Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Hierdoor komt jouw droom niet uit

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
16 augustus 2019
3 minuten leestijd

Waarom lukt het anderen wel hun droom te vervullen, terwijl de jouwe in de ijskast staat? Waarschijnlijk omdat zij deze valkuilen wisten te ontwijken. Met deze tips ben jij de volgende die de champagnefles open mag trekken!

#1. Naar je afkeurende stemmetje luisteren

Jezelf pushen is goed, want succes komt niet gratis aangewaaid. Jezelf verwijten maken is echter onconstructief. Bedenk dat elk stapje er een is en ook de volgende in gang zet. Veel doelen zijn voor de lange termijn en gaan dus net zo langzaam vooruit als de rij voor de paspoortcontrole.

Door ook kleine successen te vieren komt er dopamine vrij. Hierdoor blijf je gemotiveerd om de finish te halen, in plaats van jezelf te verwijten dat je er nog niet bent.

#2. Weigeren in de spiegel te kijken

Tegenslag kan de schuld zijn van andere mensen, de maatschappij of het lot. Maar het is ook belangrijk je eigen aandeel toe te geven. Daar leer je van en dan kun je het in de toekomst anders doen.

Ook wanneer het wél lekker gaat, mag je jezelf een blik in de spiegel gunnen voor een welverdiend schouderklopje. Dat doe je goed! Weet waarom het op rolletjes loopt, zodat je die inzichten kan gebruiken voor de rest van de reis.

#3. Je droom op de lange baan schuiven

Zelfs wanneer je iets heel graag wilt, denk je misschien dat nu niet het juiste moment is. Liever wacht je op meer tijd en energie, een volle bankrekening of meer ervaring. Je belooft jezelf dat het er later echt van gaat komen. Als de omstandigheden beter zijn.

Even een realitycheck. Vandaag is het enige moment dat je zeker weet dat je stappen kunt maken om jouw droom te laten uitkomen. Wie weet of je later wel de kans krijgt?

#4. In de comfortzone blijven

Een verandering is onzeker en kan je tegenhouden om ervoor te gaan. Risico’s nemen maakt je kwetsbaar. Mogelijk verspil je jouw tijd, geld en energie, want falen is ook een optie. Is dat het waard?

Om die vraag te beantwoorden, kun je bedenken hoe het zou zijn om je droom terug in de ijskast te zetten. Voelt dat verkeerd, dan is jouw droom het waard om na te streven. En kun je eigenlijk wel van falen spreken als je ergens van leert? Nee, hè?

#5. Aan ‘goede raad' hangen

Mensen helpen elkaar graag en daar hoort ook ongevraagd advies bij. Het loont om hier uit te halen wat voor jou relevant is. Beter is het om gericht hulp te vragen aan de juiste mensen. Tenslotte is het jouw droom en hoe je het aanpakt is helemaal aan jou.

Bedenk ook dat anderen je misschien willen beschermen voor een mislukking. Dat is goed bedoeld, maar als zij hun onzekerheid op jou projecteren kan dat je belemmeren. Ook dan kan je maar beter je eigen plan trekken.

#6. Je droom in drievoud vastleggen

Onderweg naar de eindstreep krijg je beslist nieuwe inzichten en ideeën. Jij groeit immers als mens en je dromen veranderen mee. Je plannen bijstellen is oké. Door terug naar de tekentafel te gaan, scherp je je doel aan en kom je steeds dichterbij je diepste verlangens.

Ga voor je droombaan

Wat zou jij doen als je het voor het zeggen had? In de training Krachtige keuzes leer je jouw ideale (loop)baan vorm en inhoud te geven.

BEKIJK DE TRAINING

Een vrouw met blonde krullen heeft een grijze trui aan en heeft de capuchon van de trui op, ze staat voor een blauwe muur.

Gerelateerde artikelen