Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Ik blijf mezelf uitdagen, dat is een vloek en een zegen tegelijk

Column #29

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
31 augustus 2021
2 minuten leestijd

Ondernemer Freek van Kraaikamp (36) gaat in zijn nieuwste column voor ons op zoek naar de ideale balans tussen kriebel en comfort. Je kunt in het leven immers niet alleen maar op zoek zijn naar avontuur of bezig zijn met pionieren en zaaien. Het is ook wel eens lekker om te kunnen oogsten. Hoe kun je jezelf blijven uitdagen én genieten van rust en stabiliteit?

Dat noemen ze geloof ik: ‘een vloek en een zegen’. Enerzijds houd ik intens van een rustig en stabiel leven. Anderzijds ben ik iemand van hard werken, creatief bezig zijn, nieuwe dingen proberen en onderzoeken of iets werkt. Meestal lukt dat me wel, een boek schrijven, een kledinglijn opzetten, of een coaching praktijk oprichten. Vooral aan het begin is het hard werken om iets neer te zetten. Alleen het vervelende is, als het dan eenmaal staat en het draait een paar maanden. Dan begint het dus weer te kriebelen.

De vloek is de verveling

De zegen, in deze, is het ondernemerschap, het pionieren en het feit dat het me meestal wel lukt om van niets iets te maken. Maar de vloek is de verveling en de onrust die vaak opdoemt als het allemaal goed staat en draait. Als het allemaal steady, stabiel en comfortabel wordt, dan begint het meestal wel weer te kriebelen en ga ik op zoek naar een nieuw avontuur.

Die nieuwe kriebel komt eruit voort dat ik mezelf graag test. Het liefste doe ik dingen waarvan ik denk dat ik het kan, maar nog niet helemaal zeker weet of dat echt wel zo is. In die test, die onzekerheid, daar ligt mijn drive. Wanneer iedereen aan de linkerkant van de straat loopt, dan loop ik gewoon graag aan de rechterzijde. Simpelweg om te kijken hoe het daar is. Zo gaat het met alles. Ik test mijzelf en het status quo gewoon graag.

Het is ook wel eens lekker om te kunnen oogsten

Want dat status quo, daar heb ik niet zoveel mee. Het mag dan misschien een beetje kinderlijk rebels klinken, het zij dan maar zo. Ik heb het al mijn leven niet zo met autoriteit, hoe het heurt en van de zin ‘zo doen wij het altijd’ krijg ik ontzettende jeuk. Dan gaat die recalcitrantie bij mij borrelen. Stiekem hoop ik dat die rebel mij ook nooit verlaat, want met hem heb ik de meeste lol.

Toch weet ik dat er in al die onrust, al dat getest en achter dat eigenwijze gedrag ook een gevaar schuilt. Het gevaar dat ik te veel bezig ben met het bereiken van doelen, terwijl ik te weinig geniet in het nu. Je kunt niet alleen maar bezig zijn met pionieren, testen, ondernemen en zaaien. Het is ook wel eens lekker om te kunnen oogsten.

Fifty-fifty

Voor mijzelf heb ik dit jaar dus een gouden regel gesteld. Laat mij het maar lekker fifty-fifty doen. Als ik de helft van de tijd oogst, dan heb ik de rest van de tijd om te zaaien. Zo melk je de koe en mag je ook nog een beetje jagen.

Voor mij is dat de ideale combi tussen kriebel en comfort.

Ontsnap aan de status quo

Door vastgeroeste denkbeelden los te laten en ongebaande paden te betreden, ontstaat meer ruimte voor originaliteit. Vergroot je creatieve vaardigheden en maak kennis met technieken om innovatieve ideeën te bedenken en uit te werken. Ontdek het in de training Creatief denken.

BEKIJK DE TRAINING

Een man leunt over de reling van een brug en kijkt naar links de camera in.

Gerelateerde artikelen