Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Doen wat je echt wilt, maar hoe dan?

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
11 februari 2020
4 minuten leestijd

Stel je voor dat je 's ochtends opgewekt opstaat en zelfs de file jouw humeur niet kan verpesten. Je mag weer aan het werk! Natuurlijk is niet alles hysterisch leuk aan je baan, maar je geniet van de werkdag en krijgt er energie van. Hoe bereik je dit?

Wij mensen zijn heel druk. Met alles wat gedaan moet worden. Maar dat zijn niet per se de dingen die we graag willen, die we belangrijk vinden. Wanneer dit uit balans is, kost je dat veel energie en werkgeluk.

Je werk is méér dan een manier om de hypotheek te betalen. Het is ook een grote invulling van je leven. Daarom is het tijd om te gaan voor wat je écht wilt. Hoe? Verander je mindset, ga uit van je kracht en krijg inzicht in jouw waarden. Vanuit daar kun je de regie op je werk en leven (terug)pakken.

Een andere mindset

Om verandering te realiseren, is het cruciaal om niet alleen naar je belemmeringen te kijken. Kijk vooral naar je potentieel, wat je kunt, je kwaliteiten. Dat is een positievere insteek die energie geeft. En je bereikt er ook meer mee.

Je krijgt namelijk een wijdere blik en durft meer risico te nemen. Daardoor kom je tot creatievere oplossingen en benut je jouw talenten beter. En hoe meer je jouw kracht aanboort, hoe meer voldoening je werkzaamheden geven. Vaak vinden we tenslotte leuk waar we goed in zijn.

Inzicht in je waarden

Stel jezelf allereerst deze vragen: Wanneer ben je op je best? Waar kom jij je bed voor uit? Zo wordt duidelijk wat jij graag doet en welke dingen je kennelijk belangrijk vindt. Daaruit komt een set waarden die bij je passen.

Een voorbeeld. Een projectmanager die op intakegesprek kwam voor een assertiviteitstraining ontdekte al pratende dat toewijding en verantwoordelijkheid essentiële waarden voor hem waren. Hij wilde een familieman zijn én projecten succesvol afronden.

Maar hij had ook grote moeite om 'nee' te zeggen. Daardoor kwam hij zowel privé als op het werk steeds vaker klem te zitten. Door zijn ambities helder te benoemen kon de projectmanager een belangrijke volgende stap zetten.

Jouw unieke kompas

Je ambitie wordt concreet wanneer je je dit voorstelt: hoe zou je zijn als je voor honderd procent je waarden naleeft? Hoe praat je dan? Hoe zie je er dan uit? Wat doe je dan (anders)? Dat beeld is waar je kompasnaald naartoe wijst en wat je voor ogen houdt.

Zo stelde de projectmanager zich een ontspannen man voor, die prioriteiten stelt en om half zes in de auto stapt om met z'n gezin te kunnen eten en de kinderen naar bed te brengen. Hoe gedetailleerder het beeld, hoe beter.

Belemmeringen overwinnen

Je ambitie realiseren, gaat niet vanzelf. Om dichter bij je ideaalbeeld te komen moet je belemmeringen overwinnen. Kortetermijndenken bijvoorbeeld. Van nature willen wij mensen onze kortetermijndoelen realiseren en teleurstellingen vermijden. Deze neiging zit in de weg wanneer jij je gedrag duurzaam wilt veranderen.

Stel dat je wilt afvallen. Dan is een kroketje bij de lunch meteen lekker, terwijl je een slank lijf pas over een half jaar kunt bereiken. De projectmanager had de neiging om allerlei taken op zich te nemen en confrontaties te vermijden.

Door de training ging hij zich concentreren op wat hij belangrijk vond: tijd met zijn kinderen doorbrengen én goed werk afleveren. Hij maakte zijn ambitie prioriteit en ging aan de slag met delegeren, beter aansturen en agendabeheer.

Bewuste keuzes maken

De crux zit in krachtige keuzes maken. Er zitten groeven in je manier van denken en doen, waar je makkelijk in blijft hangen. Het is belangrijk om ook daar gerichte aandacht aan te besteden. Door je belemmeringen te (h)erkennen en kracht te putten uit wat je echt wilt, kom je uit oude patronen en maak je grote stappen.

Trainers en andere deelnemers kunnen daarbij een steun zijn. De projectmanager die zo bang was om mensen teleur te stellen, kreeg van zijn groepsgenoten te horen: ‘Hé, weet je nog? Je wilt je kinderen zien opgroeien!’

Daar kreeg hij enorm veel energie van, hij kon het ‘nee-zeggen’ makkelijker aan en bewuste keuzes maken. Om gedragspatronen te veranderen moet je echt gefocust blijven op je nieuwe manier van doen, het inslijpen in je dagelijkse routine.

Als een trein

Werken vanuit je belangrijke waarden zorgt voor een enorme positieve boost. Als je het eenmaal toepast, ga je als een trein. Je bent gemotiveerd, doet een sterk appèl op je talenten en laat je minder door negatieve emoties van de wijs brengen.

Natuurlijk, het gaat met vallen en opstaan. Gedragsverandering vraagt om dóen en experimenteren. Maar pak je het gedegen aan, dan kun je blijvend op een fijnere, betere en gelukkigere manier werken!

Vorm jouw ideale loopbaan

Waar loop jij echt warm voor? Bepaal de rol van werk in jouw leven en stem je keuzes hierop af. De workshop Krachtige keuzes helpt je meer voldoening uit je werk en loopbaan te halen. 

BEKIJK DE WORKSHOP

Een vrouw met rode vingernagels heeft haar handen op het hart. De vrouw heeft een zilvere ring om haar vinger.

Gerelateerde artikelen