Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Wijze woorden die je leven veranderen: deel 3

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
9 september 2019
4 minuten leestijd

Niet alleen ontdekken wat je wilt, maar er ook daadwerkelijk komen. Het lukte deze 3 mensen, soms tegen alle verwachtingen in. Lees hun inspirerende verhalen over herintreden na jarenlang thuiszitten, voor jezelf beginnen in een ander vakgebied en een sabbatical nemen aan de andere kant van de wereld.

Mirjam (56, bouwkundig tekenaar) over herintreden na 5 jaar werkloos te zijn geweest.

‘Na 25 jaar als tekenaar bij een productiebedrijf sloeg de crisis toe. Op mijn 50e werd ik ontslagen en een nieuwe baan vinden bleek allesbehalve makkelijk. Overal werd ik afgewezen. Voor functies op hbo-niveau was mijn werkervaring te eenzijdig doordat ik maar op één plek had gewerkt. Voor lagere functies vonden ze me te hoog opgeleid; ik zou het vast niet lang leuk vinden.

Uiteindelijk zat ik 5 jaar thuis. 5 jaar waarin de ontwikkelingen doorraasden. Op het moment dat ik het bijna opgegeven had, kwam ik via een bemiddelaar terecht bij het architectenbureau waar ik alweer een half jaar stageloop. Hier krijg ik de kans on the job mijn competenties bij te spijkeren. Ik maak kennis met nieuwe tekenprogramma’s, leer over duurzaam bouwen, en dat alles in mijn eigen tempo. Nu krijg ik nog een stagevergoeding, ik hoop op een vaste baan!

Tegen mensen die al jaren op dezelfde plek zitten zou ik willen zeggen: zorg dat je je breed ontwikkelt en bijblijft. Dat maakt je flexibeler. Mocht je, zoals ik, na jaren concluderen dat je ingehaald bent door de veranderingen: denk niet dat het klaar is. Vraag hulp, accepteer dat je niet meteen op je oude niveau instroomt en laat zien dat je een inhaalslag wilt maken. Ik verzet inmiddels weer nuttig werk. Een heerlijk gevoel.’

Femke (40, ruilde haar dienstverband in voor een freelance bestaan) over zekerheden opgeven in onzekere tijden.

‘Al járen was ik HR-adviseur. Maar wilde ik dit blijven doen? Paste schrijven niet beter bij me? Ik besloot naast mijn parttimebaan te gaan werken als zelfstandig tekstschrijver, om na een paar maanden al te merken dat het ondernemerschap om focus vroeg. Weg vastigheid, salaris en pensioen. Hallo uurtarieven, verzekeringen en acquisitie!

Ik begon voor mezelf in een nieuw vakgebied, dus moest me bewijzen. Door erop los te netwerken, groeide mijn klantenbestand. En het allerbelangrijkst: ik genoot! Terwijl ik midden in een scheiding zat – niet de meest stabiele periode – zette ik mijn eigen bedrijf op poten. Soms dacht ik even: wat als ik volgende maand geen klussen binnenhaal? Om er meteen weer op te vertrouwen dat het goed zat. Want dat zat het.

Omdat ik werk waar én wanneer ik dat wil, voelt het minder als werken. Zijn mijn zoons bij papa of op school, dan zit ik op kantoor. Mis ik overdag een keer inspiratie, dan neem ik ’s avonds de laptop op schoot. Die vrijheid en flexibiliteit zou ik niet meer willen missen. Aangezien ik doe waar ik goed in ben, geloof ik erin. Vanaf het begin. Twijfel je over een switch? Laat angst of onzekerheid je nooit tegenhouden. De positieve energie die je krijgt van doen wat je leuk vindt, is zo veel meer waard!’

Yasmine (30 jaar, zegde haar baan om op te reizen) over het onbekende tegemoet gaan juist op het moment dat alles lekker loopt.

‘Beiden een bovenmodaal inkomen, leuk leven, regelmatig op reis en toch… vier weken vakantie was voor ons niet genoeg. We wilden voor lange tijd naar het buitenland, andere culturen ontdekken en niet weten wat de volgende bestemming is. Tijdens een date night keek mijn vriend me aan en zei: “Zullen we er gewoon voor gaan?”

Mijn baan opzeggen en vrienden en familie achterlaten, mijn veilige basis, dat leverde een gezonde spanning op. Niet omdat ik bang was ze te missen, meer het besef van de impact die veranderingen op je leven hebben. Juist daarom voelde het als het goede moment: we wilden niets ontvluchten en ons heerlijke leven verruimen door het onbekende tegemoet te gaan.

Drie maanden was het plan, maar dat bleek te kort voor onze bucketlist. We dachten: als we het doen, dan ook goed. We blijven reizen tot we er geen zin meer in hebben of het geld op is. Inmiddels zijn we al ruim een jaar weg en werken we nu in een B&B in Australië om geld te verdienen om weer verder te reizen.

Alles verandert continu. Houd niet vast aan zekerheden en gewoontes, wees niet bang om af te wijken van de gebaande paden en zie veranderingen als een nieuwe kans. Ik vind het belangrijk om niet stil te staan en mezelf te blijven ontwikkelen. Echt, ik voel me on top of the world!’

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Krachtigere keuzes maken? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Drie mensen zitten rond een tafel en overleggen met elkaar.

Gerelateerde artikelen