Jouw advies naar de top? 7 tips!
- Rubriek
- Artikel
- Datum
- 24 maart 2014
- 2 minuten leestijd
Werkgevers vragen steeds meer naar de mening en ideeën van hun medewerkers. Zo blijkt uit onderzoek. Sterker nog: medewerkers worden zelfs steeds vaker betrokken bij strategische keuzes.* Herken jij dit? Maar vind je het lastig om jouw idee goed over de bühne te krijgen? Leer intern adviseren en doe je voordeel met deze tips:
1. Heb lef.
Je kunt nog zo’n mooi adviesrapport bij je hebben, weet je het niet te brengen, dan komt het niet aan. Mensen kijken niet alleen naar de inhoud, maar ook wie het brengt en hoe.
2. Verbeter je ‘verleidingstechnieken’.
Bewijs bijvoorbeeld iemand een dienst, dan voelt hij zich verplicht iets terug te doen. Of haal de expert in jezelf naar boven – je zult zien dat je gesprekspartner op jouw advies vertrouwt. Of geef iemand een welgemeend compliment. Hij zal je meer gunnen.
3. Ken jezelf.
Hoe confronterend ook, wil je goed adviseren dan moet je eerst weten hoe je zelf in elkaar zit. Wees je bewust van de beren die jij op de weg ziet en de spinsels in je hoofd. En onthoud: fouten maken mág!
4. Maak van hinderende, helpende gedachtes.
Stel: je hebt de overtuiging dat ‘ze’ je toch niet serieus nemen, dan ga je daar zelf in geloven – de welbekende self fulfilling prophecy. Door jezelf vragen te stellen bij deze gedachte en de logica ervan te ontcijferen, maak je van een hinderende een helpende gedachte.
5. Blijf jezelf.
Bij beïnvloeding spelen echtheid, betrouwbaarheid en veiligheid een belangrijke rol. Mensen moeten op je advies kunnen vertrouwen. Als jij jezelf bent en niet een rol speelt, dan wordt je advies beter ontvangen.
6. Beweeg mee.
Krijg je met weerstand te maken? Zorg dan dat je meebeweegt met je gesprekspartner. Voorkom ‘ge-ja-maar’ en doorbreek discussies. Bied alternatieven waarmee je waarde toevoegt.
7. Storingen komen van rechts, geef ze voorrang.
Met je advies wil je een inhoudelijke boodschap overbrengen. Als daarbij verstoringen in de weg staan – bijvoorbeeld een negatieve sfeer of botsende karakters – dan moet je die eerst oplossen. Hoe? Door je als adviseur assertief op te stellen: kom voor jezelf op met respect voor de ander. Zo effen je de weg voor jouw advies.
Basistraining adviesvaardigheden
In heel veel functies zit een adviserende rol. Ben je beginnend adviseur en wil je jouw impact als adviseur verder vergroten? Met de Basistraining adviesvaardigheden krijg je inzicht in de verschillende fasen van het adviestraject. Je versterkt je adviesvaardigheden zodat je meer invloed krijgt bij je (interne) klant. Meer weten?
