Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Ben je ergens goed in omdat je het leuk vindt, of

Column #17 - vind je het leuk omdat je er goed in bent?

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
31 augustus 2020
3 minuten leestijd

Coach, spreker en columnist Freek van Kraaikamp (35) durft deze belangrijke vraag te stellen. Confronterend, maar bedenk je: wat kan je winnen als je hem durft te beantwoorden?

Lees de titel gerust nog even door hoor, meestal kost het me ook drie pogingen om hem zonder struikelen uit te spreken. Toch is het al jarenlang een van mijn stokpaardjes. Omdat het voor mij de essentie raakt van wat ik doe, waar ik het voor doe en wat me drijft. Sterker nog, het is de basis van wat ik onder succes versta. En het is in dit rare corona-jaar relevanter dan ooit.

Het klinkt allemaal misschien wat apocalyptisch, maar het kan dus allemaal zomaar over zijn. De business die je runde, het leven dat je leefde. Eind februari neem je nog een horecazaak over, en begin september sta je met drie ton schuld in je nek na 3 maanden stilstand de mondjesmaat binnen druppelende klanten te turven met een thermometer in de hand. Om maar een voorbeeld te noemen.

Het kan allemaal zomaar over zijn. Morgen, over een kwartier, of volgende maand. En daarom vraag ik aan de mensen die ik coach, tijdens lezingen en nog steeds heel vaak aan mezelf. Wat je iedere dag doet. Ben je daar nu goed in omdat je het leuk vindt, of vind je het leuk omdat je er goed in bent?

Als het voelt als een kunstje

Jarenlang heb ik ontzettend succesvol gewerkt. Werk dat ik leuk vond omdat ik er goed in was. Maar heel eerlijk, het werk zelf vond ik verschrikkelijk. En de realisatie van dat de enige reden waarom ik iedere ochtend uit bed kwam was dat ik iets ging doen waar ik goed in was, daar schrok ik best van. Het voelde uiteindelijk allemaal een beetje nutteloos aan, uitzichtloos zelfs. Alsof je definitie van succes en geluk afhangt van de mate waarin je een kunstje succesvol kunt uitvoeren. Een kunstje waar je zelf helemaal niet warm voor loopt.

Nu moet ik heel eerlijk zijn, als mensen roepen dat je ‘achter je passie aan moet gaan’. Dan krijg ik ook jeuk. Van achter je passie aanhollen kan je de huur niet betalen en de studie van de kinderen betaal je er al helemaal niet mee. Maar aan de andere kant, als je niet happy bent in wat je doet dan hoef je ook niet blind achter de maandelijkse salarisstrook aan te rennen. De waarheid ligt, naar goed Hollands gebruik, vaak in het midden.

Leuk werk is ratio én emotie

Als je iets wilt doen wat je leuk vindt, en daar goed in wilt zijn. Dan loont het vaak meer om in de ratio te denken, dan blind achter je emotie aan te hollen. Wat vind je dan precies leuk in je werk, wat is je definitie van succes, wanneer heb je een goed gesprek, een goede dag, een goede week en een goed jaar? Wat zijn de momenten in de dag dat je in je flow zit, dat je echt lekker aan het werk bent?

Goed worden in wat je leuk vindt, is in mijn bescheiden ogen, de weg naar zakelijk succes en geluk. Hoeveel rillingen ik ook van die termen krijg, het is toch wel waar we allemaal naar streven. Dat niet straks alles op zijn gat ligt bij de (laten we het alsjeblieft niet hopen) zevende corona golf en jij je bij jezelf afvraagt: Wat heb ik nou allemaal zitten doen de laatste jaren?

Ik gun het oprecht iedereen om succesvol te worden in wat ze leuk vinden. En nee, werk is niet altijd leuk. Ook leuk werk is soms stom. Maar het gaat om de basis van je werkzaamheden. Word je daar happy van, dan ben je een gezegend mens. En om daar te komen geef ik je een tip: gaan doen wat je wilt doen is net zoveel ratio als emotie.

Weet jij wat je wilt doen?

Je ontdekt het in de training Krachtige Keuzes. Streef je dromen na en leef vanuit jouw eigen waarden, talenten en ambities.

BEKIJK DE TRAINING

Een man leunt over de reling van een brug en kijkt voor zich uit.

Gerelateerde artikelen