Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Thuiswerken en alleen wonen: recept voor depressie

óf een kans om tot jezelf te komen?

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
11 mei 2020
4 minuten leestijd

Momenten waarop je denkt depressief te worden, afgewisseld met momenten van reflectie en bezinning. Consultant Evelien Wintermans heeft deze gemoedstoestand niet eerder meegemaakt. Ze vraagt zich af: komt het door de onzekerheid van de coronacrisis, het volledig thuiswerken, het alleen wonen, of… een combinatie van die drie?

Een sociaal leven, wat is dat ook alweer?

Ik woon sinds kort alleen en dat vind ik best een uitdaging! Niet in praktische zin, maar op sociaal-emotioneel gebied. Ik ben niet graag alleen, dus zoek ik normaal gesproken zoveel mogelijk de gezelligheid op buiten werktijd. Afspreken met vriendinnen, naar de sportschool, eten bij familie, een terrasje pikken, een festival bezoeken. Dat kan nu dus allemaal niet! Ineens een lege privé-agenda, wat bij mij gelijk staat aan verveling en piekermomenten.

Thuiswerken

Maar gelukkig gaat mijn werk overdag wél door, in tegenstelling tot in veel andere branches. Weliswaar vanuit huis, maar ik ben aan de slag. Vanuit huis werken betekent voor mij concreet: geen gezelligheid van collega’s om me heen, minder informele gesprekken, communicatie op afstand en tollende ogen van al die schermtijd. Echter, dat zijn de nadelen. Er zijn zeker ook voordelen van thuis werken. Geen reistijd, geen ongewenste afleidingen (lees: die collega die over zijn weekend vertelt en waar je dan sociaal-wenselijk naar luistert terwijl je alleen maar denkt aan die deadline.), heerlijk buiten werken met de warme lentezon op je rug en een flexibelere verdeling tussen werk- en privétijd.

5 tips voor een positieve mindset

Wat betekent die optelsom van voor- en nadelen voor mij en met mij voor waarschijnlijk vele andere alleenstaande thuiswerkers? Het is belangrijk om kritisch te kijken naar wat je energie kost en wat je energie oplevert. Pas dan weet je waar je aanpassingen kunt doen zodat je meer goede dagen hebt dan slechte. Een paar tips die voor mij het beste werken

#1. Bewegen

“Ja dat weet ik ondertussen wel” zul je denken… Overal wordt je doodgegooid met deze tip. En ik als structureel niet-sporter volgde deze tip dan ook structureel niet op!

Toch ben ik voortaan dagelijks in beweging, en wel hierom. De avond gaat sneller voorbij, als Bourgondiër hoef je je niet meer schuldig te voelen over dat extra wijntje of blokje kaas want je verbrandt meer calorieën. Maar wat voor mij écht de reden is om elke dag te bewegen, is dat ik me mentaal energieker voel. Ik ben fitter, kan negatieve gedachten makkelijker ombuigen naar positieve gedachten en ik ben creatiever.

#2. Beeld in plaats van geluid

Ik ben snel afgeleid en telefoongesprekken (of virtuele meetings zonder beeld) kosten mij veel energie. Zéker als er meerdere mensen in de meeting zitten en ik ‘onzichtbaar’ ben. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik ondertussen mails wegwerk. Maar dat wil ik niet, want ik mis waardevolle informatie. Herken je dit? Zet je camera vanaf nu dan vaker aan en kijk naar je collega’s als ze iets vertellen, net zoals je face-to-face ook zou doen. Hierdoor sla je informatie beter op én kost het overleg minder energie.

#3. Bijkletsen met collega’s inplannen

Waar je zonder collega’s om je heen misschien effectiever werkt, is het algemeen bekend dat je sociale contacten nodig hebt om je verbonden te voelen. Ik merkte dus ook dat mijn gevoel van verbondenheid afnam en ik me een soort ZZP-er voelde. Plan daarom elke week een bijkletsmoment met jouw favoriete collega’s. Gewoon zoals je ook op kantoor zou doen bij het koffieautomaat of tijdens de lunch. Hierna ben je weer helemaal op de hoogte van het reilen en zeilen bij collega’s, bruis je van de energie en heb je weer waardering voor de fijne club mensen waarbij je hoort.

#4. Maak het thuis gezellig

Normaal ben ik niet zo veel thuis. Overdag ben ik weg voor werk, ’s avonds heb ik altijd wel wat te doen buitenshuis. Ik genoot er de eerste coronaweken ook echt niet van, dat continu thuis zijn. Dus ben ik gestart met het gezelliger en mooier maken van mijn huis. Dat is ook mijn tip: neem de tuin eens flink onder handen, plant bloemen in alle kleuren van de regenboog, koop gezellige kussens voor op de bank (of tuinstoelen), vul fotolijsten, zet je favoriete muziek op tijdens het koken. Simpele voorbeelden waardoor het alleen thuis zijn fijner wordt.

#5. Vul je agenda

Ik word nergens kriebeliger van dan van een lege agenda. Het gevoel van ‘niks te doen hebben’ en uitzichtloosheid maakt mij depressief. Daarom plan ik zoveel mogelijk vooraf in, bijvoorbeeld twee weken vooruit. Van virtuele borrels met vrienden, op afstand eten bij mijn vader, tot aan huishoudelijke taken waar ik nu echt niet meer onderuit kom. Hierdoor vliegen de dagen voorbij en voel je je productiever.

Tot slot, accepteer dat deze tijd nou eenmaal niet zo leuk is. Een baaldag is oké. Verwen jezelf dan gewoon wat extra. Maak een lekkere maaltijd, neem een bad, koop een mooi boek, noem maar op. En onthoud, het komt allemaal goed…

Speciale coach voor thuiswerkers

Loop je vast of over tijdens het thuiswerken? Zoek je naar meer balans in je dag en je energie? Een coach kan je hier uitstekend bij helpen. Bekijk hier onze online coaching speciaal voor thuiswerkers!

BEKIJK COACHING VOOR THUISWERKERS

Een vrouw zit in de kleermakerszit op de bank, ze heeft een laptop op schoot.

Gerelateerde artikelen

  • Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.