Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

‘Karma Kit’ voor meer energie

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
25 april 2017
3 minuten leestijd

Je kent ze wel. Van die dagen dat je jezelf continu achterna holt. Onze trainer van Schouten & Nelissen University of Applied Sciences Marcel Herwegh pleit in zijn gastblog voor de ‘Karma Kit’. Niet met bandenlichters en pleisters, maar met energizers: ‘Het hoeven geen ingewikkelde bezigheden te zijn: iets wat kort duurt en leuk is, werkt het best.’

Langs sommige wandel- en fietspaden in Californië staan ze: Karma Kits. Naast water en energierepen bevatten deze kleine containers een verbandtrommel en gereedschap om je fiets te repareren. Wanneer je iets uit de Karma Kit gebruikt, vul je dat later weer aan. Zo blijft alles voor iedereen beschikbaar. Je zorgt dus voor jezelf én voor een ander.
Geen gek idee voor de werkplek, toch?

Stel... je holt jezelf al de hele dag achterna. Een collega attendeert je op de dichtstbijzijnde Karma Kit. Bandenlichters en een pleister zijn dan waarschijnlijk niet je eerste behoefte, maar wat wel?

Energizers doorbreken patronen

Veel kans dat je het meest hebt aan een energizer. Energizers doorbreken je patroon en geven je de ruimte opnieuw richting te bepalen. Het hoeven geen ingewikkelde bezigheden te zijn: iets wat kort duurt en leuk is, werkt het best.

In onderstaand gedicht van Richard Brautigan staan vier belangrijke energiebronnen:

Karma Reparatie Kit: Items 1-4

1. Haal genoeg voedsel om te eten en eet het.

2. Vind een rustige plaats om te slapen en slaap er.

3. Verminder intellectueel en emotioneel lawaai tot je arriveert bij jouw eigen stilte en luister ernaar.

4. ...

Hoe vertalen deze bronnen zich nu naar praktische tips voor elk moment van de dag?

1. Haal genoeg voedsel om te eten en eet het: Voeding.

Soms zijn we zo ingespannen bezig dat we vergeten te eten. Of we halen snel iets en werken het gedachteloos naar binnen terwijl we onze mail beantwoorden. Voeding is brandstof.

 • Neem elke dag lunchtijd en doe dat bij voorkeur weg van je werkplek, bijvoorbeeld door af te spreken met een leuke collega.
 • Neem een gezond tussendoortje mee dat je met aandacht opeet. Probeer elke hap helemaal te proeven. Een mooie oefening in mindfulness. Je zult zien dat die mail daarna zo beantwoord is.

2. Vind een rustige plaats om te slapen en slaap er: Rust.

Ontspanning is de laatste stap van het creatieproces. We hebben rust nodig om te kijken naar én te genieten van het resultaat van onze inspanning. Bovendien zijn we in ontspannen staat creatiever.

Je kunt zowel actief als passief ontspannen (zonder je dekbed mee te nemen naar je werkplek)

 • Haal een aantal keer diep adem. Nadruk op de inademing brengt meer energie, nadruk op de uitademing brengt meer ontspanning
 • Lees een interessant artikel of een paar pagina’s in een boek
 • Sluit 5 minuten je ogen en luister naar de geluiden om je heen. Of doe een powernap :-)
 • Gebruik je middagpauze om te wandelen of wat yogaoefeningen te doen
 • Dans op je favoriete muziek (stiekem op het toilet of midden op de werkvloer…)

3. Verminder intellectueel en emotioneel lawaai tot je arriveert bij jouw eigen stilte en luister ernaar: Stilte.

Dat klinkt heerlijk relaxed, maar hoe doe je dat? De kern van deze boodschap is het terugbrengen van de hoeveelheid prikkels, zodat je hersenen minder geactiveerd worden.

 • Zet je telefoon uit of kijk maximaal een keer per uur of je gebeld bent of nieuwe berichten hebt
 • Open niet meer schermen op je computer dan je nodig hebt voor de taak waarmee je bezig bent
 • Las stiltemomenten in: dagelijks 15 minuten zonder praten, muziek, telefoon of internet
 • Verzamel een mapje met foto’s of plaatjes waar je blij van wordt. Kijk er elke dag even in

4: ... vrijheid

Iedereen heeft iets anders nodig om te ontspannen. Deze categorie laat je de vrijheid om uit te vinden wat voor jou werkt. Wat is jouw favoriete manier om weer energie en focus te krijgen? En…wat gebeurt er met jouw energieniveau als je het woord “vrijheid” leest?

Jouw Karma Kit

Misschien ben je door bovenstaande energizers geïnspireerd om jouw eigen Karma Kit samen te stellen. Symbolisch of echt. Je kunt bijvoorbeeld briefjes met werkende energizers in een trommeltje doen en er af en toe een uitpakken. Of een Karma Kit samenstellen met de hele afdeling. Iedere collega die er een energizer uitpakt, stopt er ook weer een in. Goed Karma verzekerd!

BEKIJK DE TRAINING

Een getekend wit ehbo doosje op een turquoise achtergrond.

Gerelateerde artikelen