Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

The (wo)man in the mirror

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
15 december 2015
3 minuten leestijd

I'm starting with the man in the mirror I'm asking him to change his ways And no message could have been any clearer If you wanna make the world a better place Take a look at yourself and then make a change Na na na, na na na, na na na na

In het boek ‘Omdat ik het zeg’ rondom Leiderschap wordt Michael Jacksons ‘The man in the mirror’ aangehaald. Ik zing het in gedachten meteen mee. Niet verwonderlijk dat ik dit boek aan het lezen ben. En ook niet dat dit refrein meteen blijft hangen. Want ik zit er midden in, ik ben mezelf in de spiegel aan het bekijken. Een jaarlijks ritueel op zijn minst, mijn APK keuring.

Het einde van het jaar is bij uitstek de tijd waarbij ik stil sta bij mijn werk. Ik denk dat het de samenloop is van deze altijd zeer drukke periode, vermoeidheid van het jaar, bekijken van de oogst en verliezen van 2015 en plannen in de steigers zetten voor komend jaar. Dit zet me zowel aan het denken over de organisatie, mijn afdeling als mijzelf. Leveren we het beste van wat we kunnen voor onze klanten. Doe ik waar ik in geloof, waar al wel, en waar kan dat beter. Wat zijn de belangrijke keuzes die zijn gemaakt, waar vraagt het aanpassing, wat zijn de goede voornemens voor volgend jaar. En hoe is dat voor het team, de afdeling, de organisatie?

Voor mij was dit jaar het startpunt -van het met aandacht in de spiegel kijken- dat ik meedeed aan een Co-Active Coaching training. Drie dagen weg van het dagelijks werk. De tijd om alle voor mij belangrijke gebieden weer eens onder de loep te nemen: werk en in bredere zin, gezondheid, vrienden en familie, persoonlijke groei en recreatie en fun. Haal ik eruit wat erin zit? Hoe is de balans tussen being en doing. Ik ga vol mee in Challenging: Waar daag ik mezelf toe uit, waar wil ik mijn leven wel een hogere score geven en wat zijn de eerste stappen die ik wil zetten. ‘Make that change.’

Ik kom echt weer op adem. De onderzoeker in mij vraagt zich af waar die wens om echt even in de spiegel te kijken vandaan komt. Wat, met het deuntje nog in mijn hoofd, bij me klikt is een tekst uit ‘Je binnenste buiten, over professionele identiteit in organisaties’ waarin Manon Ruijters e.a. beschrijven:

‘Veranderingen zijn steeds diepgaander en grijpen dus ook in op hoe we in ons vak en in ons leven staan. Er zijn steeds meer leerprocessen, we hebben iets nodig dat helpt bepalen wat belangrijk is en wat niet (meer). Door toenemend aantal veranderingen neemt de kans op uitputting toe, een thuisbasis helpt de veerkracht te vergroten en die thuisbasis zit in de professional zelf. Het is steeds belangrijker dat je weet waar je voor staat.’

Dat van die veranderingen is zeer herkenbaar. In het afgelopen jaar waren in mijn werk veranderingen de constante. En als ik wat verder terug kijk is dat al jaren zo. Het stuk plaatst wat ik aan het doen ben in een kader.

Het is herijken, onderzoeken van mijn professionele identiteit.

En wat levert het op? Ik lees verder. ‘Professionals met een sterke identiteit hebben een betere stressbestendigheid, stellen realistischer doelen en hebben meer realiteitszin, een groter gevoel van eigenwaarde en meer zelfvertrouwen, succesvollere loopbanen’ en ga zo maar door.

Wie wil dat nu niet?

Ben je ook in de stemming om in de spiegel te kijken? Probeer eens:

  • De Co-Active thinkpal, een app waarmee je zelf met reflectie en doelen stellen aan de gang kan.
  • Het boek ‘Je binnenste buiten, Over professionele Identiteit in organisaties’ van dr. Maon Ruijters e.a. Reflecteer op je eigen professionele Identiteit en kijk waar je mee aan het werk kunt in het nieuwe jaar.

En zelf lees ik dit jaar onder de kerstboom ‘Antifragile’ van Taleb. Want, zo wordt me beloofd: ‘Antifragility is the secret to success in a world full of uncertainty, a system for turning random mutations to lasting advantage.’

Gonna Make That Change . . .
Come On!
You Know It!
You Know It!
You Know It!
You Know . . .
Change . . .
Make That Change!

Fijne dagen!

Janneke Schenning, voormalig directeur van Schouten & Nelissen University. Focus, Human Resource Development

(Bron artikel: HR Base)

BEKIJK HET BOEK

 

Een vrouw met bruine haren en zwarte bril staat voor een heg en kijkt in de camera.

Gerelateerde artikelen