Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Vergroot jouw invloed met de basis 1-2-3

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
27 januari 2015
2 minuten leestijd

Invloed, wie wil het niet hebben? Als manager wil je je medewerkers beïnvloeden, als collega je collega en als adviseur je klanten. Maar hoe doe je dat nu effectief? Moet je op je strepen staan en eisen van de ander dat hij je tegemoetkomt? Of is het slimmer om samen met die ander te kijken of er een oplossing is voor jouw vraag?

In diverse situaties doen zich mogelijkheden voor om invloed uit te oefenen op een ander of een situatie naar je hand te zetten. Maar waar moet je beginnen en hoe pak je dat aan? We geven je graag enkele vuistregels. Het vergroten van je invloed begint namelijk met het beantwoorden van 2 vragen en het durven zetten van de eerste stap. Dit wordt het basis 1-2-3-tje genoemd.

1. Wat wil ik bereiken in deze situatie? (doel)

Effectief beïnvloeden start met jezelf de vraag stellen: Wat wil ik eigenlijk? Op basis daarvan formuleer je je doel. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Verandervoorstel | Mogelijke doelen: Noodzaak duidelijk maken, draagvlak creëren of laten meedenken.
  • Verbouwing | Mogelijke doelen: Aanpassing van de nota, gratis meerwerk of beëindiging van de relatie.
  • MT-presentatie | Mogelijke doelen: Belang duidelijk maken of laten meedenken over oplossingen.

2. Hoe kan ik dat het beste aanpakken (strategie)

Als je weet wat je wilt bereiken, is de tweede stap bepalen welke aanpak de beste is. En dat is een lastige stap, want dat vraagt om nadenken over iets wat je meestal onbewust doet. Je beïnvloedt effectiever als je:

  • weet wie je moet beïnvloeden om je doel te bereiken;
  • een passende aanpak weet te kiezen;
  • snel kunt schakelen van de ene naar de andere aanpak.

3. Kom in beweging en zet de eerste stap (initiatief)

Invloed vraagt om initiatief. Met andere woorden: als je je kansen wilt vergroten, red je het niet met afwachten tot de dingen in je schoot geworpen worden. Je zult letterlijk in beweging moeten komen. Plan bijvoorbeeld op korte termijn een gesprek met je leidinggevende in, leg je voorstel op tafel en overtuig hem van de noodzaak van jouw aanpak. Zoek je collega op en probeer haar enthousiast te maken voor jouw aanbod. Of open de bijeenkomst en spreek warme woorden over de toekomstige samenwerking.

BEKIJK DE TRAINING

Een man geeft een presentatie aan drie mensen. De drie mensen maken aantekeningen, op tafel liggen appels en staat drinken.

Gerelateerde artikelen