Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Routines kunnen gevaarlijk zijn

Column #6

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
1 oktober 2019
2 minuten leestijd

Rust, reinheid en regelmaat. Freek van Kraaikamp (34) gaat er goed op. Maar hij betaalt ook een hoge prijs voor zijn routines. Hoe balanceert hij regelmaat met spontaniteit en spanning? In deze serie deelt Freek maandelijks zijn levenservaringen.

Vrijdagmiddag kickboksen, daarna de kroeg in. Zaterdag uitslapen, daarna drie kranten lezen. Zondag sporten, een lange wandeling en alvast wat koken. Maandag laat thuis. Dinsdagavond sporten. Woensdag date night. Donderdag sporten. Stiekem gedij ik best wel goed op rust, reinheid en regelmaat. Hoewel mijn moeder stiekem altijd op deze ontwikkeling heeft gehoopt, schuilt er ook een gevaar in.

Er mist iets

Ik ga zo al een paar maanden heel steady door het leven. De rust kruipt zo langzaam in mijn lijf en in mijn hoofd. Ik ben fitter, helderder en merk oprecht dat ik fysiek en mentaal sterker en stabieler begin te worden. Alleen merk ik ook dat ik door het hele bewuste leven soms ook wat mis. In creativiteit en in drive. Want als alles in cement gegoten is, dan is er weinig ruimte voor creativiteit.

Een leven lang kind zijn

Hier schuilt misschien wel de valkuil in deze levensfase achter. Hoe houd je het leven spontaan en spannend, wanneer je met meer regelmaat wilt leven? Want ‘volwassen leven’ is één ding. Maar ‘volwassen worden’ is iets anders. Met alle liefde wil ik volwassen leven, maar stiekem hoop ik dat ik nooit volwassen wordt. Een leven lang kind, dat is mijn grote droom.

Zo blijf je nieuwsgierig en open staan voor verandering. Zo durf je fouten te maken en tijd te verknoeien. Je mag alles, maar moet niets. Ergens moet er dus een middenweg zijn. Want als ik me volledig committeer aan rust, reinheid en regelmaat. Dan ben ik vooral bang dat ik uiteindelijk ‘dingen ga doen, omdat ik ze altijd zo doe.’ En dat is mijn allergrootste angst.

De routine verstoren

Het is dus zoeken naar een balans. Alleen blijft die soms moeilijk te vinden, omdat volwassen worden vaak grote keuzes met zich meebrengt. Het is vaak het een, óf het ander. Toch denk ik dat die grote, definitieve keuzes voor mij niet gaan werken. Laat mij maar een kind zijn, in een volwassen wereld.

Tegenwoordig probeer ik dus mijn rust, reinheid en regelmaat bewust te verstoren. Ik fitness soms overdag, om in de avond langer door te werken. Ik ga naar een potje voetbal op de vrijdagavond, in plaats van de kroeg op de hoek. Ik verstoor de rust om de spontaniteit te behouden. Dat is goed voor de creativiteit en vooral voor mezelf. Door de rust te verstoren zorg ik dat het op deze lange termijn bestendig wordt. Ik ben dus bewust voor onrust gaan kiezen.

Want 24/7 rust, regelmaat en reinheid, daar word ik pas echt onrustig van.

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Sterker uit de hoek komen? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een man loopt over een brug en glimlacht.

Gerelateerde artikelen