Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Wytse over personal coaching

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Klantverhaal
Datum
25 mei 2021
3 minuten leestijd

Vliegen is zijn passie én zijn beroep. Maar ook op de grond blijft piloot Wytse Vries (22) in beweging. Tijdens zijn afstuderen als verkeersvlieger aan de KLM Flight Academy liep Wytse tegen een aantal zaken aan waarin hij zich wilde verbeteren. Daarom volgde hij een personal coachingstraject bij Schouten & Nelissen. ‘Ik wilde mijn leidinggevende capaciteiten verbeteren en mijn overtuigingskracht vergroten. Ik vind het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen, stilstaan is geen optie.’

“Dankzij de veilige leeromgeving stapte ik uit mijn comfortzone en kon ik mijzelf echt ontwikkelen”

Vliegen doet hij helaas voorlopig alleen in het weekend, vanuit het zweefvliegveld van Biddinghuizen. Het ‘echte vliegwerk’ moet nog even wachten. Wytse studeert nu namelijk technische bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool in Groningen. “Tijdens mijn afstuderen begin 2021 was de coronacrisis in volle gang en lag het vliegverkeer nagenoeg helemaal stil. Daarom bood de KLM Flight Academy mij ter overbrugging een interessante vervolgstudie aan. Ik ga binnen twee en een half jaar mijn hbo-diploma technische bedrijfskunde behalen. Een prachtkans, die ik natuurlijk met beide handen aangrijp.”

Passie voor vliegen

“Als kind wilde ik maar één ding: piloot worden. Ik groeide op in Zeewolde, vlakbij het zweefvliegveld van Biddinghuizen. Dit werkte natuurlijk als een magneet op een vliegfanaat zoals ik. Al op mijn veertiende begon ik met zweefvliegen. Maar ik wilde meer. Tot mijn grote vreugde werd ik toegelaten tot de KLM Flight Academy en volgde ik de opleiding tot verkeersvlieger. Mijn droom werd werkelijkheid, ik kon van mijn passie mijn beroep maken!”

Sturen van anderen

“Verkeersvlieger bij KLM word je natuurlijk niet zomaar. Naast diepgaande technische skills heb je ook bepaalde competenties nodig, die cruciaal zijn om succesvol en veilig te kunnen vliegen. Tijdens de opleiding word je hier regelmatig op getoetst. Tegen het einde van mijn studie bleek uit mijn test dat ik me nog verder zou kunnen ontwikkelen in het sturen van anderen. Een belangrijke competentie voor een piloot natuurlijk. Ik besloot er meteen mee aan de slag te gaan.”

Personal coaching

“De boodschap was helder: als ik mijn overtuigingskracht verbeterde, zou ik nog effectiever zijn in het aansturen van mijn collega’s. Maar hoe moest ik dat aanpakken? Ik ging op zoek naar hulp en kwam uit bij personal coaching door Schouten & Nelissen: een één-op-één coachingstraject, waarin ik met behulp van een coach aan Zo’n traject op maat sprak mij meteen aan.”

Theorie en praktijk

“Ik werd gekoppeld aan Camiel Gielkens, een fijne betrokken coach, die zich echt verdiepte in mij en mijn situatie. Hij ging meteen op zoek naar relevante en bruikbare theorie en gaf mij twee interessante boeken over communicatie en gesprekstechnieken. Dankzij deze achtergrondinformatie kon ik tijdens de coachingssessies alles beter plaatsen. Camiel zorgde bovendien voor een veilige leeromgeving, waarin ik uit mijn comfortzone kon stappen en ik mijzelf echt kon ontwikkelen.”

Allesbehalve zweverig

“De coachingssessies waren allesbehalve zweverig. Ik kreeg veel praktische tips en leerde nieuwe gesprekstechnieken, waardoor ik effectiever werd in mijn communicatie en simpelweg meer voor elkaar kreeg. Ook oefenden we veel praktijksituaties. Dan deed Camiel zich voor als een collega, aan wie ik iets moest uitleggen. Als mijn verhaal te lang of te wollig was, moest ik mijn zinnen blijven inkorten. Totdat alleen de boodschap overbleef waar het écht om draaide. En wat bleek: hoe korter mijn zinnen, des te krachtiger mijn boodschap. Wat een eyeopener was dat! Ik merkte gewoon iedere sessie duidelijke vooruitgang bij mijzelf.”

Bewust van eigen gedrag

“Na zes fijne sessies was het traject ten einde. Ik heb enorm veel vooruitgang geboekt en heb hier nog iedere dag profijt van. Ik merk dat ik veel bewuster ben van mijn eigen gedrag, mijn houding en mijn gesprekstechnieken. Ik praat duidelijker en ik gebruik veel kortere zinnen, waardoor mijn boodschap duidelijker en overtuigender is.. Daar ben ik echt heel trots op.”

Een must voor iedereen

“Ik raad eigenlijk iedereen een coachingstraject aan. Wie heeft er nu geen verbeterpunt? Ik vond het heel waardevol om aan mijn eigen ontwikkeling te werken en zo nóg beter te worden in wat ik het liefste doe: passagiers veilig de wereld overvliegen.”

Ook alles uit jezelf halen?

Wil jij ook het beste uit jezelf en je leven halen? Met een persoonlijke coach verdiep je je in wie je bent, wat je tegenhoudt en wat je daaraan kunt doen.

BEKIJK PERSONAL COACHING

Piloot in een cabine.

Gerelateerde artikelen

  • Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.