uit. Rammen, rammen, rammen. Altijd maar aan het beuken, recht een burn-out in.

En soms vraag ik me af wat ik ervan geleerd heb. Nee durven en kunnen zeggen. Meer doseren. Meer temporiseren en beter naar anderen luisteren. Maar alsnog ben ik en blijf ik trots op één ding: dat ik hard kan werken. En van die hardnekkige overtuiging wil ik af. Want ik wil om andere dingen bekend staan.

Zuinig op die slimme werker

Iemand die goed kan schakelen, temporiseren en doseren. Iemand die creatief is, flexibel en enthousiast. Ik wil bekend staan als iemand die goed kan luisteren, naar zichzelf en naar de klant. Ik wil niet meer iemand zijn die bekend staat als iemand die simpelweg alleen maar dom kan beuken. Voor hard werken alleen, heb je namelijk niet echt verstand nodig. Echte toppers kenmerken zich door andere dingen.

Daarom probeer ik sinds dit jaar, met vallen en opstaan, afscheid te nemen van de trotse harde werker. Ondertussen verwelkom ik de trotse creatieve werker, de trotse enthousiaste werker en de trotse slimme werker. Want als ik één ding zeker weet, die trotse harde werker brengt je uiteindelijk maar op één punt. En daar wil ik nooit meer terecht komen.

Het grootste kapitaal dat je bezit dat ben je zelf en daar mag je best een beetje zuinig op zijn.

Wil jij ook slimmer werken in plaats van harder?

Met de training Persoonlijke stressbestendigheid maak je scherpere keuzes voor wat belangrijk is en word je niet langer geleefd.

BEKIJK DE TRAINING

Een man leunt tegen een geazen plaat, de man is ook in de weerspiegeling van het raam te zien. De man lacht.

Gerelateerde artikelen