Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Zelfsturende teams: zo maak je dat als leidinggevende tot een succes

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Blog
Datum
1 november 2021
2 minuten leestijd

De coronapandemie dwong organisaties om flink te experimenteren met de manier waarop we werken. Dat beviel op veel onderdelen verrassend goed: digitaal vergaderen bleek heerlijk efficiënt en thuiswerken vaak prettig productief. Ook teams die in toenemende mate zelfsturend werken, zouden in het ‘nieuwe normaal’ zo maar een blijvertje kunnen zijn. Maar hoe maak je dat als leidinggevende tot een succes? Drie tips van serial entrepeneur Arko van Brakel, die zich als medeoprichter van Semco Style Institute Nederland al lange tijd bezighoudt met zelfsturende teams en leiderschap.

1. Diversiteit en psychologische veiligheid

Zelfsturende teams kunnen medewerkers laten excelleren, zo weet Van Brakel. Maar alleen als er een sprake is van diversiteit en psychologische veiligheid. Teams met een diverse samenstelling beschikken over verschillende invalshoeken en kunnen zo betere besluiten nemen. Maar dat werkt alleen als er ook psychologische veiligheid is, waardoor iedereen zijn of haar input durft te leveren. “Ook de stille krachten moeten aan bod komen.”

2. Wél leidinggeven, niet managen

Om erop toe te zien dat elk teamlid ook daadwerkelijk de ruimte krijgt, blijft een leidinggevende of coach cruciaal. Net als dat er iemand nodig is om uiteindelijk de handtekening onder al die mooie besluiten te zetten. “Als een leider niet actief op het faciliteren van zelfsturende teams stuurt, dan kan het niet”, merkt Van Brakel. Die leider moet vervolgens wel de verleiding weerstaan om te gaan managen. “Mensen hoeven niet gemanaged te worden. Ze kunnen zelf plannen en als iedereen over dezelfde informatie beschikt, zijn veel managers totaal overbodig.”

3. Culture eats strategy for breakfast

Voor leidinggevenden in zelfsturende organisaties is het ten slotte belangrijk om te werken vanuit vertrouwen, ziet Van Brakel. “De leiders van succesvolle organisaties hebben vaak gemeen dat ze zich realiseren dat het bewaken van de bedrijfscultuur hun voornaamste taak is. Hoe gaan we met fouten om? Hoe ondersteunen we elkaar? Om dat soort zaken gaat het, en daar moet je als leider ook zelf consistent gedrag in vertonen. Dat zorgt ervoor dat mensen je als leider vertrouwen, en de ruimte voelen om te boven zichzelf uit te stijgen.”

Zelfsturing: hoe begin je?

Wil je als mens- en doelgerichte ondernemer, leider of adviseur teams creëren die zichzelf continu blijven ontwikkelen? Wil je samen met jouw mensen de reis naar een zelfsturende organisatie beginnen? Deze masterclass helpt je op weg en geeft je de kennis en tools die nodig zijn om de transitie in gang te zetten.

BEKIJK MASTERCLASS

Arko van Brakel, een man met donkere haren en een bril, staat voor een zwarte achtergrond.

Gerelateerde artikelen