Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

6 stappen naar persoonlijk ondernemerschap

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
14 augustus 2018
2 minuten leestijd

Je wilt werk doen dat je interessant vindt vanuit een innerlijke drive. En jouw passie omzetten in acties. Hoe? Met persoonlijk ondernemerschap. Leer in 6 stappen zelf aan het roer staan van je werk. Je geeft prioriteit aan je talenten, ambities en competenties en bereikt zo wat je wilt.

Kansen pakken, bereiken wat jij wilt

Hiervoor is het belangrijk dat je weet wat je eigen drijfveren, positieve overtuigingen en talenten zijn. Dan ‘herken’ je beter de mogelijkheden die voor jou een kans opleveren. Wees daarbij niet bang om fouten te maken, kom uit je comfortzone en neem ‘risico’.

En als je geen mogelijkheden ziet om te groeien in de actuele context, ga dan zelf op zoek naar nieuwe kansen. Op die manier bereik je wat jij wilt.

6 Tips naar Persoonlijk Ondernemerschap

#1. Zie iedere gebeurtenis als een kans

Een belangrijke gebeurtenis in het werk of leven is vaak een impuls om meer vanuit je eigen kracht te werken. Denk aan gebrek aan doorgroeimogelijkheden of conflicten met leidinggevenden.

Ook veranderingen zoals fusies, ander werk, promotie of een training afronden, geven je persoonlijk ondernemerschap veelal een boost. Grijp iedere gebeurtenis, ook die met grote impact, met beide handen aan!

#2. Zorg voor juiste stimulans uit je omgeving

Veel 'persoonlijk ondernemers' kennen hun talenten dankzij hun omgeving. Als anderen zeggen dat ze in je geloven, doe je dat zelf ook (sneller). Vooral wanneer het mensen zijn die je vertrouwt en die jij ziet als experts.

Je doet er goed aan mensen en leermeesters om je heen te hebben die je actief stimuleren. Daar 'groei' je alleen maar van.

#3. Vraag je leidinggevenden en collega’s om hulp

Ruimte en support zijn erg belangrijk voor persoonlijk ondernemerschap. Als 'ruimte' kun je denken aan zelf je werk inrichten en beslissingen nemen. Voorbeelden van support zijn: meedenken over plannen en feedback krijgen.

Persoonlijk ondernemers werken graag met leidinggevenden en collega’s die hen helpen om grenzen over te gaan. Laat je leidinggevende weten dat je graag ‘groeit’ en hiervoor support en feedback wilt.

#4. Blijf leren en jezelf ontwikkelen

Blijf leren en jezelf ontwikkelen. Dat kan door training en opleiding. Of ’kijk’ naar de experts uit jouw vakgebied. Wat vinden zij interessant om te lezen? Over welke onderwerpen bloggen zij? Welke goeroes volgen zij zelf online?

#5. Leer van zelfreflectie en feedback

Om te kunnen groeien, moet je niet bang zijn jezelf ‘onder de loep te nemen’. Zo krijg je juist steeds meer grip op je eigen talenten en drijfveren. En geven anderen je feedback? Check dan of je het herkent . Misschien kun je iets eruit halen als leerpunt?

#6 Vier je succes!

Succes is subjectief, jij bepaalt wat jouw succes is. En het vieren van dit eigen succes is erg belangrijk. Het versterkt je leer- en groeiproces én zelfvertrouwen. En maakt het gemakkelijker een volgende stap te zetten. Wees dus niet bescheiden en vier iedere dag een (groot of klein) succes.

Extra Tip

En dan de laatste, maar misschien wel belangrijkste stap. Persoonlijk ondernemers zijn natuurlijk zeer pro-actief. Ga niet wachten totdat alle seinen op groen staan of alle omstandigheden ideaal zijn. Die dag komt niet. Dus ONDERNEEM!

BEKIJK DE OPLEIDING

Een vrouw loopt midden op een verlaten weg op een gele streep.

Gerelateerde artikelen