Je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken, liever niet zelfs
Column #33
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 27 december 2021
- 4 minuten leestijd
Columnist Freek van Kraaikamp (36) dacht dat hij altijd alles beter wist dan een ander, totdat hij leerde dat je niet altijd alles alleen hoeft te doen. In zijn nieuwste column schrijft hij over waarom samenwerkingen je juist heel veel kunnen brengen.
Eigenwijs
Het was Laurens Knoop, oprichter van The School of Life in Amsterdam, die me in het poepsjieke The Hoxton hotel aan de Herengracht een welgemeende schop onder mijn kont gaf. ‘Als je altijd alles alleen blijft doen, dan kom je nooit een stap verder.’ Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden. Ik was stronteigenwijs, wilde alles alleen doen en bovenal wist ik alles beter dan een ander. Dat dacht ik, tenminste. Het was een advies dat aankwam, vraag me niet waarom. Normaliter was en ben ik daar veel te eigenwijs voor. Een half jaar later tekende ik een paar honderd meter verderop, aan dezelfde Herengracht, een boekencontract voor mijn debuutroman. Nog steeds even eigenwijs, maar niet meer alleen. Het is een understatement om te stellen dat dat boekencontract mijn leven voor altijd zou veranderen.
Ik heb er in de jaren die daarop volgde haast een levenswijze van gemaakt. Of het nu privé of zakelijk is, journalistiek of in mijn eigen podcast. Ik praat, luister en bevraag mensen die het leven succesvol op een andere manier weten te leven. Ook afgelopen jaar leerde ik het meeste van mensen die ik nog niet kende. Maar wiens levenswijze ik wel bewonderde. Zo sprak ik met Reinier de Ridder, misschien wel Nederlands succesvolste onbekende MMA-vechter (redactie: Mixed Martial Arts), over meditatie en ademhalingsoefeningen. Oefeningen die ik sinds ons gesprek dagelijks doe. Ik leerde van de levenslessen van misdaadjournalist Bas van Hout. Soms is het goed om een situatie even van een afstandje te bekijken, of zoals Van Hout het zei. ‘Onder de zendmast heb je het slechtste ontvangst.’ Samen met hardcore legende Richard Koek schreef ik een boek, wat mij het meest beklijfde. ‘Met op de bank zitten verdien je geen knaken.’ Van ieder gesprek, en iedere ontmoeting werd ik een stukje wijzer. Het meeste leerde ik misschien wel over mezelf.
Oud mechanische
Wat ik ook leerde is dat ik nog net zo stronteigenwijs ben als vijf jaar geleden. Laat op een vrijdagavond. Na een Clubhouse sessie - die app die heel even, heel erg populair was en inmiddels bij niemand meer op de telefoon zit - belde ik Denis Doeland. De man die midden jaren ‘90 als DJ Weirdo furore maakte tijdens de gabberhype en daarna ID&T het digitale tijdperk in begeleidde gaf me het begin van dit jaar één advies mee: ‘Samen werken is samen vieren. En samen vieren is veel leuker dan alleen.’ Ook dat advies kwam weer binnen, want voor een groot gedeelte zat ik alles nog heel erg alleen te doen. Teruggevallen in een oud mechanisme, zonder dat ik het me zelf realiseerde.
“Sinds ik mijn deur openzet voor anderen leer ik meer, leef ik leuker en ontwikkel ik me meer dan ooit.”
Of het nu de afstand is die ik soms van mijn problemen neem, de meditatie in de ochtend, het team waar ik mee samenwerk, mijn werkethos of de regelmatige realisatie is dat ik moet stoppen met dingen altijd zelf en alleen te doen. Het zijn adviezen, tips en schoppen onder mijn kont die ik nooit had gekregen als ik alles zelf was blijven bedenken. Sinds ik mijn deur openzet voor anderen leer ik meer, leef ik leuker en ontwikkel ik me meer dan ooit. Laat dat nu de les zijn die ik graag door wil geven.
Jouw zoektocht
Kom uit de bubbel. Ga praten. Ga lezen. Ga het gesprek aan. Leer, leef en luister. Vraag, verwonder en verwar. Want als ik heel eerlijk ben, dan heb ik de grootste stappen gemaakt door eens te doen wat een ander me adviseerde. Niet altijd natuurlijk, want stronteigenwijs zal ik ook altijd blijven. Ik denk nog regelmatig terug aan een zonnige ochtend in mei, voor de deur bij Bas van Hout. Na ons intensieve gesprek gaf hij me een stevige, vaderlijke, corona-verantwoorde klap op mijn schouders. ‘Dit is ook jouw zoektocht naar het leven en je pad daarin.’ Daar had hij gelijk in. En om heel eerlijk te zijn, het is ook veel leuker om te pad samen te bewandelen. En leerzamer.
Weet welke koers je wil varen als professional
Wil je meer zicht krijgen op jezelf als professionele beroepsuitoefenaar? Krijg zicht op je eigen persoon in relatie tot de professionele rol in de beroepscontext. In stappen werk je toe naar een ontwikkelplan voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.
