Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Hoe je voorkomt dat jouw doel mislukt

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
7 januari 2018
2 minuten leestijd

Veel zogenaamde doelen zijn eigenlijk wensen of intenties. ‘Ik wil meer sporten’ is er zo een. Het zet je niet écht aan tot actie. En dus plof je na een uitputtende werkdag gewoon op de bank. Wat te doen?

Een voornemen als ‘ik wil meer sporten’ is te vrijblijvend. Je wilt je doel heus wel bereiken, maar vandáág even niet. Morgen weer een drukke dag? Dan is er morgen ook geen urgentie om de sportschoenen aan te trekken. Dit voorkom je door jezelf een veel duidelijker doel te stellen.

Hoe formuleer je succesvolle doelen?

Concrete doelen maak je SMART. Maar dat is vast geen nieuws voor je. In dit blog daarom een nog betere manier om je doelen te formuleren: SMARTI. Die extra letter bepaalt namelijk of jouw doel gaat slagen!

Doe de check: is jouw doel SMARTI?

Specifiek

We beginnen meteen met de lastigste, want dit daagt je uit om snel concreet te worden.

Een specifiek doel geeft antwoord op de 6 W-vragen:
- Wie zijn er allemaal bij betrokken?
- Wat wil je precies bereiken?
- Wanneer vindt het plaats?
- Waar vindt het plaats?
- Waarom wil je het?
- Welke dingen horen er wel en niet bij?

Meetbaar

Hoe weet je of je op de juiste weg bent? Hoe merk je dat? En wat heb je precies in handen als je doel bereikt is? Denk na over de manier waarop je toetst of het resultaat er mag zijn en ook aansluit bij je oorspronkelijke doel.

Ambitieus

Is het behalen van je doel een mooie beloning op je harde werk? Een prestatie waar je trots op kunt zijn? Is het antwoord 'nee', dan mag de lat misschien wel wat hoger.

Maar let op! Je doel moet wel werkelijk kans van slagen hebben. Een te grote uitdaging werkt demotiverend en verlammend.

Relevant

Is je doel wel echt belangrijk? Draagt het bij? Een doel dat niet zinvol is, is jouw kostbare tijd en effort niet waard.

Tijdgebonden

Wanneer ga je van start? En wanneer wil je jouw doel behaald hebben? Een helder doel heeft een begin- en een einddatum. Leg ook vast wanneer je de tussendoelen wilt bereiken. Zo kun je toetsen of je op schema ligt en eventueel een tandje bijzetten.

Inspirerend

Deze is misschien nog wel het allerbelangrijkste. Loop je echt warm voor jouw doel? Geeft het je energie? Is your heart in it? Voor doelen die vanuit je intrinsieke motivatie komen, ga je 100%. Anders kun je je afvragen of je er wel aan moet beginnen.

Een rode vlag op een besneeuwde bergtop. Naar die rode vlag leidt een pad. Alles is geanimeerd.

Gerelateerde artikelen